perjantai 15. heinäkuuta 2016

Adele - ei mikään "tähdenlento"...

Kävin uteliaisuuttani You Tubessa kuuntelemassa/katselamassa muutamia Adelen kappaleita.

Kyllä on lauluääni kohdallaan. Näin maallikon korvin kuunneltuna mielenkiintoisia nyansseja...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Vastalause pepun pyöritykselle

Adele myy kymmenkertaista platinaa pelkällä lauluäänellään, vaikka levybisneksen piti olla kuollut.
Uudesta kirjasta löytyi seitsemän syytä, miksi brittilaulajasta tuli 2010-luvun suurin ja mahtavin.

PAUL BUCK
Vuonna 2012 Adele kahmi Grammy-pöydän puhtaaksi. Hän voitti palkinnon kuudessa kategoriassa: vuoden äänite, vuoden albumi, vuoden laulu, paras sooloesiintyminen, paras pop-albumi ja paras lyhytmuotoinen musiikkivideo.
Jussi Saarinen
1 Ääni. Niin moni on yrittänyt apinoida Adelen lauluääntä, niin laihoin tuloksin. No, matkimalla supertähti itsekin soundinsa löysi. Adele kasvoi vanhojen vinyylien kanssa: hän opiskeli “Etta Jamesin soulia, Ella Fitzgeraldin kromaattisia asteikoita ja Roberta Flackin äänen hallintaa”. Yhden ainoan kerran brittilaulajatar kävi laulutunnilla. Se kuitenkin sai hänet keskittymään liiaksi ääneensä ja kadottamaan rentouden.
2 Imago. Kuka enää jaksaa katsella tissit tiskiin ja peppu pyörimään -tyyppistä teennäisyyttä? Adele on tällaisen kuvaston antiteesi: hän heittää ronskia läppää paksulla cockney-murteella, polttaa tupakkaa, juopottelee eikä ole turhantarkka linjoistaan. “En ole mikään tyhmä, laiha blondi, jolla on tekorinnat ja valkeat hampaat. Uskon, että ihmiset tykkäävät minusta juuri siksi”, hän on itse sanonut.
3 Internet. Levy-yhtiöt bongasivat Adelen alun perin Myspace-sivustolta. Se oli 2000-luvun alkupuolella amatöörimusiikin levitysväylä numero yksi ja eräänlainen Facebookin esiaste. Maineikas XL Recordings ihastui Adelen Myspaceen lataamaan Hometown Glory -demoon ja kutsui hänet saman tien toimistolle. Adelen tuleva manageri Jonathan Dickins kuvailee kohtaamista näin: “Se oli yksinkertaisin ja itsestään selvin valinta, minkä olen eläessäni tehnyt.”
4 Televisio. Kansainvälinen tv-näkyvyys on popparille lottovoitto. Adelelle se osui kohdalle heti ensimmäisellä singlellä: Hometown Glory esitettiin Greyn anatomian neljännen tuotantokauden viimeisessä jaksossa vuonna 2008. Ainoastaan Yhdysvalloissa sarjaa seurasi 20 miljoonaa katsojaa. Jenkkimarkkinoille murtautumisen sinetöi veto Saturday Night Livessa – Adele sattui esiintymään samassa jaksossa kohupresidenttiehdokkaan Sarah Palinin kanssa.
5 BRIT-taidekoulu. Uusi elämäkertakirja omistaa kokonaisen kappaleen yksityiselle ilmaisutaidekoululle, jota Adele kävi. Eikä ihme, sillä saman koulun kasvatteja ovat myös esimerkiksi Amy WinehouseImogen Heap ja Leona Lewis. Koulussa vallitsi vapaa ilmapiiri, ja oppilaita kannustettiin kirjoittamaan ja äänittämään omaa musiikkiaan.
6 Naisartistien buumi. BRIT-koulussa sen saattoi jo aistia, ja pian se ryöpsähti kaikkialle: brittiläiset naisartistit valtasivat listakärjen ja radioaallot. Amy Winehouse avasi oven, josta Adele, DuffyLily Allen ja kumppanit astuivat sisään. Eikä se ole lukossa vieläkään.
7 Roolimalli. Adele on tavallisen brittiperheen tavallinen tyttö, joka haluaa pohjimmiltaan elää tavallista elämää. Kun hän nousi kirkkaimpaan valokeilaan, hän haaveili lapsesta, perhe-elämästä ja piknikistä ystävien kanssa. Se oli tervetullut piristys: äidit pysäyttivät Adelen kadulla ja kertoivat, miten hyvä ihailun kohde hän on nuorille tytöille.
Lähde: Chas Newkey-Burden: Adele – Henkilökuva. (2016)
KIRJA

Adelen tarina suomennettuna

Adelen elämäkerta kertoo, miten lontoolaisen yksinhuoltajaäidin tyttärestä kasvoi yksi aikamme suurimmista laulajista.
Adele – Henkilökuva -elämäkertateoksen on kirjoittanut englantilainen journalisti ja kirjailija Chas Newkey-Burden.
Hänen käsialaansa ovat myös elämäkerrat Amy Winehousesta, Michael Jacksonista, Justin Bieberista, Simon Cowellista sekä Angelina Joliesta ja Brad Pittista.
Adele-kirjan on suomentanut Kirsi Kämäräinen ja kustantanut Minerva.

Adelen omin sanoin

“Kun sain verolapun albumista 19, olin valmis hankkimaan aseen ja tulittamaan sillä.”
“Minusta on kiva katsoa Lady Gagan tai Katy Perryn rintoja ja takamusta. Pidän niistä. Mutta minun musiikissani ei ole kyse siitä. En tee musiikkia silmille, teen musiikkia korville.”
“Poltin vain sätkiä, mutta kun sain levytyssopimuksen, aloin polttaa Marlboro Lightia.”
“En mene mielelläni kuntosalille. Pidän hyvästä ruoasta ja viinistä. Vaikka minulla olisi hyvä kroppa, en esittelisi itseäni kenellekään.”

Adele lukuina

Adele on voittanut yli 90 merkittävää musiikkialan palkintoa. Hänet on asetettu ehdolle yli 170 kertaa.
Hänen toinen, 21-nimeä kantava albuminsa on myynyt 30 miljoonaa kappaletta ja saanut kymmenkertaisesti platinaa.
Adele on ollut listaykkönen 18 maassa.
Laulajattaren arvioitu omaisuus on 70 miljoonaa puntaa, eli miltei 90 miljoonaa euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti