maanantai 25. heinäkuuta 2016

Haluatko villitykseen mukaan? Näin pääset Pokémon Go -pelissä helposti alkuun...

Tällaisia meikäläisenikäisiä - esim. vuonna 1944 syntyneitä - usein pidetään auttamattoman vanhanaikaisina, elämänmenon rattailta tipahtaneina, kalkkiksina, vanhoina pieruina, jne. ...

Oppilaani kysyivät suuresti ihmetellen minulta joskus 1990-luvun alkupuolella, kun kännykät alkoivat tulla yhä enemmän markkinoille ja niihin erilaisia pelisovellutuksia: " Etkö tosiaankaan ole pelannut koskaan edes matopeliä?"

"En - enkä pelaa! En taatusti koukuta itseäni mihinkään niin järjettömään kuin mitä nämä pelisovellutukset pahimmillaan ovat... !" totesin heille. Siihen maailman aikaan pelisovellutukset olivat tosi vaatimattomia nykypäivään verrattuna.

Tosin taisin jättää mainitsematta, että 1980-luvun loppupuolella olin kokeillut tietokoneisiin liittyviä pelisovellutuksia; Lentosimulointia, golf-pelaamista, pasianssia, jne. .

En ole sen koommin tarvinnut tietokone- ja/tai kännykkäpelisovellutuksia. En yksinkertaisesti tiedä, mihin minä niitä tarvitsisin. Niillä ei ole minulle käyttöä.

Mutta kyllä näitä pelijärjettömyyksiä täytyy kuitenkin sen verran seurata, että tietää, "mistä minä olen jäänyt paitsi" - en mistään!

Kyllä tämä Pokémon Go -peli menee kerta kaikkiaan yli hilseen. 

Juttelin päivällä asiasta meillä käväisseen nuorenmiehen kanssa. Hän selosti minulle ja vaimolleni pelin filosofiaa päärakennuksemme terassilla. Itse hän ei ollut lähtenyt mukaan touhuun. Oikeastaan hän piti koko peliä epäilyttävänä vakoiluohjelmana, jossa meistä = siis pelaajista kerätään valtava määrä tietoa, dataa. Mihin käyttöön viime vaiheessa?

Sovellus kertoo gps-tietojen avulla pelille pelaajan sijainnin ja seuraa pelaajan liikkeitä reaaliajassa.

Suora nettilainaus Me Naiset-lehdestä hiukan tuunattuna:

Haluatko villitykseen mukaan? Näin pääset Pokémon Go -pelissä helposti alkuun


Tältä pokémon-metsästys näyttää Kanadassa. Kuva: Reuters


Diginatiivit kymmenvuotiaat ovat juosseet jo viikon Pokémonien perässä, mutta monelle aikuiselle peli ei olekaan auennut hetkessä. Tällä tietopaketilla Pokémonit ovat nopeasti hallussa.


Lauantaina Suomessakin julkaistu Pokémon Go -peli niittää jatkuvasti enemmän suosiota. Julkaisunsa jälkeen sovellus on noussut Applen AppStoren ilmaisten sovellusten top-listan kärkeen. Yhdysvalloissa ja Australiassa Pokémon Go -sovelluksesta on tullut paikoitellen jopa ladatumpi kuin Tinderistä.

Lue myös: Pokémon Go on aiheuttanut myös parisuhdeongelmia ja pelkotiloja

Sovellusta ladattiin sen lanseeraamispäivänä niin tiuhaan, että pelin käyttäminen takkuili lukuisilla pelaajilla.


Miten tämän hetken kuuminta hittipeliä pelataan? Selvitimme.


TÄSTÄ PELISSÄ ON KYSE:

Pokémon Go on kännykkäpeli, joka käyttää hyväkseen puhelimen sijaintitietoja. Siinä pelaaja kävelee reaalimaailmassa paikasta toiseen virtuaalihahmojen, pokémonien, perässä.

Pelissä on tarkoitus napata ja kouluttaa luonnossa näkymättömiä, mutta kännykän ruudulla varsin eloisia pikkuveijareita älypuhelimen kameran avulla.

Peli käyttää pohjanaan Google Maps -karttasovellusta. 


Sovellus kertoo gps-tietojen avulla pelille pelaajan sijainnin ja seuraa pelaajan liikkeitä reaaliajassa. Pohjatietoja on kerätty myös Nianticin, eli pelin julkaisseen firman, aiemmasta pelistä Ingressistä. Myös se perustuu virtuaalitodellisuuteen.

ALOITTAMINEN:

Mene puhelimesi sovelluskauppaan ja lataa peli. Pelin saa Android-laitteisiin Google play -kaupasta ja iPhoneen AppStoresta. Peliä ei ole vielä saatavilla Windows-puhelimille.

Lataaminen ja pelaaminen on ilmaista, mutta pelin sisällä on mahdollista tehdä ostoja. Niiden avulla pelissä voi edetä nopeammin.

Tällä hetkellä pelistä on olemassa ainoastaan englanninkielinen versio.

PELAAMINEN:

Pelin ideana on kerätä kokemuspisteitä, jotka nostavat pelaajan tasoa. Pisteitä kertyy pokémoneja nappaamalla ja kehittämällä. Lisäksi niitä saa, kun onnistuu saamaan munan kuoriutumaan. Myös pokésalilla treenaaminen, vastustajasalin pokémonien voittaminen ja vieraileminen pokéstopeilla kerryttävät pisteitä.

Käytännössä pelaaminen tapahtuu kävelemällä ympäriinsä sisällä ja ulkona. Oleellinen osa pelaamista on myös muiden ihmisten kohtaaminen kadulla. Pokémonien metsästäminen on hauskempaa porukassa. Ja tietenkin pokémonien välisiin taisteluihin tarvitaan muita ihmisiä.

Mikä ihmeen professori? 

Pelin alussa pelaaja tutustuu professoriin, eli oman alueensa pokémoneksperttiin. Hän ohjaa pelaajaa ensimetreillä ja antaa aloituspokémonin.

Miten löydän pokémonin? 

Pokémoneja etsitään kävelemällä paikasta toiseen. Kun pelaaja löytää pokémonin, puhelin värisee ja hahmo ilmestyy kartalle. Kun hahmoa napsauttaa, pelaaja pääsee pelin käyttämään lisätty todellisuus -tilaan (augmented reality). Tässä tilassa peli sijoittaa puhelimen kameraa käyttämällä hahmon ympäristöön. Kun pokémon näkyy ruudulla, pelaaja voi yrittää napata hahmon.

Missä kaikkialla pokémoneja voi olla? 

Käytännössä missä vain. Pokémonit viihtyvät eniten tiheästi asutuilla alueilla. Pokémoneja on eniten paikoissa, joissa on pokéstopeja ja pokémonsaleja. Niitä löytää helpoiten kaupunkien keskustoista, yliopistoalueilta, puistoista ja nähtävyyksien liepeiltä. Hahmoja voi löytää myös sisätiloista. Joskus pokémon voi lymyillä jopa kodin nurkassa.

Miten nappaan pokémonin? 

Ota pokepallostasi kiinni sormella ja odota, kunnes pokémonin kohdalla oleva rengas pienenee. Kun se on pienimmillään, heitä (eli liikuta sormea)! Kaikkia pokémoneja ei ole yhtä helppo napata kiinni. Eri värit kertovat, kuinka haasteellinen yksilö on. Vihreät hahmot ovat helppoja – keltaisten ja punaisten kanssa saa jo nähdä vaivaa.

Mistä tiedän, onnistuiko nappaus? Jos pokémonin saa kiinni palloonsa tai se karkaa, pelaaja palaa karttanäkymään jatkamaan pokémon-metsästystään.

Miten liityn tiimiin? Pelissä on kolme erilaista tiimiä, ja pelaaja kuuluu yhteen niistä. Oma tiimi valitaan, kun saavuttaa pelissä tason viisi.

Mitä pokémonsaleissa tehdään?

Saleissa koulutetaan jo napattuja pokémoneja tai otellaan vastustajatiimin pokémoneja vastaan. Jokainen sali on yhden tiimin hallussa kerrallaan. Sen voi yrittää vallata omalle tiimilleen voittamalla vastustajasalin kaikki pokémonit. Voiton jälkeen kaikki omat pokémonit sijoitetaan tyhjentyneeseen saliin.

Mikä on pokéstop? 

Pokéstopeilta saa kerättyä pelissä oleellisia poképalloja ja potioneita, joilla voi parantaa saliotteluissa loukkaantuneita pokémoneja. Pokéstopeilta saa pokémonin munia. Munat kuoriutuvat, kun pelaaja kävelee tarpeeksi. Yhden munan eteen on tepasteltava joko 2, 5 tai 10 kilometriä.

Mitä ovat stardust (tähtipöly), candy (karkki) ja lure (houkutus)? 

Stardust on ainetta, jota kerääntyy, kun pokémoneja napataan. Sitä voi käyttää pokémonin hyökkäystason nostamiseen, eli pokémonin vahvistamiseen. Candy on esine, joita saa pokémoneja napatessa ja silloin, kun niitä siirtää professorille. Sitä käytetään pokémonin kehittämiseen ja hyökkäystason vahvistamiseen. Lure on esine, jonka voi aktivoida millä tahansa pokéstopilla. Sen avulla luokseen voi houkutella tavallista enemmän pokémoneja. Esine on aktiivinen puoli tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti