Yle Philadelphiassa: Historiallinen ilta Yhdysvaltain politiikassa – Hillary Clinton presidenttiehdokkaaksi
Yhdysvaltain demokraattipuolue on asettanut Hillary Clintonin virallisesti presidenttiehdokkaakseen kannatusmyrskyjen keskellä. Puoluekokous on selvinnyt alkukireydestään ja jakautuneisuudesta tyynemmille vesille yllättävän nopeasti, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.
PHILADELPHIA
Tiistai-iltana klo 18.38 paikallista aikaa Yhdysvaltain demokraattinen puolue ylitti historiallisen hetken. Etelä-Dakota julisti puoluekokousedustajiensa äänijakauman ja nosti Hillary Clintonin edustajamäärän yli 2 382 maagisen rajan. Clintonin nimitys puolueen presidenttiehdokkaaksi ensimmäisenä naisena kautta maan historian oli virallistettu.
Äänestys sujui ripeästi puolitoistatuntisen kannatusmyrskyn säestämänä ja ilman pelättyjä välikohtauksia ja mielenosoituksia. Hillary Clinton sai 2 842 edustajaa ja Vermontin senaattori Bernie Sanders 1 865.
Kakkoseksi jäänyt Sanders seurasi laskentaa liikuttuneena
Philadelphiassa Sanders seurasi Quicken Loans Arenan yläparvella liikuttuneena mutta onnellisena osavaltioiden äänten julistusta. Joka kerran, kun hänen edustajanmääränsä ilmoitettiin, nousi 74-vuotiaan miehen kasvoille tyytyväinen hymy.
Sanders näki, että hänen vuosi sitten lähes yksin aloittamansa poliittinen vallankumous elää, eivätkä ehdokkuus ja kampanjointi ole menneet hukkaan.
Esivaaleissa Sandersia äänesti 13 miljoonaa ihmistä. Heistä suuri osa oli nuoria, ensikertalaisia äänestäjiä, mutta joukossa oli myös Washingtonin valtaeliitin kuvioihin pettyneitä. He olivat valmistautuneet Sandersin voittoon, joten pettymys oli ymmärrettävä.
Ilman demokraattien superdelegaattijärjestelmää olisi illan tulos ollut toinen, he sanovat. Superdelegaateilla tarkoitetaan demokraattipuolueen johtotehtävissä kongressissa ja eri osavaltioissa olevia henkilöitä, jotka pääsevät automaattisesti puoluekokousedustajiksi. Superdelegaattien rooli presidenttiehdokkaan valinnassa on tähän asti ollut suuri.
Sandersin hankkiman arvovallan tuloksena sääntöjä on jo muutettu. Ensi vaaleissa superdelegaattien valta vähenee, mutta ei vielä kokonaan poistu.
Sanders kehotti äänestämään Clintonia
Bernie Sandersin kannattajat ovat saaneet Philadelphiassa purkaa pettymystään kaksi ensimmäistä puoluekokouspäivää ja haukkua Hillary Clintonia rauhassa.
Taktiikka on ollut oikea. Paineet ovat purkautuneet ilman väkivaltaa ja suurmielenosoituksia. Tämänhetkisten mittausten mukaan heistä valtaosa suostuu äänestämään Clintonia marraskuun presidentinvaaleissa.
Presidenttiehdokaskisasta jo aiemmin luopunut Bernie Sanders asteli ääntenjulistuksen jälkeen parvelta alemmas, ilmoitti vielä kerran täyden tukensa Clintonille ja kehotti kannattajiaan äänestämään tämän Valkoiseen taloon.
Sitten kumarainen herra käveli kokoushallin rappuset ylös eikä enää vilkuttanut taakseen.
Bill Clinton toi esiin puolisonsa pehmeää puolta
Illan päätti puoliso, entinen presidentti Bill Clinton, joka kertoi pariskunnan tutustumisesta, pitkästä yhteisestä elämästä ja työstä tavallisten ihmisten parissa eri puolilla Yhdysvaltoja ja maailmaa.
Hän onnistui tuomaan esille vaimonsa yksityisen puolen ja pehmentämään kovaksi haukuttua mielikuvaa uranaisesta.
Demokraattien puoluekokous on selvinnyt alkukireydestään ja jakautuneisuudesta tyynemmille vesille yllättävän nopeasti.
Ilmapiiri voi muuttua nopeasti, mutta jo nyt se on tyystin toinen kuin alussa pelättiin. Ilmapiiri on myös aivan jotain muuta kuin viikko sitten republikaanien kokouksessa Clevelandissa, jossa lähes täysin valkoisista keski-iän ylittäneistä edustajista koostunut kokousväki kuunteli vihapuheita aamusta iltaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti