Keskusta on Suomen suurin työväenpuolue, vasemmistoliitossa duunarit vaihtuneet valkokaulusväkeen
Äänestäjät hyppivät aikaisempaa hanakammin puolueiden välillä.
Poliittisten puolueiden kannattajaryhmissä on tapahtunut mielenkiintoisia muutoksia Ylen tuoreimmassa kyselyssä. Perussuomalaiset keräsi työntekijöiden enemmistön äänet vielä viime vuoden eduskuntavaaleissa, mutta hallitusvastuun myötä työläisten tuki on kaikonnut.
– SDP vei suurimman työväenpuolueen tittelin perussuomalaisilta jokin aika sitten, mutta tässä mittauksessa keskusta on suurin, kyselyn tehneen Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen kertoo.
Myös perinteisen duunarilinnakkeen, vasemmistoliiton, kannatus on työntekijöiden keskuudessa alamaissa. Paavo Arhinmäen kaudella puolueen kannattajakunta alkoi muuttua, ja tuore puheenjohtaja Li Andersson on tuonut mukanaan toisenlaisia äänestäjiä.
– Sieltä on perinteistä työväestöä lähtenyt pois ja tilalle on tullut valkokaulusammattien edustajia, Pajunen sanoo.
Vihreät on nuorten ja naisten suosikki
Ville Niinistön johdolla vihreiden kannatus on noussut ennätyskorkealle. Vaalien välillä puolue on ennenkin lisännyt suosiotaan, mutta uurnilla into on hiipunut.
– On mielenkiintoista nähdä, putoaako vihreiden kannatus sinne reiluun kymmeneen prosenttiin vai pysyykö se nykyisessä reilussa 14 prosentissa. Nythän kannatus on muutamana viime kuukautena vakiintunut sinne ylös, Pajunen huomauttaa.
Vihreät on keväästä alkaen ollut suurin puolue, jos tarkastellaan vain alle 35-vuotiaita äänestäjiä. Puoluetta kannattaa nuoremmista selvästi useampi kuin joka viides.
Toiseksi suurin oppositiopuolue kerää ääniä myös naisilta. Tuoreimmassa mittauksessa 21,4 prosenttia naisista äänestäisi vihreitä, mikä tekee siitä naisten suosikkipuolueen. Jos ainoastaan naiset saisivat äänestää, perussuomalaiset olisi puolestaan lilliputti alle neljän prosentin kannatuksella.
Miehistä ainoastaan 7,2 prosenttia valitsisi vihreät, kun samaan aikaan keskustaa äänestäisi yli 20 prosenttia, kokoomusta ja demareita lähes joka viides. Myös perussuomalaiset puhuttelee miesäänestäjiä paremmin, vaikka miesten tuki on syöksynyt vuodentakaisesta noin 10 prosenttiyksikköä 13,1 prosenttiin.
Kaikki puolueet keskiluokan asialla
Kesän puoluekokouksissa keskiluokasta keskusteltiin paljon, ja erityisesti kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo puhui kampanjassaan unohdetun keskiluokan puolesta. Kannatuskyselyn mukaan huoli oli ylimitoitettu, sillä jos jollakin ryhmällä, niin keskiluokalla on ystäviä jokaisessa puolueessa.
– Se on houkutteleva iso ryhmä, josta kaikki pyrkivät saamaan äänestäjiä, mutta sellaista selkeää voittajaa ei löydy, Taloustutkimuksen Jari Pajunen toteaa.
Sen sijaan kokoomuksen asema on vahva yrittäjien keskuudessa erityisesti kaupungeissa. Keskusta taas on tiheimmän ihmisvilinän ulkopuolella yrittävien ykkönen.
Vaihtamalla sittenkin paras?
Taloustutkimuksen toimitusjohtajan Jari Pajusen mukaan ihmisten äänestyskäyttäytymisestä on viimeisten vuosien aikana tullut lyhytjännitteisempää. Siksi puolueiden voimasuhteet voivat vaihtua nopeasti.
– Kaksissa viime vaaleissa on nähty isoja muutoksia. Tämä on nykyaikaa. Oikeastaan [isot muutokset] evät ole enää samanlainen poikkeus kuin 10 vuotta sitten, vaan siitä on tullut arkipäivää, Pajunen kirkastaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti