torstai 21. heinäkuuta 2016

Aleksanteri-instituutin johtaja: Sääntöjen noudattamatta jättäminen on Venäjän teema...


Venäjä, Venäjä, Venäjä - kyllä Venäjää nyt koetellaan ja ihan syystä. Taitaa jäädä Rion olympialaiset väliin.
Toisessa artikkelissa Ilkka Ile Kanerva toteaa: Doping-vyyhdellä on koko urheilumaailmalle kauaskantoiset vaikutukset, hän kuitenkin iloitsee. Ensinnäkin Venäjällä poliittisen johdon lausunnoissa on vastalauseista huolimatta sävy ja linja, että dopingsyytökset ja -seuraukset otetaan tosissaan ja käytännön toimia on tulossa. Myös kansainvälinen yhteisö tiukentaa otettaan kontrolloidakseen dopingin käyttöä.
– Kyllä siinä lehti kääntyy yleisurheilun pitkässä historiassa. Se on luonnollista ja välttämätöntä.
Pyrkimys on lopettaa asevarustelun kierre dopingissa, Kanerva sanoo.
– Kukaan ei kai niin lapsellinen ole, että kuvitteli vain Venäjän maailmalla käyttäytyvän näin.


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Ulkomaat 

Aleksanteri-instituutin johtaja: Sääntöjen noudattamatta jättäminen on Venäjän teema

Venäjän suurin ongelma on se, että yhteisistä pelisäännöistä ei välitetä, sanoo Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen. Tällaisessa järjestelmässä huijaaminen urheilussa ei tunnu kovin pahalta.



    Markku Kivinen

Kuva: Yle

Venäjää ravisteleva dopingskandaali ei tullut suuren yllätyksenä Helsingin yliopiston Venäjään erikoistuneen Aleksanteri-instituutin johtajalle Markku Kiviselle. Kivinen sanoi Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa, että Venäjällä etsitään yleensä keinoja junailla asioita sääntöjen ohi.
–  Se on Venäjän todellisuutta. Se on Venäjän teema. Jos pelisäännöt saataisiin toimimaan, se olisi paljon kivempi yhteiskunta.
Kivinen muistutti haastattelussa, että Venäjä on yhteiskuntana läpikorruptoitunut. Esimerkiksi maassa voi ostaa melkein minkä tahansa tutkinnon, Kivinen sanoi.
– Jos tämäntyyppisiä järjestelmiä yhteiskunta on täynnä, urheilu voi tuntua sellaisessa järjestelmässä aika pieneltä huijaukselta.
–  Se on Venäjän todellisuutta. Se on Venäjän teema. Jos pelisäännöt saataisiin toimimaan, se olisi paljon kivempi yhteiskunta.
Kivinen muistutti haastattelussa, että Venäjä on yhteiskuntana läpikorruptoitunut. 
Esimerkiksi maassa voi ostaa melkein minkä tahansa tutkinnon, Kivinen sanoi.
– Jos tämäntyyppisiä järjestelmiä yhteiskunta on täynnä, urheilu voi tuntua sellaisessa järjestelmässä aika pieneltä huijaukselta.
Urheilu on aina ollut kansallisvaltiolle tärkeä osa kansakunnan rakentamista. Kivinen huomautti, että suomalaiset muistelevat vieläkin Helsingin olympialaisia historian käännekohtana. Pullistelemalla urheilussa valtio voittaa mainetta.
– Se (urheilu) on konkreettista kilpailua kansakuntien välillä ja symbolista kilpailua. Ja rauhanomaista kilpailua, sehän on positiivista.
Venäjän yhteiskunnan ongelmista huolimatta Kivinen on uskoo, että nyt paljastunut dopingskandaali puhdistaa venäläistä urheilua. 
Hän otti esimerkiksi Venäjän tupakoinnin vastaisen kampanjan, jolla alkuvaikeuksien jälkeen onnistuttiin kitkemään tupakointia.
– Sitten yritetään pärjätä vähän rehellisemmin niin kuin suomalaisessa hiihdossa. Ei pärjätä niin hyvin, mutta ollaan rehellisemmällä pohjalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti