lauantai 2. heinäkuuta 2016

Putinilta hyytävä varoitus Nato-jäsenyydestä ja väite, joka ei pidä paikkaansa

Miksi olen lainannut useista eri lähteistä Naantalin tiedotustilaisuudessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin lausuntoja? 

Miksi en olisi lainannut, koska lausunnoissa on erittäin tärkeitä elementtejä Suomen kannalta, myös suoranaisia uhkauksia, jotka liittyvät Suomen lähitulevaisuuden Nato-ratkaisuihin...

Onpa mielenkiintoista seurata tänään lauantaina 02.07.2016 Suomen TV 1:n iltauutisia klo 20.30. Odotettavissa on 1500 km kootut selitykset/tarkennukset/tulkinnat. Oli miten oli, tuo 1500 km ei pidä paikkaansa.

Se ei ole todistettavasti käännösvirhe. Yksi mahdollisuus on pilkkuvirhe. Suuri maa, suuret toleranssit...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Putinilta hyytävä varoitus Nato-jäsenyydestä ja väite, joka ei pidä paikkaansa

ARI-MATTI RUUSKA
Vladimir Putin kommentoi myös Venäjän doping-kohuja. Hänen mukaansa Venäjä säätää lain, joka antaa viranomaisille lisää valtuuksia puuttua dopingin välittämiseen.
Lauri NurmiNaantali, Lännen Media
Suomalaiset tiedotusvälineet kysyivät Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta, miksi Venäjä käyttäytyy siten, että Suomi on alkanut lähentyä Natoa. Välillä tuntuu siltä, että Venäjä tahallaan ajaa Suomea Naton jäseneksi.
– Emme oikein ymmärrä, mihin liittyvät suomalaisten huolet. Minä olen jo maininnut siitä, että olemme tehneet ja suorittaneet päätöksen, että kaikki asevoimamme on vedetty Suomen ja Venäjän rajalta 1 500 kilometrin syvyyteen. Emmekä ole tehneet mitään sellaista, joka voisi aiheuttaa huolta suomalaisissa huolimatta siitä, että jännitys Itämeren alueella ja maailmassa on lisääntynyt, Putin aloitti.
– Teemme sen siitä lähtien, että Suomi on puolueeton maa, Putin painotti.
Sen jälkeen Venäjän presidentti antoi hyytävän varoituksen Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.
– Kuvitellaan, että Suomi liittyisi Natoon. Se tarkoittaa, että Suomen puolustusvoimat eivät enää ole itsenäisiä eivätkä täydellisesti suvereeneja, vaan ne tulisivat osaksi Naton sotilaallista infrastruktuuria.
– Mitä luulette, tulemmeko toimimaan samalla tavalla siten, että asevoimamme ovat 1 500 kilometriä Suomen rajoilta?
Putin esitti verhotuksi uhkaukseksi tulkittavan kysymyksen – ja piti sen jälkeen puheessaan pienen tauon, eikä vastannut itse esittämäänsä kysymykseen.
Seuraavaksi Putin liennytti viestiään.
– Tulemme joka tapauksessa kunnioittamaan sitä, mikä on Suomen kansan valinta sen suhteen, miten puolustetaan omaa maata ja taataan sen turvallisuus. Annamme suuren arvon Suomen puolueettomuudelle, mutta se ei ole asia, josta me päätämme.
Nato-vastauksensa viimeisenä osana Putin kertoi suomalaiselta ystävältään kuulemansa Nato-sanonnan.
– Sanoisin, että todennäköisesti Nato mielellään tulisi sotimaan Venäjän kanssa viimeiseen suomalaiseen sotilaaseen, Putin levitti kätensä ja hymyili.
Sen jälkeen Putin sanoi, että venäläiset eivät tarvitse tätä – ja pohti, tarvitsevatko suomalaiset.
Suomalaisissa toimittajissa herätti suurta hämmennystä Putinin väite 1 500 kilometrin varustelusta vapaasta vyöhykkeestä Suomen vastaisella rajalla. Se ei nimittäin pidä paikkaansa.
Putinin arvio Suomen puolueettomuudesta on myös Suomen ulkopolitiikan kannalta ongelmallinen. Vaikutelmaksi jäi väkisinkin, että Venäjä verhotulla uhkauksellaan haluaa rajoittaa Suomen suvereniteettia eli itsemääräämisoikeutta.
Suomi on solmimassa kahdenvälisen puolustusyhteistyösopimuksen Britannian kanssa ja valmistelee puolustusyhteistyösopimuksen tekemistä Yhdysvaltain kanssa. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoi asiasta perjantaina Lännen Median haastattelussa.
Kahdenvälistä sopimusta puolustusyhteistyön kehittämisestä ja syventämisestä Suomen ja Ison-Britannian välillä on valmisteltu maiden puolustushallinnoissa viime vuodesta lähtien. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hallituksen ulkopoliittinen johto ovat hyväksyneet kahdenvälisen sopimuksen solmimisen Britannian kanssa.
Suomen puolustusministeri Niinistö ja Britannian puolustusministeri Michael Fallon allekirjoittavat asiakirjan lähiviikkoina, mahdollisesti jo Naton huippukokouksessa Varsovassa 8.–9. heinäkuuta. Niinistö on sopinut asian julkistamisesta Fallonin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti