maanantai 18. heinäkuuta 2016

Kerry ja Lavrov tekivät Moskovassa salaisen Syyria-sopimuksen...

Mikäli olen yleisellä tasolla oikein ymmärtänyt, jos neuvottelut venähtävät alkuperäisestä aikataulusta, on jotain konkreettista edistystä odotettavissa. Toivottavasti näin on tässäkin tapauksessa. Lähi-Idän ja Euroopan tämänhetkiset tilanteet ovat vaikeita. 

Niistä kyllä kannattaa neuvotella.


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Kerry ja Lavrov tekivät Moskovassa salaisen Syyria-sopimuksen

Maratonneuvotteluja käytiin Ranskan terrori-iskun ja Turkin kaappausyrityksen melskeessä.

ULKOMAAT 
SERGEI KARPUKHIN
Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov kättelivät tiedotustilaisuudessa lauantaina pitkien neuvottelujen jälkeen.
Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov kättelivät tiedotustilaisuudessa lauantaina pitkien neuvottelujen jälkeen.

YHDYSVALTAIN ja Venäjän ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov päättivät ennätyspitkät neuvottelut Syyrian tilanteesta lauantain vastaisena yönä Moskovassa. Osapuolet kertoivat päässeensä yhteisymmärrykseen konkreettisista toimista Syyriassa mutta kieltäytyivät paljastamasta niitä.
”Minä tiedän ja Sergei tietää, että on ihmisiä, jotka tekevät kaikkensa torpedoidakseen aloitteemme”, Kerry kommentoi yöllä toimittajille. ”Ja mikä erittäin tärkeää, me tiedämme, ettei tuloksia välittömästi tule. Mutta meidän kärsivällisyydellämme on kuitenkin rajansa.”
YHDYSVALTALAISLÄHTEIDEN mukaan Kerry esitti Moskovassa Venäjän ja Yhdysvaltain yhteisen, sotilaallisen toimintakeskuksen perustamista Jordaniaan koordinoimaan sotatoimia Syyriassa. Neuvottelujen kestosta voi kuitenkin päätellä, että Syyrian tilannetta ja presidentti Bashar al-Assadin kohtaloa käsiteltiin laajemmin.
Ja jos venäläiseen neuvotteluperinteeseen on uskominen, on kaupankäyntiin liitetty muutakin kuin Syyriaa, ehkä myös ehtoja Ukrainan kriisin ratkaisemiselle.
Kerry saapui Moskovaan torstai-iltana ja tapasi presidentti Vladimir Putinin vielä myöhään samana iltana. Kerryn ja Putinin lähes kolmituntiset keskustelut venyivät yli puolenyön.
ULKOMINISTERIT aloittivat omat neuvottelunsa perjantaiaamuna, ja aikataulun mukaan niiden piti päättyä lounaaseen ja tiedotustilaisuuteen iltapäivällä. Kerry ja Lavrov jatkoivat kuitenkin neuvonpitoa myöhään yöhön.
Välillä ministerit kävivät Ranskan lähetystössä esittämässä osanottonsa Nizzan terrori-iskun vuoksi, välillä käväistiin kommentoimassa Turkin vallankaappausyritystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti