tiistai 19. heinäkuuta 2016

Hyvin tallennetut vanhat valokuvat...

Runsas vuosi sitten putkahti esiin mielenkiintoinen valokuvanippu etsiessäni eräitä valokuvia Kulttuuriyhteistyöprojekti 1994 - osa-alueelta.

Kyseinen valokuvanippu liittyi opettaja, kuvataitailija, maalarimestari Jorma Pitz`enin suunnitteleman taideteoksen vihkiäistilaisuuteen takapihallamme Haukkarin Kainuunkadulla 1980-luvun alkupuolella.

Teräksestä ja lasista tehty taideteos sai nimekseen Elämän purje. 

Se on noin 2,5 metriä korkea teos on vajaa metrin korkuisen, veneen muotoisen kiven päällä. Kyseinen kivi löytyi päärekennuksemme perustusten kaivamisen yhteydessä 1980-luvun alkupuolella nykyisen pesuhuoneen kohdalta. 
Pyysin keminmaalaista kaivinkoneen kuljettajaa Erkki Oinasta siirtämään kiven syrjään mahdollista myöhäisempää käyttöä varten.

Myöhemmin kiven ja taideteoksen ympärille sijoitettiin 12 sokkelikiveä avoimen ympyrän muotoon vanhasta, puretusta kotitalostani, joka oli rakennettu Laitakarin sahan lankunpätkistä. 
Olen jossakin vaiheessa nimittänyt kiviä käräjäkiviksikin. Ainakaan toistaiseksi käräjiä niillä ei ole pidetty, toivottavasti ei pidetäkään.

Avoimeen paikkaan vaimoni istutti myöhemmin vuoristomännyn, jota on sittemmin useaan otteeseen jouduttu muotoilemaan.

Kivet kuvaavat mielestäni erikoisen hyvin karikkoa, jonka läpi taideteos on repaleisin purjein purjehtinut...

Sitähän se elämä kaiken kaikkiaan loppujen lopuksi on parhaimmillaan/pahimmillaan.   

Niin ne otsikon valokuvat...

Jorma  Pitz`en suunnitteli siis taideteoksen Elämän Purje, jonka edesmennyt Pentti Laitinen oppilaineen teräsputkista ja lasista käytännössä tekivät silloisella Kemin ammattikoululla Jorman ohjeiden mukaan. Minäkin olin vähin suunnitteluvaiheessa mukana.

Pentti kirjoitti taideteokselle runonkin, jonka hän esitti em. teoksen vihkiäistilaisuudessa. Runo on minulla tallessa kirjahyllykössäni.

Mikäli oikein muistan, taideteoksen vihkiäistilaisuudessa olivat minun ja vaimoni lisäksi läsnä Jorma 
Pitz`en, Kaarlo Kalle Salmi sekä edesmenneet Pentti Hermanni Laitinen, Eino Eikka Pukari ja Toivo Topi Tapio. 

Minulla on siis paperikuviakin tapahtumasta. Olen onnistunut pistämään ne niin hyvään talteen, että en ole niitä toistaiseksi löytänyt...

Jorma kävi hetki sitten eli tänään tiistaina 19.07.2016 illansuussa rupattelemassa meillä työreissullaan täällä Perämeren pohjukassa.

Kerroimme, että olemme olleet taideteokseen erittäin tyytyväisiä ja että sitä ovat monet pihalla käyneet "puhutelleet myönteisesti". 
Jorma totesi itsekin olevansa yli 30 vuotta sitten suunnittelemaansa taideteokseen tyytyväinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti