maanantai 25. heinäkuuta 2016

KOK vahvisti: Venäjää ei suljeta kokonaan pois Riosta, päätöksen tekevät lajiliitot

Hmmmmm - vai niin... 

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

KOK vahvisti: Venäjää ei suljeta kokonaan pois Riosta, päätöksen tekevät lajiliitot

Päätösvalta venäläisten osallistumisesta annetaan kansainvälisille lajiliitoille. Juoksija Julia Stepanova joutuu jättämään olympiahaaveet.

URHEILU  
Helsingin Sanomat
DENIS BALIBOUSE / REUTERS
Lehdistötilaa valmisteltiin KOK:n tiedotustilaisuutta varten Lausannessa torstaina.
Lehdistötilaa valmisteltiin KOK:n tiedotustilaisuutta varten Lausannessa torstaina.

Fakta

Venäjän dopingin vaiheet

 Joulukuu 2014: Saksan yleisradioyhtiö ARD näyttää dokumentin, jossa venäläisurheilijoiden järjestelmällinen doping paljastuu. Viikkoa myöhemmin Venäjän yleisurheiluliiton johtajaValentin Balahintšev eroaa. Maailman antidopingtoimisto Wada asettaa riippumattoman tutkimusryhmän selvittämään syytöksiä.
 Elokuu 2015: Saksalaiskanava näyttää uuden dokumentin, jossa Venäjän ja Kenian harjoittaman dopingin laajuudesta esitetään taas uusia todisteita.
 Marraskuu 2015: Wadan raportin mukaan Venäjän yleisurheilujoukkue pitäisi asettaa kansainväliseen kilpailukieltoon siihen asti, että valtion tukema doping on juurittu Venäjältä.
 Tammikuu 2016: Wadan toisen raportin mukaan IAAF:n johtajien on ollut pakko tietää dopingin laajuudesta.
 Toukokuu 2016: Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtšenkov on siirtynyt Venäjältä Yhdysvaltoihin ja kertoo Sotšin talviolympialaisten järjestelmällisestä dopingista, johon ovat sotkeentuneet urheiluministeriö ja turvallisuuspalvelu FSB.
 Kesäkuu 2016: IAAF päättää jatkaa Venäjän yleisurheilijoiden kilpailukieltoa. Olympialaisissa Venäjän järjestelmän ulkopuolella harjoittelevilla on mahdollisuus päästä Rion olympialaisiin "neutraalin" lipun alla.
 Heinäkuu 2016: Venäjän yleisurheilijoiden hyllytys Riosta vahvistuu. Vain Yhdysvalloissa asuva Darja Klišina on poikkeus.
Wadan tilaaman riippumattoman tutkimuksen mukaan Venäjä toteutti valtiojohtoista dopingohjelmaa Sotšin talviolympialaisissa. Wada vaatii, että Venäjää ei tule päästää Rioon.
 24. heinäkuuta 2016 Kansainvälinen olympiakomitea varaa venäläisurheilijoille mahdollisuuden kilpailla olympialaisissa, mikäli he pystyvät todistamaan olevansa puhtaita dopingista ja kansainvälinen lajiliitto kelpuuttaa heidät.
LÄHDE: AFP
KANSAINVÄLINEN olympiakomitea (KOK) ei sunnuntaina suorilta käsin evännyt koko Venäjän joukkueen osallistumista Rio de Janeiron olympialaisiin.
Sen sijaan päätös venäläisurheilijoiden osallistumisesta tai hyllyttämisestä jää kansainvälisille lajiliitoille.
KOK linjaa, että venäläisurheilijoiden tulee kuitenkin kantaa kollektiivinen vastuu Venäjän harjoittamasta laajamittaisesta dopingista. Siksi todistustaakka puhtaudesta on yksittäisten urheilijoiden harteilla. Koska oikeusperiaatteiden pitää kuitenkin toteutua, urheilijoille ylipäänsä annetaan tämä mahdollisuus puhtautensa todistamiseen.
Mikäli urheilija läpäisee kaikki lisäselvitykset ja lajiliitto hyväksyy hänet olympialaisiin, KOK määrää hänet ylimääräisiin dopingtesteihin.
KANSALLISTEN dopingtestien läpäiseminen ei riitä todisteeksi urheilijan puhtaudesta. Olympialaisista ovat ulkona kaikki venäläiset, jotka ovat joskus jääneet kiinni dopingista, vaikka urheilija olisi jo kärsinyt rangaistuksen.
Tällä perusteella KOK sulki kisoista myös venäläisjuoksija Julia Stepanovan, jolle kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF oli jo myöntänyt poikkeusluvan kilpailla Riossa. Stepanova kärysi dopingista itse vuonna 2013. Sen jälkeen hän oli tärkeässä asemassa antamassa tietoja, joiden avulla venäläisten yleisurheilijoiden dopingin käytön järjestelmällisyys ja laajuus paljastui.
Venäjällä iloittiin KOK:n sunnuntaisesta päätöksestä. ”Tämä on puolueeton päätös, joka on tehty kansainvälisen urheilun ja olympiaperheen yhtenäisyyden etujen nimissä”, urheiluministeri Vitali Mutko sanoi uutistoimisto Tassin mukaan. Venäläisreaktioista voi lukea lisää tästä HS:n artikkelista.
MAAILMAN antidopingtoimisto Wada julkaisi maanantaina kanadalaisen oikeustieteen professorin Richard McLarenin raportin Venäjän antidopingrikkomuksista.
Selvityksen mukaan Venäjä manipuloi dopingnäytteitä laajamittaisesti ja järjestelmällisesti Sotšin olympialaisissa vuonna 2014. Toiminta oli valtiojohtoista.
Venäläiset yleisurheilijat on joka tapauksessa hyllytetty olympialaisista laajamittaisten dopingrikkomusten vuoksi.

Artikkeliin liittyvät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti