torstai 28. heinäkuuta 2016

Nyhtökauraa ei riitä kaikille – ”Ei auta, vaikka palkattaisiin satakertainen määrä työntekijöitä”

Nyhtökauraa, nyhtökauraa, nyhtökauraa! Kirjoitin taannoin laina-artikkelin otsikolla: Mikä ihmeen nyhtökaura? 

Siitä lainaus:


Kotimainen runsasproteiininen kauratuote tulee myyntiin kevään aikana.
Kotimaisesta kaurasta, härkäpavusta ja herneestä hiertämällä valmistettu ”täydellinen” proteiini haastaa lihatuotteet ravintoarvoiltaan. Nyhtökaurassa on tuotteesta riippuen proteiinia 27 – 31,4 g / 100 g, rasvaa 3,8 – 4,7 g / 100 g ja hiilihydraatteja 9,6 – 9,9 g / 100 g kohden.

– Hiilihydraatit tulevat pitkälti tuotteen kauraosuudesta, tarkemmin kauraleseestä eli sekin on hyvää hidasta hiilihydraattia, Itkonen selventää.

Kun nyhtökaurassa proteiinia on 27 – 31,4 g / 100 g, niin vastaavasti naudan vähärasvaisessa jauhelihassa (rasvaa 7 g) on 18,8 g, broilerisuikaleessa 21,3 g, maitorahkassa 9,8 g ja raejuustossa 16,4 g.

Eläinperäisiin proteiinin lähteisiin verrattuna nyhtökauran säilyvyys on parempi. Tuore liha ja kala täytyy käyttää muutaman päivän kuluessa ostamisesta, nyhtökaura säilyy jääkaapissa jopa pari kolme kuukautta.

– Tarkoitus oli kehitellä tuote, jonka kiireisinkin perheenäiti voi napata hyllyltä, jos tulee sellainen olo, että haluaisi syödä vähemmän lihaa, Reetta Kivelä sanoo.
__________________________________________________________________________

Suomi on reippaiden intoilijoiden luvattu maa. Me höyrähdämme milloin millekin. Olen havainnut itsessäkin joskus sellaisia ominaisuuksia. Uusia juttuja tulee ja menee. Nyhtökaura on varmaan hyvä tuote, joka palautuu "tavallisten kuolevaisten joukkoon" todennäköisesti vuodessa - parissa. Silloin sitä saa aivan varmasti joka paikasta, kukaties jo alemyyntikampanjat ovat silloin kiihkeimmillään...

Eihän aitoa lihaa voita mikään! Elämässä > syömisessä on muitakin elementtejä kuin paljon puhutut proteiinit! 


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Nyhtökauraa ei riitä kaikille – ”Ei auta, vaikka palkattaisiin satakertainen määrä työntekijöitä”

Nyhtökauraa ei ole riittänyt kaikille halukkaille kovan kysynnän vuoksi. Ensi kesään mennessä nyhtökauratehtaalta tuotetta lähtee kauppoihin jo kymmenkertaisesti, lupaa valmistaja.

KOTIMAA  
SARA AALTIO / HS
Nyhtökauraa maustettuna limellä, seesamilla ja inkiväärillä.
Nyhtökauraa maustettuna limellä, seesamilla ja inkiväärillä.

KOTIMAISEN kasviproteiinituotteen nyhtökauran suosio ei näytä laantumisen merkkejä. Tuote saapui kauppoihin vapun jälkeisellä viikolla, ja vietiin käsistä. Nyt tuotantomäärät ovat tuplaantuneet, mutta tarjonta ei vieläkään pysty vastaamaan kysyntään.
”Aikamoista innostus on, välillä tuntuu, että nyhtökaura on Suomen oma Pokémon, jota metsästetään ihan kuumana”, sanoo tuotteen takana olevan Gold&Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen
Tuotantomäärät ovat Itkosen mukaan nousseet suunnitelmien mukaan, mutta tuotannon kasvattaminen ei tapahdu yhdessä yössä. Esimerkiksi valmistukseen tarvittavilla laitteilla on pitkät, jopa kuuden kuukauden toimitusajat.
”Ei auta, vaikka palkattaisiin satakertainen määrä työntekijöitä. Tuloillaan on kuitenkin monia laitteita, jotka edesauttavat asiaa. Mitään isoja takaiskuja tuotannossa ei ole tullut, siinä olemme olleet todella onnekkaita.”
Kaksi ja puoli kuukautta pyörinyt tehdas pyöräyttää maailmalle tuhansia rasioita nyhtökauraa päivässä. Tarkkoja lukuja Itkonen ei kerro. Hän kuitenkin lupailee, että ensi kesään mennessä tuotantomäärä olisi kymmenkertainen.
”Hyvässä vauhdissa ollaan”, hän sanoo.
FACEBOOKISSA nyhtökauran ystävät ovat perustaneet Nyhtökauratutka-ryhmän, jossa ryhmän jäsenet voivat vinkata kaupoissa näkemästään nyhtökauravalikoimasta.
”Tietysti toivoisimme, että päästäisiin siihen pisteeseen, että tuotetta voisi normaalisti ostaa kaikista kaupoista, ettei kenenkään tarvitsisi lähteä tutkan perässä aamuseitsemältä kauppaan”, Itkonen sanoo.
KAUPOISSA nyhtökauran kysyntä on ollut poikkeuksellisen suurta. S-ryhmän vähittäiskaupan valikoimajohtaja Antti Oksa kertoo, että nyhtökauraa kysellään edelleen lukuisia kertoja päivittäin.
S-ryhmässä tuotetta saadaan myyntiin useiden kymmenien pakettien erät kaikkiin Suomen Prismoihin sekä Helsingin, Tampereen, Turun ja Jyväskylän keskustan S-marketteihin. Oksan mukaan lauantain erät myydään loppuun tyypillisesti muutamissa kymmenissä minuuteissa.
Keskon päivittäistavarakaupan tiedottaja Otto Heinonen kertoo, että nyhtökauraa on mahdollista löytää kaikista K-ruokakaupoista. Kauppiasta voi myös pyytää tilaamaan tuotetta kaupan valikoimiin. Tuotetta voi löytyä myös pieniltä paikkakunnilta.
Myös Stockmannin herkkuun nyhtökauraa saadaan kerran viikossa keskiviikkoisin.
”Iltapäivään mennessä noin 200 pakettia on jo mennyt. Suurin osa on vakioasiakkaita, jotka tietävät toimituspäivän ja ostavat kaksi pakettia kerralla”, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Susanna Honkanen.
NYHTÖKAURAA käyttävät kyselevät ahkerasti myös uusien vaihtoehtojen perään. Itkosen mukaan eniten kysytään gluteenitonta tuotetta. Tällä hetkellä nyhtökauran raaka-aineet eivät itsessään sisällä gluteenia, mutta ne on prosessoitu myllyissä, joissa on mahdollisesti käsitelty vehnää, ruista tai ohraa.
Itkosen mukaan gluteeniton vaihtoehto pyritään tuomaan markkinoille heti, kun raaka-ainetta saadaan. Myös täysin suolatonta versiota kysytään.
”Välillä kuulee myös, että eikö pienempi rasiakoko riittäisi perhekoon sijaan. Pakkauksen pienentäminen kuitenkin tarkoittaisi, että pakkaamiseen menee tuplamäärä aikaa ja enemmän pakkausmateriaalia”, Itkonen kertoo.
SARA AALTIO / HS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti