perjantai 22. heinäkuuta 2016

Tappiot äärijärjestön sydänmailla ajavat Isisin maan alle – katso kartalta, kuinka kalifaatti murenee...

Toivottavasti Yhdysvallat/länsivallat ja Venäjä löytävät yhtenäisen näkemyksen Syyrian ja Irakin sodan ratkaisemiseksi. Helppoa se ei ole, sillä alueella on satoja eri kapinallisryhmittymiä, joista ilmeisesti kuitenkin merkittäviä, varteenotettavia tilanteen rauhoittumisen kannalta ainoastaan muutamia.

Eräässä aikaisemmassa artikkelissa todettiin: Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov päättivät ennätyspitkät neuvottelut Syyrian tilanteesta lauantain vastaisena yönä Moskovassa. Osapuolet kertoivat päässeensä yhteisymmärrykseen konkreettisista toimista Syyriassa mutta kieltäytyivät paljastamasta niitä.

Oletettavasti entistä tiiviimpää yhteistyötä on luvassa...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Tappiot äärijärjestön sydänmailla ajavat Isisin maan alle – katso kartalta, kuinka kalifaatti murenee

Yhteys Turkkiin on järjestölle elintärkeä, sanoo tutkija. Senkin se saattaa kohta menettää.

ULKOMAAT  
THAIER AL-SUDANI / REUTERS
Irakilaissotilaat juhlivat Fallujahin takaisinvaltausta Isisiltä heinäkuun alussa.
Irakilaissotilaat juhlivat Fallujahin takaisinvaltausta Isisiltä heinäkuun alussa.

ISLAMISTINEN äärijärjestö Isis näyttää nyt vahvemmalta kuin koskaan. Pelkästään kesän aikana hirviömäinen järjestö on ottanut nimiinsä useita terrori-iskuja, joissa on kuollut yhteensä satoja ihmisiä: Orlando, Istanbul, Bagdad, Nizza. Lohduton lista.
Viimeksi tiistaina afganistanilainen nuori mies hyökkäsi Saksassa lähellä Würzburgin kaupunkia junaan kirveen kanssa. Iskussa haavoittui vakavasti neljä ihmistä.
Mutta Isis sinnittelee henkitoreissaan, sanoo järjestöä tutkinut Columb Strack analyysiyhtiö IHS:stä. Ahtaalle ajetut jihadistit hakevat nyt epätoivoisesti uskottavuutta sieltä, missä iskut saavat eniten näkyvyyttä. Länsimaista.
”Vaikka Isis ilmoittautuu iskun tekijäksi, ei se tarkoita järjestön suunnitelleen iskua. Isis ilmoittautuu iskujen tekijäksi jotta se voisi näyttäytyä voimakkaana. Se haluaa ohjata huomion pois Irakista ja Syyriasta”, Strack sanoo.
KUN ääri-islamistinen Isis vuonna 2014 lähti väkivalloin rakentamaan Irakiin ja Syyriaan omaa islamilaista valtiotaan, oli tahti järisyttävä. Muutamassa kuukaudessa järjestö vyörytti Eufrat- ja Tigrisjoen rantoja kaupunki kaupungilta moninkertaistaen hallinta-alueensa.
Irakissa Isisin voimasta kaatuivat muiden muassa Fallujah, Mosul ja Tikrit. Syyriassa sen musta lippu nousi Raqqan, Deir ez-Zorin ja lopulta Palmyran ylle.
Siinä tiivistyi Isisin jumalallinen profetia: palauttaa islamilainen valtio maan päälle.
ISISIN KALIFAATTI on kuitenkin lähtenyt murenemaan melkein yhtä nopeasti kuin se nousikin. Puolessatoista vuodessa järjestö on menettänyt neljänneksen alueistaan Syyriassa ja Irakissa.

Kun vielä tammikuussa 2015 arvioitiin, että Isis hallitsee noin 91 000 neliökilometrin kokoista aluetta, on alueen koko nyt noin 68000 neliökilometriä. Samalla järjestö on ajettu ulos useista tärkeistä asemapaikoistaan, viimeisimpänä Fallujahista Irakissa. Kaupungin menetystä pidettiin kovana iskuna Isisille, sillä se oli yksi järjestön ensimmäisistä vallatuista kaupungeista.
ALUEIDEN MENETYKSET Irakissa eivät ole Isisille merkittävä tappio, sanoo Strack.
”Isis huomasi, ettei se pysty taistelemaan usealla rintamalla, joten nyt se keskittää voimansa Pohjois-Syyriaan ja Turkin rajalle.”
Strack uskoo, että Isis menettää myös miljoonakaupunki Mosulin Pohjois-Irakissa vielä tämän vuoden puolella. Toisaalta Irakin armeija on osoittautunut uskottua tehokkaammaksi, toisaalta Isis tuskin keskittää kaikkia voimiaan Mosulin puolustamiseen, Strack sanoo.
”Vielä muutama kuukausi sitten en olisi uskonut, että Irak pystyy valtaamaan Mosulia, mutta nyt se näyttää mahdolliselta. Mosul on merkittävä, muttei Isisille elintärkeä.”
Isisin tavoitteleman hallintoalueen – kalifaatin – kannalta nimenomaan Turkin rajaseutu on elintärkeä. Ilman yhteyttä Turkkiin Isisin on liki mahdoton pitää elossa hallintoaluetta, sillä Turkin kautta järjestö saa sekä aseita että taistelijoita, Strack sanoo. Siksi se varmasti taistelee Pohjois-Syyriassa kaikin voimin.
”Siitä taistelusta tulee pitkä ja paljon hitaampi, kuin mitä olemme Irakissa nähneet. Mutta näyttää todennäköiseltä, että Isis häviää taistelun kalifaatista.”
ALUEIDEN MENETYKSILLÄ on Isisille kaksi merkittävää seurausta. Ensinnäkin alueiden mukana äärijärjestö menettää tuloja.
Yli puolet Isisin tuloista kerätään kaupungeista veroina, sakkoina ja pakkolunastuksina, Strack sanoo. Mitä useamman kaupungin Isis menettää, sitä vähemmän sillä on rahaa käytettäväksi oman islamilaisen valtionsa pyörittämiseen ja palkanmaksuun. Liittoutuneiden pommitusten takia myös järjestön öljytulot ovat pienentyneet.
Huhtikuussa IHS arvioi, että Isisin kuukausitulot olivat kuihtuneet vuodessa kolmanneksen 80 miljoonasta dollarista 56 miljoonaan dollariin eli noin 50 miljoonaan euroon. Sen jälkeen tulojen arvellaan kutistuneen entisestään.
Saat tarkempia tietoja kaupungeista ja kohteista klikkaamalla niitä kartasta:

Isis käy sotaa myös sydämistä, sanoo Strack, ja siinäkin se on tappiolla. Menetysten myötä yhä harvempi liittyy järjestöön ja useampi lähtee sen suojista pois.
”Kun kalifaatti ei toimi eikä tarjoa sitä, mitä aluksi luvattiin, vaihtavat sotilaat leiriä. Syyriasta löytyy kyllä kapinallisjoukkoja joihin liittyä.”
MITÄ ISISILLE sitten tapahtuu, jos ajatus kalifaatista hylätään?
”Järjestö painuu maan alle ja keskittyy isoihin iskuihin”, sanoo Strack.
Islamilaiset valtion hylkääminen tarkoittaisi myös, että Isis alkaisi toimimaan kuten muutkin terroristijärjestöt. Tähän asti Isis ja al-Qaida on nähty osittain vihollisjärjestöinä, sillä siinä missä Isis on nähnyt shiiamuslimit vääräuskoisina vihollisina, jotka pitää tappaa, ei al-Qaida katso muslimien tappamista niin hyvällä.
Strackin mukaan järjestöjen yhtäläisyydet ovat lopulta eroja tärkeämpiä. Suurin vihollinen löytyy vääräuskoisesta lännestä.
”On mahdollista, että Isis ja al-Qaida lopulta yhdistyvät ja keskittyvät iskemään länsimaihin.”
OMAR SANADIKI / REUTERS
Äärijärjestö Isis otti ensin Palmyran kaupungin valtaansa, mutta menettänyt sittemmin valtaansa alueella. Kuva on Palmyran historiallisen kaupungin raunioilta.
Äärijärjestö Isis otti ensin Palmyran kaupungin valtaansa, mutta menettänyt sittemmin valtaansa alueella. Kuva on Palmyran historiallisen kaupungin raunioilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti