sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Yhteiskuntasopimus etenee – paikallisesta sopimisesta yhteisymmärrys...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Politiikka  | 

Yhteiskuntasopimus etenee – paikallisesta sopimisesta yhteisymmärrys

Paikallisessa sopimisessa on edetty, ja maan hallitukselle on toimitettu laskelmat, sanoo EK. Vastauksia odotellaan. Iltakymmeneltä neuvottelupaikalta kerrottiin, että luvassa on pitkä yö.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen (vas.), STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder saapuivat yhteiseen tiedotustilaisuuteensa Helsingissä 28. helmikuuta.
Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen (vas.), STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder saapuivat yhteiseen tiedotustilaisuuteensa Helsingissä 28. helmikuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuu maanantai-iltana pohtimaan koko neuvottelutulosta, jonka on määrä parantaa Suomen kilpailukykyä. Järjestöjen hallitukset ovat koolla jo maanantaiaamuna.
Yhteiskuntasopimusta yritetään luoda nyt viidettä kertaa, ja setvimistä on sunnuntaihin saakka ollut eritoten palkkojen ja työaikojen paikallisessa sopimisessa. Neuvottelut jatkuivat väliaikatietojen antamisen jälkeen, oletettavasti yömyöhään.

Lyly: Vielä ei voi olla varma sopimuksen synnystä

Välittömästi kuuden tunnin neuvonpidon jälkeen keskusjärjestöjen johtajat olivat vielä varovaisia sanoissaan ja korostivat sitä, että 
Paikallista sopimusta on käsitelty, ja siinä on edetty, kertoi keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sunnuntai-iltana.
– Kysymyksiä on auki. Ei voi vielä sanoa, syntyykö sopimus vai eikö, summaa Lyly.

Häkämies: Tarvitaan hallituksen hyväksyntä

Myös Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Jyri Häkämiehen mukaan paikallisessa sopimisessa on edetty ja maan hallitukselle on pystytty toimittamaan laskelmia. Vastauksia ei ole vielä saatu. Häkämies korosti, että neuvottelu on kolmikantaista eikä järjestöjen sovinto ole riittävä, vaan hallitukselta tarvitaan sinetti. Pääministeri on sanonut, että hallituksen pakkolakien valmistelu jatkuu, jos neuvottelutulos ei ole toivottu.
STTK:n Antti Palolankin mukaan monessa asiassa on menty eteenpäin.
– Toivottavasti päästään maaliin. Hallituksen kanssa on käyty vuoropuhelua, sanoo Antti Palola.
Keskusjärjestöjohtajat kertoivat edistyksestä illalla Etelärannassa, Helsingissä, neuvoteltuaan alkuiltapäivästä lähtien. Neuvotteluissa ovat mukana Häkämiehen, Palolan ja Lylyn lisäksi Akavan Sture Fjäder sekä kuntatyönantajia edustava Markku Jalonen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti