maanantai 29. helmikuuta 2016

Neuvottelutulos yhteiskuntasopimuksesta syntyi...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna: 
Politiikka  | 

Neuvottelutulos yhteiskuntasopimuksesta syntyi – järjestöjen ja hallituksen hyväksyttävä vielä

Yksikkötyökustannusten alennus on jäämässä hallituksen tavoitteesta, mutta neuvottelutulos kokonaisuudessaan on sellainen, että sen arvioidaan helpottavan sen hyväksymistä myös hallituksessa. Politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen arvioi neuvottelujen tilannetta Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

    Työmarkkinaosapuolet ovat saavuttaneet yhteisen näkemyksen yhteiskuntasopimuksesta käytävissä neuvotteluissa. Neuvottelutuloksen hyväksyminen tai hylkääminen on kuitenkin vielä järjestöjen hallintojen käsissä. Myös hallitus arvioi neuvottelutulosta illansuussa.
    – Neuvottelutulos on varmaankin olemassa, mutta onko meillä yhteiskuntasopimusta, niin sen me näemme tämän ja tulevien päivien aikana, arvioi politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen Ylen aamu-tv:ssä.
    Kilpailukykysopimukseksi kutsuttu neuvottelutulos tulee tarkoittamaan työntekijöiden kannalta työajan pitenemistä ja työnantajamaksujen siirtymistä palkansaajapuolelle. Paikallinen sopiminen pysyy käytännössä liittojen käsissä.
    Neuvottelutulos koostuu niin sanottujen pakkolakien korvaamisesta kilpailukykyratkaisulla, paikallisesta sopimisesta ja miten sitä edistetään, sekä nollalinjan palkkaratkaisusta, eli työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta.
    Riikka Uosukainen arvioi, että sopimuksen hyväksymisen tiellä on vielä vaikeuksia.
    – Tämä on hyvin poikkeuksellinen sopimus. Kesken sopimuskauden, ja tietysti vielä historiallisempaa on se, että tässä nyt sovitaan siitä, että työntekijöiden etuja karsitaan ja leikataan. Vaikka se tapahtuu paljon maltillisemmin, kuin hallitus olisi toivonut ja mitä työnantajat ajoivat, niin joka tapauksessa sovitaan siitä, että työaikaa pidennetään ja että työnantajamaksuja siirretään palkansaajille, Uosukainen toteaa.
    Yle Uutisten tietojen mukaan nyt syntynyt neuvottelutulos alentaisi yksikkötyökustannuksia 2–3,5 prosenttia vuodessa. Hallituksen tavoitteena oli kustannusten leikkaaminen viidellä prosentilla. Vaikka neuvottelutulos jää hallituksen aiemmasta tavoitteesta, ratkaisu kokonaisuudessaan helpottanee sen hyväksymistä myös hallituksessa.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti