Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan > SWOT-analyysi Natosta on Suomessa erittäin ajankohtainen...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Suomessa käydään vakavaa Nato-keskustelua – ei tosin julkisesti
Naton ja Venäjän suhteet vaikuttavat Suomeen.
Suomessa käydään nyt intensiivistä Nato-keskustelua. Ei tosin julkisesti. Tilausta sillekin olisi. Ei tarvitse olla erityisherkkä tunteakseen turvallisuuspoliittisen keskustelun turbulenssin.
Nato-analyysiin olisi tarvetta, sillä Nato käy läpi intensiivistä vaihetta. Syyt ovat samat kuin Suomella: Venäjän voimapolitiikka ja Ukraina, Syyria, Lähi-idän kriisi, yritys hallita pakolaistilannetta.
Suomen hallitus laatii parhaillaan ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa.
Sen rinnalla Teija Tiilikainen, René Nyberg, Mats Bergquist ja François Heisbourg tekevät erillisen arvion mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista Suomelle.
Sen rinnalla Teija Tiilikainen, René Nyberg, Mats Bergquist ja François Heisbourg tekevät erillisen arvion mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista Suomelle.
Tämän tekijäkaartin selvityksen voi halutessaan kuitata ulkopuolisten viisasteluksi. Se ei ole vain sitä. Jos juuri nyt kävisi niin, ettei edes Nato-selvitys saisi eloa julkiseen keskusteluun, olisi se vakavan itsetutkiskelun paikka.
Avoin puhe auttaisi kansalaisyhteiskuntaa pysymään perässä niissä kriisien ja muutosten sykkyröissä, joista Eurooppa yrittää selvitä. Naton rooli saisi myös vähän suhteutusta.
Juuri nyt ei kaivata ylimääräisiä yllätyksiä, ja siksi myös Naton kehityksestä on puhuttava.
Yllättää voi myös Ruotsi.
Ruotsin bravuureja ovat nopeat täyskäännökset. Esimerkkejä lähivuosilta ovat asevelvollisuuden alasajo ja turvapaikkapolitiikan kiristykset. Ruotsi saattaa hakea Naton jäseneksi, jos porvaripuolueet voittavat seuraavat vaalit.
Vaikkei mitään jäsenhankintakampanjaa ole päällä, Naton ovi ei ole kiinni: Montenegron hakemus otettiin juuri vastaan. Se on merkki myös Venäjälle.
Nato reagoi koko ajan muutoksiin. Se vahvistaa puolustustaan ja pelotettaan. Suomelle, Naton erityiskumppanille, aika on hyvä. Nato keskittyy nyt harjoituksissaan siihen, mikä on Suomen puolustuskyvyn kehittämiselle oleellisinta.
Naton ja Venäjän suhteen liikahdukset vaikuttavat Suomeen. Myös Suomi voi olla tyytyväinen, jos Naton ja Venäjän yhteistyöelin, Nato-Venäjä-neuvosto, saadaan koolle muutaman viikon kuluttua, kuten Naton toive olisi.
Nato hakee myös rooliaan Syyrian sodassa. Alukset ovat jo Egeanmerellä.
Ei olisi pahitteeksi, että Nato-keskustelu arkistuisi. Euroopalla on edessä paljon arvaamatonta, mutta ihan kaiken Natoon liittyvän ei tarvitsisi aina yllättää.
Näissä oloissa kaikki kansainväliset kumppanuudet ovat Suomelle tärkeitä. Myös Nato-yhteistyön arvo vain nousee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti