tiistai 16. helmikuuta 2016

Lotvoset, lotvoset, lotvoset - "Ei Rovaniemi ole tässä valtaa havitellut" - hörönlöröä...


Suora nettilainaus Yle Kemi-sivuilta hiukan tuunattuna:
Kemi  | 

Esko Lotvonen: "Ei Rovaniemi ole tässä valtaa havitellut"

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen kertoo harmittelevansa, ettei ammattikorkeakoulun osakkeiden myyminen Lapin yliopistolle ollut kaikkien osakkaiden yhteinen päätös. Lotvosen mielestä tärkeintä olisi nyt, että korkeakoulukonsernin kehittämiselle saataisiin maakunnassa samansuuntainen näkemys.


Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen
Kuva: Uula Kuvaja / Yle

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvosen mukaan Rovaniemen päätöksen lähtökohtana on ollut puhtaasti huoli maakunnallisen korkeakoulun säilymisestä.
– Me haluamme turvata aidon lappilaisen korkeakoulukonsernin, joka on riittävän vahva toimiakseen kansallisessa korkeakoulupolitiikassa, ja joka saa sitä kautta myöskin ministeriön tuen ja laajemminkin poliittisen tuen tuleville vuosille.
Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissisen syytöksen valtapolitiikasta ja jyräämisestä Lotvonen torjuu.
– Ei Rovaniemi ole tässä valtaa havitellut, nythän me olemme halukkaita luopumaan kaikesta vallasta, kun emme osakkeitakaan enää ammattikorkeakoulusta omista.
– Ja muutenkinhan ammattikorkeakoululain toimilupapykälä kieltää kaupunkeja kehittämästä korkeakouluja siihen suuntaan, että siinä omaa edunvalvontaa katsottaisiin. Kyllä ratkaisujen pitää olla koulutuspoliittisia ja sitä kautta opiskelijoiden ja elinkeinöelämän näkemyksiä tukevia.

Ministeriön viesti ollut selkeä

Lotvonen korostaa myös, että huoli yliopistojen yhdistämisestä on niin ikään aitoa.
– On olemassa erilaisia kansallisiakin edunvalvontaorganisaatioita, jotka ajavat aika selkeästi viiden yliopiston mallia. Tiivistäminen herättää huolta muissakin maakunnissa. Näihin huoliin varmaan kaikki ovat halukkaita vastaamaan omilla toimenpiteillään siltä osin, kun se on omissa käsissä, Lotvonen sanoo.
Ministeriön ja jopa valtioneuvoston viesti maakuntiin on Lotvosen mukaan myös ennakoinut sitä, että muutoksia yliopistoverkostossa tullaan tekemään – jos ei varsinaisesti tällä vaalikaudella, niin heti sen jälkeen.
– Tähän suuntaan joka tapauksessa ollaan menossa. Ministeriö on todennut, että jos me emme itse esitä mitään rakenteellisia muutoksia, ei silloin mitään strategiarahaakaan ole saatavissa.

"Emme ole sulkeneet Kemi-Torniota keskustelusta pois"

Lotvonen kertoo toivovansa, että maakunnassa nyt ryhdistäydyttäisiin, koottaisiin voimat ja katsottaisiin korkeakoulupolitiikkaa yhteiseen suuntaan. Hän tähdentää, että Kemi-Tornio -alueella on mahdollisuus olla korkeakoulujen yhdistämisessä tasavertaisesti mukana eikä aluetta ole suljettu keskustelusta pois.
– Rovaniemen kaupunki, yliopisto ja koulutuskuntayhtymä ovat avoimia sille, että jos muut osakkaat haluavat tulla tämän vuoden aikana tähän prosessiin mukaan, esisopimus avataan, jotta kaikki ovat tasavertaisesti mukana. Tärkeintä olisi, että saataisiin yhteinen näkemys tälle korkeakoulun kehittämiselle. Maakunnan sisäinen kisailu olisi hyvä saada päättymään.
Lotvonen kertoo toisaalta myös ymmärtävänsä Kemi-Tornion tilanteen, mitä tulee suhtautumisessa korkeakoulupolitiikkaan.
– He eivät välttämättä koe yliopistoa niin läheiseksi, kun heillä ei sitä lähiopetusta siellä ole. Heillä ei ole sellaista intressiä kuin muulla maakunnalla tukea omaa korkeakoulun kokonaispolitiikkaa. Toivon, että näistä asetelmista ja asenteista päästäisiin yhdessä eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti