maanantai 8. helmikuuta 2016

Mikä ihmeen hellekypärä?

Alla olevassa Kauppalehden artikkelissa kiinnitin huomiota Lontoossa sijaitsevaan vanhaan hattuliikkeeseen.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut mm. seuraavaa:

Olimme ensimmäistä kertaa Lontoossa 1980-luvun loppupuolella niin kuin olen muistaakseni jossakin aikaisemmassakin tekstissäni kirjoittanut. Matkalla olivat minun lisäksi vaimoni, poikamme ja heidän kaksi kaveriaan.

Eräänä päivänä käveleskelin vaimoni kanssa kaupungilla. Pysähdyimme mielenkiintoisen liikkeen edessä - James Lock & Co.

Liike oli erikoistunut knallien myyntiin ja myöhemmin selvisi myös - valmistukseen. Menimme rohkeasti sisään liikkeeseen. Nimenomaan minua kiinnosti, mitä englantilainen knalli maksaa...

Kysyin mielestäni bowler hat`tia. Ehkä lausuin sanat sen verran huolimattomasti, että meille kerrottiin, että heillä ei ole myytävänä sellaisia (polo hat) siis vapaamuotoisia vapaa-ajan hattuja, lippiksiä, tms. ...
Meille tosin esiteltiin muistaakseni polo-pelaajien käyttämiä päähineitä. Luonnollisesti osoitin knallien suuntaan ja asia alkoi selvitä.

Tiedustelin hintaa, joka oli muistaakseni suuruusluokkaa parin - kolmen kuukauden palkkani.

Se aika lailla viilensi ostointoani. Toisaalta ostointooni vaikutti myös se tosiasia, että päästä olisi täytynyt ottaa tarkat mitat ja knallin valmistus olisi vienyt sen verran aikaa, että sitä ei olisi saanut mukaan.
Näimme liikkeessä mielenkiintoisen laitteen, jolla pään mitat saadaan tarkkaan määritetyiksi.

Toisaalta ehkä täällä Meri-Lapissa, Kemissä knallille ei olisi ollut monestikaan todellista käyttöä, joten oli hyvä, että en ostanut sitä vaatehyllylle pölyyntymään. 

Mutta myöhäisimmillä Lontoon matkoillamme olemme kyllä hiukan shoppailleetkin, joista mahdollisesti josskin sopivassa tilaisuudessa myöhemmin... 

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Hellekypärä kannattaa hankkia ennen kesää


Hellekypärä kannattaa hankkia ennen kesää
Lajinsa parhaan hellekypärän toimitusaika voi venyä yli vuoteen. Mutta mitäpä maailmanmies ei tekisi tyylin eteen.
Mikä: Lock & Co Hattersin safarilakki
Mitä maksaa: 300 euroa
Mistä saa: Valmistajan myymälästä St James’sin kaupunginosassa
Lontoossa
Lock & Co Hattersin safarikypärän runko on muotoiltu korkista. Valmistusmateriaalinsa ansiosta päähine on erityisen kevyt kantaa, mutta silti äärimmäisen ryhdikäs. Beigenvärisellä puuvillakankaalla päällystetty korkkirunko ja tarkoin sijoitellut tuuletuskanavat viilentävät lakin käyttäjää verrattomasti. Arkikäytössä safarikypärä pysyy tukevasti päässä sellaisenaankin, mutta toiminnallisia hetkiä kuten tiikerinmetsästystä silmällä pitäen Lock varustaa sen nahkaisella leukahihnalla.
Tuskinpa mikään toinen yksittäinen esine kuvastaa kolonialismin aikakautta ja brittiläisen imperiumin mahtia kuten hellekypärä. Se on muutamaan sataan grammaan puristettu metafora eriskummallisesta maailmanhistoriallisesta ajanjaksosta, jolloin vanhan mantereen valoa lähdettiin kuskaamaan pussikaupalla pimeimpään Afrikkaan ja vähän muuallekin. Britannia näytti tietä, saksat ja ranskat ja hollannit seurasivat perässä. Suomi jäi niin sanotusti telineisiin, ja lopulta koko kolonialistinen projekti kyseenalaistettiin.
Vain hellekypärä jäi.
Alkujaan hellekypärä kuului kuumissa olosuhteissa operoineiden armeijoiden varustukseen. Sotilaallisesta viitekehyksestä se adoptoitiin nopeasti siviilikäyttöön. Safarilakkinakin tunnettu mainio päähine oli alkuperäisessä kontekstissaan nimenomaisesti kypärä: korkeakupuinen ja teutonisessa olomuodossaan näyttävällä piikillä viimeistelty taisteluvaruste. Siviilikäyttöön siirryttäessä kupu laskeutui matalan hattumaiseksi, ja lakkiin integroiduista pistimistä sun muista vaskikoristeista luovuttiin. Samalla vakiintui nykyaikaisen hellekypärän muoto, värimaailma ja henkinen olemus - tai oikeastaan sen määritti lontoolainen hatuntekijä Lock & Co Hatters, joka valmistaa edelleen käsityönä mainiota pith helmetiään asiantuntevien herrasmiesten käyttöön tropiikissa.
St James’sin kaupunginosassa, Jermyn Streetin pukimoiden ja Pall Mallin maineikkaiden herrainklubien naapurissa toimivan hatuntekijän historia palautuu 1660-luvulle asti. Nykyisissä tiloissa St James’s Streetillä yritys on toiminut vasta muutaman vuosisadan ajan. Perustellusti voitaneen puhua perinneyrityksestä ja perinteellisestä sijainnista eräässä Lontoon hienostuneimmista karttapisteistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti