torstai 25. helmikuuta 2016

Syyriaan kaavailtu tulitauko herätti toiveet – mutta riittääkö Venäjän ja USA:n voima?

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...


Ulkomaat  | 

Syyriaan kaavailtu tulitauko herätti toiveet – mutta riittääkö Venäjän ja USA:n voima?

Lauantaiksi kaavaillun tulitauon takuumiehinä ovat Venäjä ja Yhdysvallat, mutta asiantuntijat epäilevät niiden lopullista vaikutusvaltaa sotatantereella.


Isisin pommituksessa 21. helmikuuta haavoittunuta lasta hoidetaan sairaalassa Damaskoksessa. Kuvassa lapsi, jonka pää on sidottu.
Isisin pommituksessa 21. helmikuuta haavoittunuta lasta hoidetaan sairaalassa Damaskoksessa.Kuva: EPA / SANA
Väkivallan yltyminen yli viisi vuotta sotaa käyneessä Syyriassa on saanut osapuolet lupaamaan jälleen kerran taistelujen taukoamista.
– Nyt tulitauolla on paremmat edellytykset, mutta silti mennään äärimmäisen ohuella pohjalla, sanoo asiantuntija Mikko Patokallio konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä.
Paheneva humanitaarinen kriisi luo paineita tulitauolle. Yritys on lyhyen ajan sisällä jo toinen. Helmikuun alussa Münchenissä suurvaltojen kesken sorvattu tulitauko epäonnistui alkuunsa.
– Nytkin tulitauosta sovittiin Yhdysvaltain ja Venäjän puhelussa, mutta tällä kertaa sopimuksesta on ollut enemmän aikaa kuulla myös Syyrian sisällä olevia osapuolia, presidentti Bashar al Assadin hallintoa ja oppositioryhmiä, arvioi Patokallio. 
Tulitauon on määrä alkaa lauantaina ja se koskisi kaikkia muita osapuolia paitsi äärijärjestö Isisiä ja Al Qaidaan kuuluvaa al Nusran rintamaa.

Onko Venäjän tukema leiri saavuttanut tavoitteensa?

Myös vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että tulitauon onnistumiselle on nyt jonkin verran paremmat edellytykset, ei vähiten siksi, että viime aikojen hyökkäykset ovat olleet menestys Venäjän tukemille Assadin joukoille.
– Nyt haetaan uusia asemia sen jälkeen, kun Venäjä ja Syyrian hallitus ovat pitkälti onnistuneet tavoitteessaan katkaista Turkin kautta Syyrian oppositiolle tulevat huoltoreitit.
Yhdysvaltain ja sen liittolaisten kannalta tilanne on kuitenkin paljon ongelmallisempi. Oppositio menestyy Syyriassa osin ääri-islamistien eli al Nusran rintaman tukemana. Yhdysvallat ei halua kovin innokkaasti aseistaa oppositioryhmiä, joiden pyssyt päätyvät käytännössä ääriryhmille.
– Venäjä taas on pystynyt perustelemaan sotatoimintaa terroristiryhmiä vastaan juuri tällä asetelmalla, Alaranta sanoo.

"Yhdysvallat on antamassa periksi"

Yhdysvaltain voidaankin nähdä joutuneen Syyriassa jonkinlaisen sotaväsymyksen tilaan.
– Tulkitsen niin, että Yhdysvallat on käytännössä luopunut Assadin kaatamishankkeesta ja saattaa olla halukas hakemaan Venäjän kanssa yhteistä väylää, jolla sen omat intressit toteutuvat, Alaranta sanoo.
Yhdysvallat haluaa vielä voimallisempaa taistelua ei vain Isisiä, vaan myös sen omaa turvallisuutta uhkaavia Al Qaida -ryhmiä vastaan.

Pitääkö Assad lupauksensa tulitauosta?

Syyrian hallitus on ilmoittanut, että se tukee uusinta tulitaukoehdotusta. Myös Syyrian opposition kattojärjestö HNC on ilmoittanut tukevansa tulitaukoa, tietyin ehdoin.
Oppositio vaatii Syyrian hallituksen joukkoja lopettamaan ilmapommitukset, useiden kapinallisalueiden piirityksen sekä vapauttamaan vankeja.
– Saattaa olla, että tulitauko on Assadin hallinnolle ennen muuta hengähdystauko, jonka aikana se voi vahvistaa asemiaan ja valmistautua seuraavaan hyökkäykseen, Patokallio sanoo.
Patokallion mukaan Venäjä pystyy paremmin kuin kukaan muu kansainvälinen toimija vaikuttamaan sekä sotaan että rauhaan Syyriassa. Mutta Venäjän vaikutusvaltaa Assadiin on kuitenkin epäilty.
– Voi kysyä, haluaako Assad pitää kiinni tulitauosta tilanteessa, jossa hän on niskan päällä. Kumpikaan osapuoli ei halua kuitenkaan olla se, joka rikkoo tulitauon ensimmäisenä,  Patokallio sanoo.

Voisiko tie rauhanneuvotteluihin avautua?

Tulitauko voisi auttaa ainakin humanitaarisia kuljetuksia pääsemään paremmin perille.
Parhaassa tapauksessa tulitauko rauhoittaisi tilannetta niin, että sodan osapuolet voisivat palata rauhanneuvotteluihin, jotka katkesivat pitkälti Venäjän aloittamiin pommituksiin.
– Päästäisiin myös tunnustelemaan, ketä Syyriassa ovat ne maltilliset ryhmät, joiden kanssa neuvotteluja oikeasti voitaisiin käydä, Toni Alaranta sanoo.

Taistelut jatkunevat joka tapauksessa

Vaikka tulitauko lauantaina toteutuisikin, taistelut Isisiä ja Al Qaidan liittolaisia vastaan tulevat todennäköisesti jatkumaan. Syyrian opposition riveistä on myös esitettyä epäilyjä, että nämä pommitukset voivat yhtä hyvin kohdistua myös maltillisiin opposition joukkoihin.
Oman sävynsä tulitauon odotukselle antaa Bashar al Assadin tiistainen ilmoitus, että Syyriassa pidetään parlamenttivaalit huhtikuussa.
– Assad tuntuu olevan viimeaikaisten lausuntojensa perusteella siinä uskossa, että hän pystyy palauttamaan Syyrian oman hallintonsa alaiseksi ilman kompromisseja, Patokallio päättelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti