maanantai 15. helmikuuta 2016

Käytännönläheistä kevytpohdiskelua ja vähän muutakin...

Aukaisin hetki sitten suodatinpussipaketin. Ruokakesko Oy on valmistuttaja ja valmistaja on saksalaisfirma Bremenistä. Olemme käyttäneet kyseisiä valkaisemattomia 1x4 suodatinpusseja monen vuoden ajan.
Oikeastaan ensimmäistä kertaa luin suomenkieliset tuoteselostetekstit läpi. Kiinnitin huomiota ns. Joutsenmerkin alla olevaan sanaan > kertakäyttötuote.

Totta, se on meidänkin kotitaloudessa kertakäyttötuote. Suodatinpussit ja kahvinporot menevät kompostiin. Kävi mielessä, kuinka monta kertaa kyseistä suodatinpussia hätätilassa voisi/olisi järkevää käyttää uudestaan, uudestaan, uudestaan...

Seuraavana ns. aasinsilta itse varsinaiseen asiaan: A. Ahlström Oy:n Kauttuan hienopaperitehdas teki 1960-70 - lukujen vaihteessa monia erikoispapereita. Monien tuotteiden valmistus on varmaan jatkunut pitkään, kukaties aivan näihin päiviin saakka.

Yksi paperiryhmä oli ns. märkälujat paperit. Muun muassa lievästi krepatut, valkoiset märkälujapaperit olivat sen ajan huipputuotteita. Niitä käytettiin mm. kosteuspyyhkeisiin, kahvinsuodattimiin, tms. ja niiden märkälujuusarvot olivat kovaa luokkaa.

Kukaties nykyiset suodatinpaperit on valmistettu entistä vähäisemmällä märkälujaliimamäärällä, joten kovin monta käyttökertaa em. ruskeatkaan suodatinpussit tuskin kestäisivät.
Todennäköisesti nopeasti pusseihin ilmaantuisi erilaista mikrobikasvustoa ja suodatettuun kahviin makuhaittaa > kahvin aromit häiriintyisivät...

Taidanpa jättää asian pohdiskeluasteelle.

Niin pienenä kevennyksenä edelliseen voinee liittää tositarina laihialaiukosta, joka totesi, että mihinkään ei voi enää luottaa.
Hän oli käyttänyt tarinan mukaan Liptonin teepussia puoli vuotta, kun naru oli katkennut...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti