Kemin kaupunginjohtaja: biodieseltehdas on iso mahdollisuus
Kiinalaisyhtiö Kaidin Kemiin kaavaileva biodieseltehdas toisi toteutuessaan Kemi-Tornion seutukunnalle paljon kaivattuja työpaikkoja. Rakennusvaiheessa työllisyysvaikutus on 4 000 henkilötyövuotta. Pysyviä työpaikkoja tulisi tehtaaseen 150, mikä luo ympäristöön satoja työpaikkoja lisää.
KEMI
Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen on tavannut kiinalaisen Kaidin edustajia ensimmäisen kerran kesällä 2014. Hän on tyytyväinen, vaikka viimeistä sinettiä hankkeen toteutuminen ei ole vielä saanut.
– Olemme kovasti hyvillämme, että keskusteluissa on päästy näin pitkälle, hän kuvaa.
Nissinen toteaa, että hankkeella on toteutuessaan todella merkittäviä suoria ja välillisiä vaikutuksia.
– Tässä on kova potentiaali Kemille, seudulle ja koko Pohjois-Suomelle.
Työpaikoille on tilausta
Tehtaan työllisyysvaikutus on erittäin merkittävä ja hyödyttää koko seutukuntaa. Kemissä työttömyysprosentti huitelee 20:n tienoilla ja on koko seutukunnan suurin, vaikka kaupunki on työpaikkojen suhteen omavarainen.
– Näitä työllisyydenhoidon malleja rakennettu ja elinvoimaa tarvitaan. Toivottavasti tämä on yksi ratkaisevista käänteistä kohti parempaa tulevaisuutta, Nissinen toteaa.
Toivottavasti vaikuttaa lentoaseman säilymiseen
Yhtiön mukaan tehdas tietää Suomelle 200 miljoonan euron verotuloja vuodessa.
– Verovaikutuksetkin on olennaisia. On kiinteistöveroa ja muita. Määrää on kuitenkin mahdotonta arvioida tässä vaiheessa.
Toteutuessaan hanke heijastuu monelle taholle. Yksi toivotuimmista on Kemi-Tornion lentoyhteydet.
– On selvää, että kun seudun lentoyhteyksien yksi tärkeä tarkoitus on palvella liikematkustusta, niin toivottavasti viimeaikaiset huonot uutiset lentoyhteyksistä saavat toisenlaista sävyä.
Digipolis ja AMK mukaan
Nissinen kuitenkin korostaa, että töitä on vielä tehtävä, jotta hanke etenee varsinaiseen investointipäätökseen. Nissinen mukaan valtion on tuettava hanketta energiapoliittisilla linjauksilla ja Kaidillakin riittää vielä tekemistä.
Myös Kemin kaupungin, seutukunnan, Digipoliksen ja Lapin ammattikorkeakoulun on tehtävä töitä hankkeen loppuun viemiseksi.
– Yksi tärkeä puoli, kun puhutaan biotalouden ekosysteemin rakentamisesta on se, miten me voimme tuoda tukea ja mahdollisuuksia meidän kehittämisyhtiön Digipoliksen ja Lapin ammattikorkeakoulun tutkimus ja kehittämistoiminnan kautta. Meillä on pitkä ja kova osaaminen prosessiteollisuuden kanssa toimimisesta, Nissinen sanoo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti