torstai 18. helmikuuta 2016

Elon Musk ja Tesla-sähköauto...

Katselin taannoin televisiosta ohjelman nimellä Supertehtaat. Siinä kerrottiin huippumodernista - robotteja täynnä olevasta tehtaasta - jossa valmistettiin täysin sähkökäyttöisiä autoja > mm. Tesla Model S. Ohjelmassa esiintyi myös Elon Musk sekä kyseisen tehtaan suunnittelija. Mielenkintoinen ohjelma kokonaisuudessaan...

Jos edullisia sähköautoja lähivuosina tulee markkinoille, olisi mielenkiintoista ainakin käydä koeajolla. Konepellin alta tai takakontista ei kuulu perinteistä polttomoottorin "murinaa" - todennäköisesti sähkömoottorin kevyttä vinkunaa jos sitäkään...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Teslan Elon Muskin vaikea vuosi – miljarditappiot tänä vuonna

Tesla odottaa tuloksen kääntyvän voitolliseksi tämän vuoden aikana.

AUTO  
STEPHEN LAM
Teslan Elon Musk esitteli viime syksynä yhtiön uutta Model X -autoa, jonka toimitusten pitäisi alkaa tämän vuoden aikana.
Teslan Elon Musk esitteli viime syksynä yhtiön uutta Model X -autoa, jonka toimitusten pitäisi alkaa tämän vuoden aikana.

Teslan toimitusjohtajalla Elon Muskilla on meneillään todella huono vuosi. Ainakin jos katsoo hänen yritystensä osakkeiden arvoa.
Hän on menettänyt tänä vuonna miljardeja, ja nyt on vasta helmikuu.
Kysymys on ensinnäkin siitä, että sijoittajat eivät usko juuri nyt ollenkaan sähköautoihin. Tämä taas johtuu siitä, että öljy on halpaa, ja autonostajat ovat tämän johdosta ryhtyneet ostamaan polttoainesyöppöjä autoja.
Lisäksi Teslaa on haitannut uuden Model X -maasturin tuotanto-ongelmat.
Kaikki tämä on johtanut siihen, että Teslan osake on romahtanut tänä vuonna. Tänä vuonna tiputusta on tullut 35 prosenttia.
Tältä näyttää Teslan osakkeen kehitys viimeisen vuoden ajalta.
YAHOO FINANCE
Toimitusjohtaja Musk omistaa 22 prosenttia Teslasta.
Osakkeen arvon romahdus tarkoittaa periaatteessa sitä, että Muskin omistusosuuden arvo on alkuvuoden aikana tippunut 6,8 miljardista dollarista 4,4 miljardiin dollariin.
Puolentoista kuukauden aikana Musk on siis menettänyt pelkästään Teslan ansiosta 2,4 miljardia dollaria.
Vertailuksi: Suomessa autovero tuottaa vuosittain noin miljardi euroa.
Musk on siis menettänyt saman verran rahaa puolessatoista kuukaudessa, kuin koko Suomen autovero tuottaa reilussa kahdessa vuodessa.
Auts.
Eikä tässä vielä kaikki.
Muskin perustamalla SolarCityllä menee niin ikään heikosti.
Kyseessä on aurinkoenergiaan ja rakennusten energiatehokkuuskonsultointiin ja -remontointiin erikoistunut yritys. Käytännössä SolarCity esimerkiksi asentaa liisattuja aurinkopaneeleja rakennusten katoille.
Yritys kertoi viime viikolla, että sen ensimmäisestä kvartaalista olisi tulossa odotettua heikompi. Tänä vuonna yrityksen osakkeen arvo on pudonnut jo 60 prosenttia.
Musk omistaa tästäkin yrityksestä 22 prosenttia. Näiden omistusten arvo oli viime vuonna vielä 1,1 miljardia dollaria, nyt enää 390 miljoonaa dollaria.
Ongelmat johtuvat pitkälti Nevadan osavaltion päätöksestä leikata aurinkopaneeleita käyttäviltä etuisuuksia. Tämän johdosta SolarCity lopetti toimintansa Nevadassa.
710 miljoonaa dollaria katosi siis taivaan tuuliin Muskin varoista.
Advertisement
Vertailuksi: jos rahat olisivat jonkin sortin taikuuden avulla päätyneet yhtäkkiä Suomeen, niillä olisi voitu pelastaa koulutus ja tiede leikkauksilta kokonaan.
Sääliin ei silti vielä ole tarvetta, sillä Musk on edelleen kaukana henkilökohtaisesta konkurssista.
Forbesin ja Bloombergin arvioiden mukaan Muskin omaisuuden arvo on tällä hetkellä jossain 8,5 ja 10,6 miljardin dollarin välillä.
Elon Muskin heikosta vuodesta uutisoi CNN.
Viime viikolla Tesla julkaisi tuoreimman osavuosikatsauksensa, joka paljasti, että yhtiö tekee yhä tappiota. Viime vuoden viimeisen neljänneksen liikevaihto oli kuitenkin kasvanut 59 prosenttia.
Yhtiö odottaa tuloksen kääntyvän voitolliseksi tämän vuoden aikana.
Tavoitteena on toimittaa 80 000–90 000 uutta autoa kuluttajille, mikä on enemmän kuin analyytikot odottivat.
Tämä sai yhtiön osakkeen nousemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti