sunnuntai 21. helmikuuta 2016

USA:n ja Venäjän ulkoministerit: väliaikainen tulitaukosopimus Syyriaan syntyi...

Kerry ja Lavrov taitavat olla hiukan jälkijunassa, koska Yhdysvallat, Venäjä ja viisitoista muuta maata sopivat viime viikolla Münchenin neuvotteluissa ensimmäisestä virallisesta tulitauosta sitten Syyrian sisällissodan alkamisen vuonna 2011. Etteivät peräti itse olleet paikallakin...

Tuo edellä mainittu ei toteutunut, joten siinä mielessä uusi väliaikainen tulitaukosopimus on paikallaan.


Varsinkin kun mm. tänään on Homsissa autopommi-iskuissa kuollut kymmeniä ihmisiä ja Aleppon tuntumassa moukaroidaan kapinallisten asemia armotta. Kakissa näissä kuolee lukuisa joukko siviilejä: lapsia, naisia ja vanhuksia...



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ulkomaat  | 

USA:n ja Venäjän ulkoministerit: väliaikainen tulitaukosopimus Syyriaan syntyi

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien on vielä määrä hyväksyä ulkoministerien valmistelema sopimus. Tämän jälkeen tulitauko voitaisiin toteuttaa.



Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Genevessä syyskuussa 2013.
Kuva: Martial Trezzini / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja hänen venäläinen virkaveljensä Sergei Lavrov kertovat saavuttaneensa väliaikaisen yhteisymmärryksen Syyrian sisällissodan tulitauosta.
Miehet ovat keskustelleet asiasta puhelimitse. Kerry on parhaillaan vierailulla Jordaniassa.
Kerryn mukaan Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit neuvottelevat asiasta keskenään, minkä jälkeen tulitauko voitaisiin panna toimeen.
Tulitauko koskisi Kerryn mukaan kaikkia Syyrian sodan osapuolia lukuunottamatta niitä järjestöjä, jotka YK:n turvallisuusneuvosto on luokitellut terroristijärjestöiksi.
Tulitauon yksityiskohtien sopimisessa on Kerryn mukaan vielä avoimia asioita. Hän on silti toiveikas, että tulitauko saadaan aikaan.
– Syyrian sodan tulitauko ei koskaan ole ollut yhtä lähellä kuin nyt, hän sanoi.
Kerry myönsi kuitenkin, ettei hän usko taistelujen laantuvan välittömästi.

Assad myöntyväinen, tiukoin ehdoin

Syyrian presidentti Bashar al-Assad ilmoitti eilen lauantaina, että hän voisi myöntyä tulitaukoon sillä ehdolla, että Syyrian armeijaa vastaan sotivat "terroristit" eivät käyttäisi tulitaukoa omien asemiensa vahvistamiseen.
Assad kutsuu kaikkia hallintonsa vastustajia terroristeiksi.
Syyrian maltillinen oppositio on myös ilmoittanut, että se suostuu "tulitauon mahdollisuuteen", jos myös Venäjä lopettaa ilmaiskunsa. Oppositio vaatii lisäksi, että armeija lopettaa opposition hallussa olevien kaupunkien piirittämisen ja sallii avustuskuljetukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti