sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Venäjän juoni selvisi...


Toimin tiedonantajana/tiedonvälittäjänä/välikätenä...


Suora nettilainaus Ilta-Sanomista hiukan tuunattuna:


Venäjän juoni selvisi


Enää ei tarvitse arvuutella, minkä vuoksi Venäjä painostaa Suomea pakolaisilla, kirjoittaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paananen Münchenistä.
Suomessa on viime kuukaudet ihmetelty itärajan kiihtyvää turvapaikanhakijoiden virtaa ja sitä, mikä ihmeen käsikirjoitus Venäjällä on koko draamalle laadittu.

Enää ei tarvitse arvuutella, sillä Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä Venäjän juonenkuviot kävivät selvääkin selvemmäksi.

Pääministeri Dmitri Medvedevin saksalaislehdelle antamasta haastattelusta, Venäjän varapääministerin Sergei Prihodkon lausunnoista ja muutamista Venäjän median artikkeleista voi tehdä johtopäätöksen, että Venäjän ensisijaisena tavoitteena on nyt saada Euroopan unioni luopumaan kiireen vilkkaa Venäjän vastaisista talouspakotteistaan.

Ja näyttää vahvasti siltä, että Moskovassa on tehty johtopäätös, jonka mukaan helpoimmin tähän tavoitteeseen voidaan päästä soveltamalla pientä eurooppalaista lähinaapuria vastaan kaikkia klassisia vaikuttamisen keinoja – eli toisin sanoen vuoroin kiristämällä, palkitsemalla ja uhkailemalla Suomea.

Suomesta yritetään tehdä EU:n ”heikointa lenkkiä”

Medvedevin Handelsblattille antaman haastattelun yksi pääviesteistä oli se, että Euroopan täytyy itse parantaa suhteet Venäjään, sillä Venäjä ei katso omasta puolestaan tehneensä mitään väärää esimeriksi Krimin vallatessaan. Tällä hetkellä Venäjä on myös voimansa tunnossa, sillä se tietää pitävänsä Syyriassa käsissään niitä lankoja, joilla joko tehdään rauha tai lähetetään Eurooppaan vielä entistäkin hurjempi pakolaisvyöry.

Medvedev myös kehotti kuuntelemaan Saksan entistä liittokansleria Gerhard Schröderiä, joka oli jo neuvonut Eurooppaa purkamaan Venäjä-pakotteita kiitokseksi siitä, että Minskin Ukraina-rauhansopimuksen kohdista edes joitakin on sentään jo pantu täytäntöön.

– Schöder on oikeassa. Ne (pakotteet) olivat virhe. Nyt (Euroopan) täytyy vain löytää itsestään rohkeus tunnustaa se, Medvedev lateli.

Mikäli Suomi luopuisi pakotteista ja saisi muunkin Euroopan luopumaan niistä, ikävyydet suhteissa olisivat hetkeksi ohi.
Mikä rooli tässä kaikessa on sitten varattuna Suomelle?

Näyttää siltä, että Venäjä laskee nyt sen varaan, että Suomi on pian niin suurissa talousvaikeuksissa sekä pakotesodan että turvapaikanhakijoiden vuoksi, että Suomesta saadaan se ”heikoin lenkki”, joka lipeää itse ensimmäisenä Euroopan unionin pakoterintamasta ja parhaimmillaan myös taivuttelee kaikki muutkin unionin maat hyväksymään Venäjä-pakotteiden purkamisen.

Tästä ajattelusta yksi kuvaava esimerkki löytyy Kremliä lähellä olevasta Vzgljad-lehdestä, joka kirjoitti viikko sitten näin:

– Euroopan unionin Venäjän-vastaisessa talousrintamassa kaikkein heikoimmaksi lenkiksi on osoittautunut Suomi. Kaikista Euroopan unionin maista Suomi on kärsinyt eniten Venäjän talouskriisistä ja pakotesodasta. Apua voisi löytyä uusista Moskovan kanssa sovittavista yhteistyömuodoista, joita valmistelevat nyt molempien maiden hallitukset.

Sama Suomen suurilla talouskärsimyksillä vihjailu jatkui myös Venäjän varapääministerin Prihodkon haastattelussa, kun hän pohjusti Medvedevin ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön perjantai-illan tapaamista Münchenissä.

Prihodkon mukaan Medvedevin ja Niinistön keskusteluissa tärkeimmäksi aiheeksi nousisi nimenomaan se, ”miten suomalainen liike-elämä ja suuret suomalaiset investoijat kokevat pakotteiden vaikutukset”. Prihodko ei siis tahallaan sanonut sanaakaan itärajan pakolaistulvasta, vaan osoitti, että juuri talouspakotteet ovat se asia, josta Venäjä haluaa puhua.

Venäjä on mestari piilottamaan todelliset aikeensa

Lisäksi Prihodko kertoi Venäjän panneen tyytyväisyydellä merkille sen, että Suomi aloittaa jälleen Venäjän kanssa hallitustenvälisen talouskomission tapaamiset.

– Olemme havainneet, että suomalaisilla kumppaneillamme on kiinnostusta ylittää nykyinen suhteiden vaikea tilanne, johon me olemme joutuneet ilman meidän (Venäjän) omaa syytä, hän muotoili.

Tästä kaikesta muodostuu niin sanotusti venäläinen vihje, jonka Kreml yrittää saada Suomen tajuamaan.

Eli siis mikäli Suomi luopuisi pakotteista ja saisi muunkin Euroopan luopumaan niistä, ikävyydet suhteissa olisivat ainakin hetkeksi ohi. Mutta ellei – niin Suomi ja suomalainen liike-elämä tulevat kärsimään vielä nykyistäkin enemmän.

Sitä Venäjä ei tietenkään sano suoraan, että turvapaikanhakijoiden tulvalla ja pakotteiden jatkumisella olisi jokin suoranainen yhteys, sillä Venäjä on mestari piilottamaan todelliset aikeensa näennäisen ja valikoivan laillisuuden kunnioittamisen savuverhon alle.

Tekopyhintä Medvedevin haastattelussa olikin se, kuinka hän perusteli sitä, miksi Venäjä ei voi pysäyttää rajan yli Suomeen tulevia turvapaikanhakijoita. Syynä tähän on hänen mukaansa se, että Venäjä on sitoutunut Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

Tässä yhteydessä Medvedev unohti kuitenkin sujuvasti sen, että presidentti Vladimir Putin hyväksyi joulukuussa uuden lain, jonka mukaan Venäjän ei tarvitse enää välttämättä kunnioittaa juuri kyseisen ihmisoikeussopimuksen noudattamista valvovan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä. Sattumoisin EIT:ssä on ollut nimittäin viime aikoina varsin paljon tapauksia, joissa Venäjä on jäänyt kiinni ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta.

Venäjä ei tietenkään sano ääneen sitäkään, että jos Suomi saisi Euroopan luopumaan Venäjä-pakotteista niin samalla kertaa turvapaikanhakijoiden virta Venäjältä saattaisikin ”yllättäen” tyrehtyä.

Ja sama kääntäen: mikäli Eurooppa ei purakaan Venäjä-pakotteita, kesän tullen Venäjän rajan yli saattaa alkaa tulla Suomeen moninkertaisesti enemmän kuin nykyiset reilut sata henkilöä per viikko.

Mutta eihän Venäjä asialle silloin mitään voisi, kun maan pitäisi juuri silloin noudattaa niin tiukasti Euroopan ihmisoikeussopimusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti