Murheellista luettavaa Syyriasta, putken päässä ei ole havaittavissa minkäänlaista valoa...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Al-Assadin ja Venäjän hyökkäys Aleppoon uhkaa siviilejä
Humanitaarinen tilanne pahenee, ja apua tarvitaan jatkuvasti enemmän, arvioi avustustyöntekijä.
OSMAN ORSAL / REUTERS
Turkki ilmoitti sunnuntaina olevansa valmis tarvittaessa avaamaan rajansa kymmenilletuhansille syyrialaisille pakolaisille, jotka ovat viime päivinä paenneet kiihtyviä taisteluita maiden väliselle rajalle.
Pakolaisten aalto lähti liikkeelle perjantaina, kun Syyrian hallitus käynnisti Venäjän ilmaiskujen tuella suurhyökkäyksen maan suurimpaan kaupunkiin Aleppoon ja sen ympäristöön. Valtaosa paenneista on naisia ja lapsia.
Hallitus pyrkii saartamaan miljoonakaupungin, joka on jakautunut kapinallisten ja hallituksen hallitsemiin osiin.
”Jos he [pakolaiset] pääsevät ovellemme eikä heillä ole muita vaihtoehtoja, niin tarvittaessa meidän täytyy päästää veljemme sisään”, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
Myös EU on seurannut huolestuneena Syyrian hallituksen käynnistämää hyökkäystä, joka on uutistoimistojen mukaan saanut liikkeelle yhteensä jopa satatuhatta ihmistä.
Turkki sanoi sunnuntaina jakavansa hätäapua noin 35 000 pakolaiselle, jotka ovat saapuneet lähelle Azasin kaupunkia Pohjois-Syyriassa. Turkin mukaan 70 000 uutta pakolaista saattaa olla lähdössä liikkeelle. Turkissa on ennestään jo noin 2,5 miljoonaa syyrialaista pakolaista.
Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto kartoittaa parhaillaan humanitaarisen avun tarvetta Aleppossa ja sen lähiseuduilla, kertoo maaedustaja Jyri Rantanen Damaskoksesta.
Rantasen mukaan Punaisen Puolikuun työntekijöillä on mahdollisuus päästä jakamaan avustustarvikkeita Aleppossa niin hallituksen kuin kapinallisten hallinnassa oleville alueille. Turkin rajalle lähteneiden pakolaisten auttaminen taas on pääosin turkkilaisten järjestöjen harteilla.
”Aleppoa on pommitettu, ja ihmiset tarvitsevat apua. Tilanne on kuitenkin niin tuore, että avun tarpeesta ja tarvitsijoiden määrästä ei ole vielä tarkkoja lukuja”, Rantanen kertoo puhelimessa.
Aleppon tilanne on taistelujen kiihtymisen ja uuden pakolaisaallon johdosta saanut runsaasti näkyvyyttä. Rantanen muistuttaa, että useilla seuduilla Syyriassa on krooninen avuntarve.
”Esimerkiksi Deir ez-Zorin alue on saarrettu, ja siellä asuu satojatuhansia ihmisiä. Puolet Syyrian väestöstä asuu evakossa. Tilanne elää jatkuvasti.”
Syyrian näkymiä synkensi, että rauhanneuvottelut katkesivat alkuunsa Genevessä viime viikolla.
Oppositio saapui neuvotteluihin hajanaisena. Hallituksen neuvotteluhalukkuus ei ollut suuri, sillä se on päässyt sotilaallisesti niskan päälle Venäjän ilmaiskujen ansiosta.
Myös alueelliset mahtivaltiot ovat viime päivinä kalistelleet sapeleitaan. Saudi-Arabia ilmoitti torstaina, että se on valmis lähettämään maajoukkojaan Syyriaan taistelemaan jihadistijärjestö Isisiä vastaan, jos kansainvälinen liittouma päättää aloittaa maaoperaation. Sunnuntaina myös Arabiemiraatit ilmoitti olevansa valmis maaoperaatioon.
Syyrian hallinto, joka ei ole juuri taistellut Isisiä vastaan, varoitti ulkovaltoja tunkeutumasta maaperälleen.
Rantasen mukaan avustusjärjestöt ovat varautuneet siihen, että humanitaarinen tilanne Syyriassa ”huononee, ennen kuin se taas jonakin päivänä paranee”.
”Humanitaarista apua tarvitsevien määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Viime vuodesta kasvua on kymmenen prosenttia. Näköpiirissä ei ole mitään, mikä kääntäisi käyrän laskuun.”
Punaisella Puolikuulla on avustusjärjestöistä laajimmat verkostot Syyrian eri alueille. Verkostolla on kyky auttaa, tosin rajallisesti, jopa Isisin valtaamilla alueilla, Rantanen sanoo.
Paikalliset avustustyöntekijät tekevät työtään henkensä uhalla. Punaisen Puolikuun työntekijöistä ja vapaaehtoisista 53 on kuollut iskuissa. Viime viikolla kolme kuoli kranaattitulessa Aleppossa, Rantanen kertoo.
Syyriassa on pula perusasioista kuten ruoasta, hygieniatarvikkeista, lääkkeistä, vedestä ja talviaikaan esimerkiksi huovista.
”Tarvitaan lisää volyymiä apuun sekä vapaampaa pääsyä eri alueille”, Rantanen sanoo.
Hän kertoo ilahtuneensa siitä, että pakolaiskriisistä huolestuneet EU-johtajat saivat viime viikolla sovittua Syyrian apupaketista.
”Kaikille osapuolille on parasta, jos pystymme auttamaan ihmisiä mahdollisimman lähellä heidän kotejaan. Kukaan ei lähde kotoaan vapaaehtoisesti, eikä varsinkaan kovin kauas.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti