sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Yhdysvaltain ulkoministeri: Venäjän vaihdettava kohteitaan Syyriassa...



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ulkomaat 

Yhdysvaltain ulkoministeri: Venäjän vaihdettava kohteitaan Syyriassa

Idän ja lännen jännitteet ovat leimanneet puheita Münchenin turvallisuuskokouksessa. Yhdysvaltain ulkoministeri syytti jälleen Venäjää iskuista Syyrian maltillista oppositiota vastaan. Venäjän ulkoministeri taas arvioi, että mahdollisuus tulitaukoon Syyriassa on alle 50 prosenttia.


Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina. Kuva: Sven Hoppe / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry suomii kovin sanoin Venäjän toimia Ukrainan ja Syyrian suhteen. Kerryn mukaan Venäjä uhmaa kansainvälisen yhteisön tahtoa tukemalla separatisteja Itä-Ukrainassa ja presidentti Bashar al-Assadia Syyriassa.
Kerry toisti Münchenin turvallisuuskokouksessa syytökset, joiden mukaan Venäjän iskujen kohteena Syyriassa eivät ole terroristit, vaan Assadia vastaan taistelevat maltilliset oppositioryhmät.
– Venäjän täytyy vaihtaa kohteitaan, jos se haluaa pitää kiinni tekemästään sopimuksesta, Kerry sanoi.
– Tämä on se käännekohta. Lähipäivinä, -viikkoina ja -kuukausina tehdyt päätökset voivat joko lopettaa sodan tai paaluttaa erittäin vaikean asetelman jatkoa ajatellen.
Yhdysvallat, Venäjä ja muut keskeiset valtiot pääsivät aiemmin viikolla sopuun suunnitelmasta, jonka tavoitteena on Syyrian hallituksen joukkojen ja maltillisten kapinallisten välisten taistelujen lopettaminen viikon kuluessa.

Lavrov Syyrian tulitauosta: Todennäköisyys alle 50 prosenttia

Idän ja lännen jännitteet ovat leimanneet puheita Münchenissä pitkin lauantaipäivää. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi omassa puheenvuorossaan, että maailma on luisunut uuteen kylmään sotaan.
Medvedev myös kiisti Ranskan pääministerin Manuel Vallsin syytöksen siviilien pommittamisesta Syyriassa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan arvioi lauantaina iltapäivällä, että mahdollisuus Syyrian tulitauon onnistuneeseen toimeenpanoon sovitun mukaisesti on 49 prosenttia.
Lavrovin mukaan avainasemassa on tiiviimpi koordinaatio Venäjän ja Yhdysvaltain asevoimien välillä. Ilman sitä mikään ei tule onnistumaan, Lavrov sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti