torstai 18. helmikuuta 2016

Näkökulma: Maihinnousu Hankoniemelle - Why not?



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Politiikka  | 

Näkökulma: Maihinnousu Hankoniemelle

Tietokatveessa​ pidetty eduskunnan puolustusvaliokunta saa torstaina puolustusministeri Jussi Niinistöltä (ps.) selvityksen amerikkalaishävittäjien ensi kesän harjoituksesta Suomessa. Kiinnostavaa nähdä, kertooko ministeri valiokunnalle myös muista harjoituksista, joita on tarkoitus järjestää Suomen maaperällä amerikkalaisten kanssa. Siitäkin, jossa pitäisi harjoitella maihinnousua Hankoniemelle.


Pekka Ervasti
Kuva: Lassi Seppälä / Yle

​Kohu yhdysvaltalaisen hävittäjäosaston ensi kesän yhteisharjoituksesta suomalaisten Hornetien kanssa paljasti vakavia puutteita tiedonkulussa puolustushallinnon ja eduskunnan puolustusvaliokunnan välillä. Nyt valiokunta on jo saanut kaikki tarvitsemansa tiedot – median kautta. Puolustusministeri Niinistö saapuu tekemään selvitystä valiokuntaan hieman jälkijättöisesti vasta huomenna, torstaina. Tulitukena ministerillä on ryhmä virkamiehiä.
Hävittäjäharjoituksen taustoja kyllä kyseltiin jo viime viikolla ministeri Niinistöltä, kun hän edellisen kerran oli valiokunnan kuultavana. Valiokunnan jäsenet halusivat mm. tietää, kenen aloitteesta tähän asti mittavin yhteisharjoitus yhdysvaltalaisten kanssa järjestetään. Niinistö ei pystynyt – tai halunnut vastata. Hänen mukanaan ollut virkamies oli vielä suorapuheisempi. Hänen sanomansa oli, että tiettyihin kysymyksiin ei pidä vastata – eikä joitakin asioita pidä edes kysellä.
Valiokunnan ylle laskeutuneen hiljaisuuden rikkoi vain pamahdus, kun entisen puolustusministerin ja kokeneen turvallisuuspoliitikon Seppo Kääriäisen (kesk.) leuka putosi pöytään.
Virkamiehen koppava vastaus saattoi olla pelkkä munaus, mutta se kuvastaa hyvin sitä asennetta, mikä puolustushallinnossa vallitsee suhteessa Suomen korkeimman valtioelimen, eduskunnan, oikeuteen saada tietoa merkittävistä uusista avauksista turvallisuuspolitiikassa ja kansainvälisessä sotilaallisessa yhteistyössä.
Jälkikäteen sekä ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja puolustusministeri Niinistö ovat väittäneet, että laaja hävittäjäharjoitus hyväksyttiin jo marraskuussa 2015 hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa (utva), jossa puhetta johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Selitys kuvastaa toista tapaa välittää tietoa arkaluontoisista puolustuspoliittisista ratkaisuista. Kyseessä on nimittäin puolitotuus.
Puolustusvoimien harjoituslista oli kyllä esillä utvassa, mutta ylimalkaisessa sanallisessa muodossa. Harjoituksia ei utvan saamassa selvityksessä avattu, vaan ne oli merkitty vaikeaselkoisilla koodeilla, joiden sisältö aukeaa vain asiapaperin valmistelleille ammattisotilaille.
Presidentti Niinistö on tiettävästi jo aikaisemmin pyytänyt insinöörintarkkoja harjoituslistoja, joista heti näkee, millaisia harjoituksia puolustusvoimilla on ulkomaisten kumppanien kanssa tulevana vuonna. Sellaista ei kaikesta päätellen ole vieläkään tehty. Puolustusministeriössä ja pääesikunnassa ollaan kovakorvaisia.
Kun ulkoasianvaliokunta oli tiistaina tapamassa presidenttiä, tämä käytti kohtuullisen paljon aikaa hävittäjäharjoituksen seulomiseen. Paikallaolleiden mukaan presidentin sanoma oli, että eipä mennyt asian käsittely ihan putkeen, kontrolli petti.
Nyt Suomeen on siis tulossa osasto amerikkalaisia hävittäjiä ennennäkemättömässä laajuudessa. 

Kyseessä on selvästi uusi askel Suomen ja Yhdysvaltojen kahden keskeisessä sotilasyhteistyössä. Tähän maailmanaikaan, kun tilanne on Itämerellä, Lähi-idässä ja Euroopassakin kiristynyt idän ja lännen, Naton, Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä myös sotilaallisesti ei ole ihan merkityksetöntä, että  Suomen maaperälle tulee yhdysvaltalaisia joukkoja ja kalustoa harjoittelemaan. Kyllä se tietynlaiseksi viestiksi tulkitaan itärajan takana.
Nyt näyttää, että koko harjoitus on ikään kuin syötetty poliittisille päättäjille tapahtuneena tosiasiana. Uuden sotilaallisen askeleen poliittisia seurauksia tai ainakaan sen välittämää viestiä Suomen ympäristöön ei ole alistettu minkäänlaisen poliittiseen syyniin.
Eikä tässä kaikki.

Sotilaallinen yhteistyö ei useista lähteistä saatujen tietojen mukaan jää suomalais-amerikkalaisten hävittäjien kaarreharjoituksen asteelle. Putkessa on myös maa- ja merivoimien harjoituksia.
Tiettävästi suunnitelmissa on jopa tuoda amerikkalaisia panssareita möyrimään supisuomalaista kanervikkoa. Niitähän on jo Virossa. Viro tosin on Nato-maa ja Suomi vasta odotushuoneessa.
Tiedot tulevista harjoituksista ovat luonnollisesti salaisia ja siksi ulosvuotaneet tiedot ovat sirpalemaisia, ehkä osin epätarkkojakin. Niiden mukaan kuitenkin yhden yhteisharjoituksen osana olisi jopa maihinnousu Hankoniemelle. Jos näin suunnitellaan, kohteella on jopa symbolista merkitystä. Eihän siitä ole kuin 75 vuotta, kun sama niemi oli silloisen Neuvostoliiton hallussa oleva tukikohta-alue, johon suomalaiset joukot jatkosodan alussa hyökkäsivät.
Ministeri Niinistö, valiokunta kuuntelee kiinnostuneena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti