keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Talvivaaran pörssiyhtiö Terrafameen noin 10%:n osuudella - mikä ettei...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Politiikka 

Perän pörssiyhtiö sai kovan hinnan Talvivaaran kalkkilaitoksesta – valtionyhtiö kiistää “morsiamen ehostamisen”

Valtion Terrafame-yhtiön sopimusjärjestelyt auttavat toteutuessaan Pekka Perän luotsaamaa Talvivaaran pörssiyhtiötä eteenpäin. Loppuvuodesta kymmenilletuhansille Talvivaara-sijoittajille tarjotaan ehkä mahdollisuutta kokeilla onneaan uudelleen.

ilmakuvaa kaivosalueesta
Kuva: Nordisk Film
Esisopimus auttaisi toteutuessaan Talvivaaran kaivososakeyhtiötä eroon keskeisistä veloistaan ja yrittämään mukaan valtion kaivoshankkeeseen. Pari viikkoa sitten tiedotetun järjestelyn mukaan valtio olisi ostamassa Talvivaaran kaivososakeyhtiöltä sen omistaman kalkkilaitoksen, laboratorion ja geologisen datan.
Kalkkilaitos ja laboratorio ovat käytännössä olleet pörssiyhtiön elämänlanka. Konkurssin partaalla keikkunut yhtiö on pysynyt pystyssä laskuttamalla niistä valtion Terrafamea.
Pörssiyhtiön velkasaneerausta hoitava asianajaja Pekka Jaatinen selvitytti aikanaan, mitä kalkkilaitoksesta maksettaisiin, jos se myytäisiin pois konkurssitilanteessa. Hinta-arvio oli noin kaksi miljoonaa euroa. Valtion Terrafamen ja pörssiyhtiön välisessä esisopimuksessa kalkkilaitoksen kauppahinta on 12,5 miljoonaa euroa. Laboratoriolaitteiden osalta konkurssiarvio oli 200 000 euroa. Nyt laboratorioon liittyvässä järjestelyssä on sovittu noin 3,8 miljoonasta eurosta, missä summassa on mukana myös geologista dataa ja mahdollisuus rekrytoida avainhenkilöitä.
Suunniteltuun sopimuskokonaisuuteen sisältyy kuitenkin velkojen kuittaamista, minkä jälkeen valtionyhtiö maksaisi pörssiyhtiölle kaikista omaisuuseristä lopullisena nettokauppahintana 3,8 miljoonaa euroa.
Konkurssin kautta omaisuuserät saataisiin todennäköisesti halvemmalla. Nyt tehty kauppasuunnitelma on kuitenkin tässä tilanteessa paras mahdollinen, sanoo Terrafame Groupin toimitusjohtaja, työ- ja elinkeinoministeriön entinen hallitusneuvos Matti Hietanen. 
– Se (pörssiyhtiön konkurssi) olisi ollut hitaampi ja arvaamattomampi tie, Hietanen sanoo.
Esisopimuksen toteutuminen vaatii muun muassa sen, että Vaasan hallinto-oikeus antaa kaivokselle myönteisen päätöksen Nuasjärven purkuputkeen liittyvässä lupa-asiassa. Päätöstä odotetaan lähiaikoina.

“Ainoa tavoite saada toiminnot yhteen yhtiöön”

Oleellinen osa esisopimusta on, että pörssiyhtiö voisi myöhemmin tulla osakkaaksi valtion Terrafameen noin 10 prosentin osuudella.
Kauppajärjestelyistä voi syntyä vaikutelma, että Terrafame olisi “ehostamassa morsianta” itselleen. Yhtiö kiistää, että sen tavoitteena olisi tehdä pörssiyhtiöstä se yksityinen sijoittaja, jota valtio on kiihkeästi kaivannut rinnalleen kaivoshankkeeseen.
– Meidän ainoa intressimme on saada kaikki toiminnot samaan yhtiöön. Kauppahinnat ovat ne, millä ostaja on suostunut ostamaan ja myyjä myymään, sanoo Terrafame Groupin Hietanen.
Perän yhtiö saisi siis kaupan nettomaksuna 3,8 miljoonaa euroa. Se olisi sopiva summa, jolla yhtiö pääsee saneerauksessaan eteenpäin ja mahdollisesti järjestämään osakeantia. Velkasaneerauksen selvittäjä Jaatinen myöntää, että sopimus on heille mieluinen.
– On pyritty löytämään sellainen ratkaisumalli, joka mahdollistaa sekä saneerausohjelman että osakkaiden osakkeiden säilymisen ja jatkon, Jaatinen sanoo.

Piensijoittaja, vieläkö uskallat mukaan?

Jos Vaasan hallinto-oikeudesta odotettu purkuputkipäätös on suotuisa kaivoksen jatkon kannalta ja jos kauppasopimus toteutuu, pörssiyhtiön on mahdollista yrittää kerätä lisää rahaa tullakseen Terrafamen osakkaaksi noin 10 prosentin osuudella.
Moni on naureskellut ajatukselle siitä, että pörssiyhtiön osakkaat ja velkojat todella lähtisivät uudelle osakeantikierrokselle rahoittamaan yhtiötä.
Asianajaja Jaatinen kuitenkin vakuuttaa, että sekä velkojien että osakkaiden joukossa on innokkaita sijoittajia.
– Pörssiyhtiö on ainakin julkisesti ilmoittanut olevansa halukas sijoittamaan Terrafameen eikä niitä halukkaita siellä monta jonossa ole. On ihan selvää, että pörssiyhtiössä on huomattavaa asiantuntemusta tässä asiassa. Sitä ei voi kukaan kiistää, hän sanoo.
Pörssiyhtiön kymmenettuhannet piensijoittajat pääsevätkin ehkä loppuvuodesta miettimään, uskaltaisivatko he kokeilla onneaan vielä kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti