maanantai 29. helmikuuta 2016

Neljä merkkiä, jotka paljastavat, että sinua huijataan...

Ainakin alla olevan artikkelin 4. kohta tulee vastaa melkein joka päivä minulle. Muun muassa tänä aamuna erään sähköpostiviestin muodossa...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Neljä merkkiä, jotka paljastavat, että sinua huijataan

Arjen tilanteissa valheen tunnistaminen on vaikeaa, mutta tekstianalyysi kertoo enemmän. Myös mikroilmeet paljastavat huijarin.

ELÄMÄ  
Anna Tommola
SATU KETTUNEN

1. Huijarin tunnistaminen ilmeiden tai kehonkielen perusteella ei ole maallikolle helppoa. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ihmiset erottavat valheen totuudesta vain 53 prosentin todennäköisyydellä – sama kuin heittäisi kolikkoa.
Valehtelijan korvat eivät heilu, eikä hän elehdi hermostuneesti tai räpyttele silmiään. Sen sijaan valehtelu on jonkin verran yhteydessä pupillien laajenemiseen ja kohonneeseen ääneen. Valehdellessaan ihminen myös puhuu lyhytsanaisemmin ja epämääräisemmin.
2. Tarkasti havainnoidessa ohikiitävät, alle viidesosasekunnin mittaiset mikroilmeet voivat paljastaa valehtelijan, kertoo kanadalaisen Dalhousien yliopiston tutkimus vuodelta 2008. Kaikkia kasvojen lihaksia ei ole mahdollista kontrolloida ilman aitoa tunnetta. Siksi huijarin kasvoilleen asettelema ilme ajoittain murtuu ja alta vuotaa esiin todellinen tunnetila.
3. Kirjoittaessaan valehtelija usein välttelee minä-muotoa ja etäännyttää itseään tapahtumista, kertoo Teksasin yliopistossa tehty tutkimus.
Stanfordin yliopiston viestinnän tutkijat puolestaan ovat analysoineet huijauksia tiedemaailmassa ja havainneet, että tuloksia vääristelleet tutkijat käyttivät raporteissaan merkittävästi enemmän tyhjää jargonia kuin rehelliset kollegansa. Tietokone tosin tunnistaa hienovaraiset tekstitason erot ihmislukijaa paremmin.
4. Jos jokin tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, on hyvä olla varuillaan. Netissä liikkuu erilaisia rahastusyrityksiä: täydellinen kumppanitarjokas, joka vannoo jo etänä nopeasti rakkauttaan, on ehkä deittisivustolle soluttautunut valeprofiili.
Varmaa ja nopeaa rikastumista lupaava verkostomyyntikuvio taas saattaa olla pyramidihuijaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti