Valitettavan usein asiantuntijat ovat osoittautuneet "asiantuntijoiksi" ja/tai heillä on omien kytköksien kautta sormet pelissä vastaavantyyppisissä, kilpailevissa hankkeissa. Alla olevan artikkelin mukaan em. henkilön supernopea "ulostulo" epäilyksineen mielestäni lievästi sanottuna haisee. Kyseinen henkilö ei näy oikeastaan mitään hyvää Kaidin Kemin biodieselhankkeessa. Superepäilyt saivat kertalaakista kasvot...
No tämän vuoden puoleella ollaan asian suhteen viisaampia.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Energia-asiantuntija varoittaa: Kemin biodieseljalostamo sisältää suuria riskejä ja voi vaatia satojen miljoonien tukiaiset
Mikko Kara epäilee jo kiinalaisten käyttämän plasmakaasutus-teknologian soveltuvuutta suomalaiseen raaka-aineeseen.
PENTTI KOSKINEN / HS
”Kiinalaisyhtiö Kaidin kaavailema biodieseljalostamo sisältää suuria riskejä”, sanoo energia-alan asiantuntija, filosofian tohtori Mikko Kara.
Kara pitää kiinalaisteknologiaa arveluttavana ja varoittaa, että investointi saattaisi ajan mittaan vaatia jopa satojen miljoonien eurojen tukiaiset Suomen valtiolta.
”Kaikkien nestemäisten biotuotteiden hintakaavat ovat sidoksissa öljyn hintaan. Jotta biodiesel-laitos olisi kannattava ilman tukia, raakaöljyn pitäisi maksaa yli 200 dollaria tynnyriltä,” bioenergia-alan konsulttiyhtiössä Gaiassa johtavana asiantuntijana työskentelevä Kara sanoo.
Kara työskenteli myös toimitusjohtajana Vapon Forest Btl-yhtiössä, joka valmisteli biodieseltehdasta Kemiin. Hanke kaatui kaksi vuotta sitten.
Kaidi kertoi keskiviikkona, että se kaavailee miljardin euron arvoista biodieseltehdasta Kemiin. Kyse olisi rakennusaikaisessa vaiheessa jopa 4 000 henkilötyövuodesta. Investointipäätös on määrä tehdä vielä tämän vuoden aikana. Hankkeen rahoitus, muun muassa Suomen valtio tuki, on auki.
Kara epäilee jo kiinalaisten käyttämän plasmakaasutus-teknologian soveltuvuutta suomalaiseen raaka-aineeseen.
”Teknologiariski on iso. Plasmakaasutus on hyvin vaikea teknologia. Sitä nyt ensimmäistä kertaa sovellettaisiin isossa mittakaavassa puun kaasutukseen”, Kara sanoo.
Kara pitää myös hankkeen poliittista riskiä isona. Hän epäilee, täyttääkö hitaasti kasvava puuraaka-aine EU:n uusiutuvan energian vaatimukset.
”Hyväksyykö EU meidän hitaasti kasvavan puumme biodieselin raaka-aineeksi, täyttääkö puu kestävyyskriteerin?”, Kara kysyy.
Kara muistuttaa, että Suomessa puu kasvaa kymmeniä vuosia, Brasialiassa eukalyptus-metsikkö uusiutuu seitsemässä vuodessa. ”Jotta tällaiset biopolttoainehankkeet tulisivat kannattaviksi, lopputuotetta joudutaan tukemaan jopa miljardeilla euroilla. Siis jos tavoite on, että 40 prosenttia raskaan liikenteen käyttämästä dieselistä olisi biopohjaista eli puusta valmistettua”, Kara laskee.
”Suomi ei lähde nousuun megainvestoinneilla, vaan nousu lähtee liikkeelle pienistä puroista. Sitä pitää vain kärsivällisesti jaksaa odottaa”, Kara sanoo.
Kara toimii myös markkinaoikeuden energia-asiantuntijana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti