tiistai 23. helmikuuta 2016

Syyriaan kaavaillaan tulitaukoa jo lauantaiksi...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ulkomaat  | 

Syyriaan kaavaillaan tulitaukoa jo lauantaiksi

Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet väliaikaisesta tulitauosta Syyriaan. Diplomaattiset ponnistelut osapuolten saamiseksi Geneveen jatkuvat.

Ihmisiä kulkee pahoin tuhoutuneen rakennuksen raunioilla.
Lääkäri ilman rajoja -järjestön tukema sairaala tuhoutui ilmaiskussa Syyriassa Idlibin maakunnassa 15. helmikuuta. Iskusta epäillään Venäjän sotilaskoneita. Kuva: Sam Taylor / MSF / EPA
Syyrian tulitauon on määrä alkaa lauantaina, ja se koskisi kaikkia ryhmiä paitsi terrorijärjestö Isisiä ja al-Nusran rintamaa.

Tulitauosta ovat sopineet Yhdysvallat ja Venäjä. Presidentti Putinin mukaan kaikkien sodan osapuolten on vielä vahvistettava se.
Presidentit Barack Obama ja Vladimir Putin keskustelivat tulitauosta puhelimitse maanantaina. Valkoisen talon mukaan sen läpiviemisestä tulee hyvin vaikeaa.

Venäjä jatkaa Nusran pommittamista

Presidentti Putin ilmoitti, että Venäjä jatkaa myös Jabhat al-Nusran rintaman pommittamista tulitauosta huolimatta.
Al-Qaidaan kuuluva ryhmä on osa Assadin hallintoa vastaan taistelevaa kapinallisrintamaa. Siksi iskut Nusraa vastaan voivat hyvinkin kohdistua muihinkin kapinallsryhmiin.
Vapaan Syyrian armeijan riveistä tulitauon pyyteettömyyttä epäiltiin tuoreeltaan.
– Uskon, että Assadin joukot ja Venäjä jatkavat iskujaan sillä verukkeella, että he pommittavat al-Nusraa, sanoi Bashar al-Zoubi Yarmoukin armeija -nimisestä ryhmästä.
Presidentti Vladimir Putin kuitenkin vakuutti tulitauon olevan askel kohti verenvuodatuksen lopettamista.
– Teemme kaiken tarvittavan, jotta Damaskos kunnioittaisi tulitaukosopimusta. Laskemme sen varaan, että Yhdysvallat tekee saman omien liittolaistensa ja tukemiensa ryhmien suhteen, Putin sanoi.

Toiveita Geneveen palaamisesta?

Tulitauon toivotaan rauhoittavan tilannetta sen verran, että sodan osapuolet voivat palata rauhanneuvotteluihin Geneveen. Siellä taannoin käydyt neuvottelut katkesivat alkuunsa, kun Venäjä samaan aikaan kiihdytti ilmapommituksiaan Aleppon alueella.
YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura sanoi uutistoimisto AP:lle, että tämä viikko on ratkaiseva diplomaattisten ponnistelujen kannalta Syyrian tilanteen rauhoittamiseksi.
Turkin varapääministeri ilmoitti maan kannattavan tulitaukoa, koska se haluaa Venäjän lopettavan siviilien tappamisen ilmaiskuillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti