keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Haluaako Venäjä näpäyttää Suomea päästämällä turvapaikanhakijoita Lappiin?


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Politiikka 

Haluaako Venäjä näpäyttää Suomea päästämällä turvapaikanhakijoita Lappiin?

Itärajan tilanne hämmentää Suomen poliittista johtoa ja Rajavartiolaitosta. Rajavartiolaitos ihmettelee, miksi juuri Lapin raja-asemilta on tullut läpi tänä vuonna 800 turvapaikanhakijaa, mutta etelän raja-asemilta ei yhtään.


Rajavartiolaitos Merikarhu vartiolaiva.
Kuva: Antti Haanpää / Yle

Venäjän rajasta  on tullut Suomen poliittiselle johdolle ja Rajavartiolaitokselle murheenkryyni. 
Maanantaina rajan yli tuli parikymmentä turvapaikanhakijaa. Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen on hämmentynyt.
– Tässä ilmiössä on monia sellaisia kysymyksiä, joihin me emme tiedä vastausta. Yksi kysymys on se, minkä takia se on kohdistunut

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen.
Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen. Kuva: Yle
juuri pohjoisille raja-asemille Raja-Jooseppiin ja Sallaan, mutta etelän raja-asemilla valvonta toimii. 
Huolestuttaako tilanne?
– Ilman muuta, koska tämä koko ilmiö on niin kummallinen ja nämä määrät ovat jo sitä luokkaa, että tälläiseen ei ole totuttu, ja se tuo myös lisää työtä ja huolta Rajavartiolaitokselle.

Monimutkainen vyyhti

Viimeksi Venäjän turvallispalvelun kanssa on neuvotellut sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Tiistaina asiasta keskustelivat eduskunnan ulkoasiainvaliokunta ja presidentti Sauli Niinistö. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Valiokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) asettelee sanansa tarkkaan.
– On myös katsottava mitä porukkaa sieltä tulee. Sieltä ei tule syyrialaisia. Muun muuassa Intiasta on tullut satakunta ihmistä. Tämä on kovin monimutkainen vyyhti, Kaikkonen sanoo.
Venäjä katsotaan turvapaikanhakijoille turvalliseksi maaksi. Siksi Suomi toivoo, että Venäjä päästäisi rajan yli vain ihmisiä, joilla on passi ja viisumi kunnossa. Venäjä näyttäisi kiristävän ja höllentävän rajan valvontaa: esimerkiksi Norjan turvapaikanhakijoita ei ole tullut sen jälkeen, kun Norja ja Venäjä neuvottelivat asiasta.

Antti Kaikkonen.
Antti Kaikkonen. Kuva: Yle

Pitääkö paikkansa, että Venäjä voisi halutessaan estää turvapaikanhakijoiden tulon rajan yli?
– Uskon kyllä, sillä rajavartiointi on toiminut pitkään ja eteläiset rajavartiopaikat toimivat hyvin. Jos Venäjältä tahtoa löytyy, niin asia voidaan järjestää.
Haluaako Venäjä näpäyttää tällä Suomea ja EU:ta?
–Tällä on vaikea spekuloida. Tämä on mielenkiintoinen ja outokin ilmiö. Siitä kertoo se, että muut raja-asemat toimivat, sanoo Antti Kaikkonen.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi tiistaina, että puhelinlinjat Venäjälle ovat tarvittaessa auki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti