keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Syyrian sota eteni käännekohtaan – miksi taistelu Alepposta on niin merkittävä?


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ulkomaat  | 

Syyrian sota eteni käännekohtaan – miksi taistelu Alepposta on niin merkittävä?

Syyrian sodassa näännytetään tavallisia asukkaita piiritetyissä kaupungeissa. Venäjän raskaat ilmapommitukset jatkuvat. Eteneekö sota kohti yhtä ratkaisuaan? Viisi vastausta siihen, miksi taistelu Alepposta voi muuttaa koko Syyrian sisällissodan.

Miehet katselevat raunioita
Mies lohduttaa poikaa raunioiden keskellä Venäjän ilmaiskun jälkeen Aleppossa. Kuva: Thaer Mohammed / AFP / Lehtikuva

Onko taistelu Alepposta sodan käännekohta?

On hyvin mahdollista, että näin on. Syyrian hallinnon joukot ovat onnistuneet katkaisemaan opposition joukkojen pohjoisen huoltoyhteyden Turkkiin. Jäljellä on toinen, läntinen huoltoyhteys Turkin rajalle. Opposition joukot ovat Aleppossa saarrettuina ja syvässä ahdingossa.
Syyrian asevoimat onnistui kääntämään sodan kulun Venäjän ilmahyökkäysten avulla. Neljä kuukautta sitten hallinto oli pahasti alakynnessä. Se pyysi apua Venäjältä, joka aloitti syyskuun lopussa raskaat ilmapommitukset.
Venäjän pommitukset ovat kohdistuneet pääasiassa niihin opposition joukkoihin, joita länsimaat ovat varovaisesti tukeneet – ei niinkään ääri-islamilaiseen Isisiin. Venäjän tarkoitus on ollut tukea Assadin hallintoa, ja siinä se on myös onnistunut.

Miksi Syyrian sodassa näännytetään siviilejä?

Sekä Syyrian että Venäjän ilmavoimat pommittavat ankarasti opposition hallitsemia kaupunkeja. Venäjän ilmapommituksissa on kuollut yli 1200 siviiliä ja lähes tuhat opposition taistelijaa, sanoo Britanniassa toimiva Syyrian ihmisoikeuksia tarkkaileva järjestö.
Lisäksi Syyrian hallinto saartaa useita kaupunkeja eri puolilla maata – saarrettuina elää noin 400 000 siviiliä.
Tarkoitus on tuhota näännyttämällä opposition taisteluvoima: tehdään sekä taistelijoiden että siviilien elämä mahdottomaksi. Piiritysten avulla asutuskeskuksista loppuvat ammukset – mutta niin loppuu ruoka ja juomakin.
Tällainen tapa käydä sotaa on jo johtanut humanitaarisiin katastrofeihin. Asukkaat ovat syöneet ruuan puutteessa ruohoa ja kotieläimiä. Kansalaiset kärsivät aliravitsemuksesta ja ihmisiä on kuollut nälkään. Näin on käynyt mm. Madayan kaupungissa läntisessä Syyriassa.
Saartorenkaista läpi pääsevät siviilit yrittävät pakoon miten parhaiten taitavat. Tuhansien asukkaiden kerrotaan pakenevan Alepposta kohti Turkin rajaa.
Syyrian kartta
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
 

Miksi juuri Aleppo on niin tärkeä?

Ennen sotaa yli kaksimiljoonainen Aleppo oli Syyrian suurin kaupunki. Sodassa Alepposta tuli jaettu kaupunki - oppositiolle Aleppo on ollut tärkein valtakeskus. Aleppoon ovat olleet yhteydessä Idlib ja Hama, opposition hallitsemia kaupunkeja nekin.
Aleppo sijaitsee lähellä Turkkia, vajaan 60 kilometrin päässä rajasta. Turkki on tukenut ja aseistanut opposition joukkoja. Nyt kun Aleppon huoltoyhteyksiä katkotaan, opposition joukot eli kapinalliset ovat jäämässä saarroksiin sekä etelästä että pohjoisesta.
Opposition joukkoja uhkaavat paitsi Assadin armeija, myös Isisin joukot ja kurditaistelijat.

Kuinka Venäjä onnistui nousemaan ratkaisijaksi?

Venäjän nousun mahdollisti länsimaiden heikkous ja välinpitämättömyys.
Presidentti Obama ei uhkauksistaan huolimatta tehnyt mitään, kun Assad käytti kemiallisia aseita kansalaisiaan vastaan kaksi ja puoli vuotta sitten. Presidentti Putinin silmissä tämä oli heikkoutta – hän katsoi voivansa ottaa ohjat Syyriassa, kunhan tilanne on kypsä.
Kun länsi on ollut piittaamaton ja antanut vain vähäistä sotilaallista tukea oppositiolle, eivät opposition tukijat arabimaissakaan ole tehneet paljon. Saudi-Arabia on valmis lähettämään maajoukkoja Syyriaan, mutta vain, jos Yhdysvallat toimii. Ja Yhdysvallat on päättänyt olla toimimatta.
Turkilla olisi kyllä haluja puuttua sisällissotaan oppositiojoukkojen tukena. Mutta Venäjän sotavoiman uhmaaminen olisi Nato-maalle liian riskialtista – etenkin kun Turkki hiljattain suututti Venäjän ampumalla alas sen rynnäkkökoneen.
Venäjän sekaantumista helpotti se, että sen yhteyksillä Syyrian hallintoon on juuret jo kylmän sodan ajoissa. Neuvostoliitto aseisti Syyriaa Israelin vastaisissa sodissa jo 1960- ja 70-luvuilla.

Mihin Aleppon valtaus voi johtaa?

Ainakin siihen, että Geneven rauhanneuvottelut eivät etene mihinkään. Kun opposition joukot on lyöty taistelukentällä, Assadin hallinnolla ei tosiasiassa ole vastapuolta, jonka kanssa neuvotella.
Assadin ja Venäjän tarkoituksena lienee ensin katkoa opposition valtakeskusten huoltoyhteydet ulkomaailmaan. Sen jälkeen saarretut Aleppo, Hama ja Idlib aiotaan vallata yksitellen.
Jos opposition lyömisessä onnistutaan, seuraavaksi Assad selvittänee välinsä Isisin kanssa. Erikoista sinänsä, mutta siinä Syyrian johto voi saada tukea länsimailta – nehän ovat jo pommittaneet Isisin kohteita. Kurditaistelijoiden kanssa Assad tekee jo nyt yhteistyötä.
ISIS-järjestön lippu.
Assadin hallinnolla on vielä välinsä selvittämättä ääri-islamilaisen Isisin kanssa. Kuva: AP Graphics Bank
Juuri nyt Assadin hallinto valtaa lisää alueita, mutta kaikkiaan Syyrian sodan kulkua on mahdotonta ennustaa. Assadin ja Venäjän tapa käydä sotaa on siviileille tuhoisa.
Varmalta näyttää, että Assad yrittää palauttaa valtansa koko maahan, oli vastassa sitten lännen ja arabihallitusten suosima oppositio, tai Isis – tai kuka hyvänsä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti