sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Presidentti Niinistö Münchenissä: Kannattaa pyrkiä sopimaan siitä, mistä ei kyetä sopimaan...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ulkomaat 

Presidentti Niinistö Münchenissä: Kannattaa pyrkiä sopimaan siitä, mistä ei kyetä sopimaan

Münchenin turvallisuuskokoukseen osallistuva presidentti Sauli Niinistö toivoo, että tänä vuonna ei tapahdu uusia yllättäviä takaiskuja, kirjoittaa kokousta seuraava Yle Uutisten erikoistoimittaja Reijo Lindroos.

Sauli Niinistö Münchenin turvallisuuskouksessa lauantaina.
Sauli Niinistö Münchenin turvallisuuskouksessa lauantaina. Kuva: Jani Saikko / Yle
Münchenin turvallisuuskokous tarjoaa mahdollisuuden näyttävään julkiseen esiintymiseen ja suljettuihin kahdenvälisiin keskusteluihin.
Presidentti Sauli Niinistön viesti neljän presidentin väittelyssä oli, että kannattaa etsiä pienin yhteinen nimittäjä. Usein riittää sekin, että sovitaan, mistä ei kyetä sopimaan.
Suomalaista lehdistöä lauantaina iltapäivällä tavannut Niinistö piti tämänvuotisia Münchenin keskusteluja mielenkiintoisina ja rakentavina. Viime vuonna tunnelma oli Niinistön mukaan epäilevämpi.
Venäjä esiintyi tällä kertaa maltillisena. Ulkoministeri Sergei Lavrov piti viime vuonna Münchenissä länttä jyrkästi arvostelevan puheen. Tänä vuonna Venäjän pääpuhuja oli pääministeri Dmitri Medvedev, joka Niinistön mukaan pyrki esittämään rauhanomaisia näkemyksiä ja tarjosi sovittelun tietä.

Ei varaa uusiin takaiskuihin

Presidentti Niinistön mukaan kahtena viime vuonna on tapahtunut suuria yllätyksiä. Vuoden 2014 alussa kukaan ei osannut ennakoida Ukrainan sotaa. Viime vuonna tähän aikaan maahanmuutto Eurooppaan oli alkutekijöissä.
Niinistö kysyy, onko enää varaa kohdata tällaisia yllätyksiä. Jos uusia takaiskuja tulee, ne horjuttavat presidentin mukaan globaalia järjestelmää.
– Nyt ei ole enää takatuuppareita varaa ottaa, joten yritetään kelata vähän parempaan suuntaan, sanoo presidentti Niinistö.
Niinistö tapasi kahden kesken Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon. Davosin talousfoorumissa Poroshenko oli optimisti, nyt ilme oli kireämpi.
Niinistö oli kysynyt, näkyykö tunnelin päässä valoa, mihin Poroshenko oli vastannut, että näkyy, mutta hän ei tiedä, onko se tunnelin suu vai vastaantuleva juna.

Venäjä vaikuttaa kaikkialla

Niinistön mielestä Venäjä on merkittävä peluri kaikkialla.
– Kun karttaa katselee, Syyriasta Pohjoisnavalle asti Venäjä on aina paikalla ja näyttää olevan paikalla ainakin silloin, kun on isompaa ongelmaa syntynyt.
Niinistö tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa pääsiäisen tienoilla.
Suomen ja Venäjän raja-asiasta Niinistö ei halua tehdä suurta numeroa. Presidentin mielestä on parempi, että rajaviranomaiset yrittävät löytää ratkaisun. Sellaisia elementtejä on hänen mukaansa ilmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti