lauantai 13. helmikuuta 2016

Presidentti Niinistö Medvedeville: Turvapaikanhakijoiden siirtymiselle Venäjältä Suomeen ei perusteita...

Suoraa puhetta mutta tuliko puhe ymmärretyksi...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Presidentti Niinistö Medvedeville: Turvapaikanhakijoiden siirtymiselle Venäjältä Suomeen ei perusteita

”Pääministeri on pitänyt puheen”, aloitti presidentti Sauli Niinistö lehdistötilaisuutensa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin kanssa. Niinistö arvioi turvapaikkatilannetta suorasanaisesti Medvedeville.

ULKOMAAT 
ANNIINA LUOTONEN / LEHTIKUVA
Suomen presidentti Sauli Niinistö (vas.) ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev keskustelivat kahdenkeskisessä tapaamisessa Münchenin turvallisuuskonferenssissa Saksassa perjantaina.
Suomen presidentti Sauli Niinistö (vas.) ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev keskustelivat kahdenkeskisessä tapaamisessa Münchenin turvallisuuskonferenssissa Saksassa perjantaina.

MÜNCHEN
Suomen ja Venäjän rajalla vallitsee ”ilmiö, joka on varsin uusi”, presidentti Sauli Niinistö arvioi Venäjän pääministerille Dmitri Medvedeville kahdenkeskisessä tapaamisessa Münchenissä perjantai-iltana.
Viestin teki poikkeukselliseksi se, että Niinistö esitti kommenttinsa tapaamisen aluksi, toimittajien ja kuvaajien edessä.
Medvedev arvioikin alkusanojen päätteeksi, että ”olemme lausunet enemmän kuin kameroiden edessä on tapana”.
Niinistö aloitti turvapaikkatilanteen kuvaamisen sanomalla, että ”pääministeri on antanut haastattelun koskien pakolaisasioita”.
Muotoilu muistutti Niinistön kesäkuussa 2012 venäläiskenraali Nikolai Makaroville esittämää tokaisua ”kenraali on pitänyt puheen”.
Samankaltaisuus oli varmasti selvä myös venäläisille.
Münchenissä perjantaina alkaneen turvallisuuskonferenssin alla Venäjän hallitus julkisti Medvedevin saksalaislehdelle Handelsblattille antaman haastattelun. Haastattelussa Medvedev sanoi, ettei Venäjä voi kansainvälisten sopimusten vuoksi estää turvapaikanhakijoiden tuloa Suomen rajalle.
”Aiemmin ilman viisumia ei ollut rajalle asiaa”, huomautti Niinistö Medvedeville.
Presidentti lisäsi, että sekä Venäjä että Suomi ovat turvallisia maita, joten turvapaikanhakijoiden siirtymisellä yhdestä toiseen ei pitäisi olla perusteita.
Medvedev vastasi kiittämällä haastattelunsa huomioimisesta ja toisti siinä esittämänsä kovan arvion siitä, miten Euroopan unioni oli varautunut pakolaiskriisiin. 
”Uskon, että tämä on eurooppalaisen pakolaispolitiikan täydellinen epäonnistuminen ja fiasko. –– Eivätkö he voineet nähdä tätä vuosia sitten?” Medvedev pohti Handelsblattille.
Keskustelussaan Niinistön kanssa perjantaina Medvedev kuitenkin raotti tietä ratkaisulle sanomalla, että Venäjällä ja Suomella on kansainvälisiä sopimusvelvoitteita, mutta asioista voidaan neuvotella myös kahden kesken.
Medvedev viittasi sisäministerien ja rajaviranomaisten tapaamisiin. Myös Niinistö toivoi, että niistä löytyisi ratkaisun keinot.
Tapaamisen jälkeen Niinistö kiitteli Medvedevin kanssa käymäänsä keskustelua rajan tilanteesta.
Niinistö perusteli asian ottamista esille julkisissa alkukommenteissa sillä, että kysymys venäjältä tulevista turvapaikanhakijoista on herättänyt Suomessa ”paljon kiinnostusta ja ehkä hämmennystäkin”.
”Se tuli varmaan selväksi”, hän päätteli.
Syyrian tilanne oli muista keskustelunaiheista Niinistön jälkikommenteissa päällimmäinen. Hän suhtautui varovaisen toiveikkaasti Syyrian neuvoteltuun aselepohankkeeseen.
Medvedev kertoi, että presidentti Vladimir Putin on kutsunut Niinistön maaliskuuksi Moskovaan. Niinistö vahvisti, että vierailua kaavaillaan pääsiäisen paikkeille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti