tiistai 16. kesäkuuta 2015

Vai että harmaita hiuksia sano...

Olen ollut vuodesta 2000 lähtien mukana Kemin Keskustan kuvioissa mukana vaatimattomalla panoksellani kuntatasolla pääosin ns. sitoutumaton nimikkeen alla. Viitaten alla olevan tekstin otsikkoon totean, että onneksi hiukseni ovat olleet jo pitkään valmiiksi harmaat - lähes valkoiset. Tai niin kuin eräs keskustalaisystäväni taannoin totesi: "Sinullakin alkaa olla viimeinen väri hiuksissa."

Niin kuin viikonvaihteessa kirjoitin, olin mallina Ammattiopisto Lappian Hiuspysäkillä aikuisopiskelijan näytössä - hiukset leikattiin ja parta siistittiin kesälookkiin. Kerroin näyttöä tehneelle opiskelijalle, että minulle on ehdotettu aika monta kertaa, että josko värjättäisiin sekä hiukset että parta.

Toistaiseksi olen päättäväisesti kieltäytynyt todellisesta muutosoperaatiosta. 


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Hallituksen säästölinja aiheuttaa harmaita hiuksia keskustalle

Puolue toivoo, että yhteiskuntasopimus toisi hyvitystä hallituksen säästöohjelmaan, joka osuu heikompiosaisiin

KOTIMAA  
Mielipidekirjoitus julkaistiin HS:ssä 13. kesäkuuta.
Mielipidekirjoitus julkaistiin HS:ssä 13. kesäkuuta.
Hallitusohjelmaan sisältyvät säästöt aiheuttavat harmaita hiuksia keskustassa. Säästöjen välttämättömyys ymmärretään, mutta silti monesta tuntuu liian rajulta se, että valtiovarainministeriön (VM) arviossa säästöt kohdistuvat eläkeläisiin, lapsiperheisiin, työttömiin ja opiskelijoihin.
Useat keskustalaiset olisivat valmiita tarkistamaan hallituksen säästölistaa, vielä useammat asettavat toivonsa yhteiskuntasopimukseen. Jos työmarkkinajärjestöjen välillä syntyy yhteiskuntasopimus, hallitus on luvannut tulla vastaan merkittävin veronkevennyksin.
Keskustan Kymen piirin puheenjohtaja, kansanedustaja Markku Pakkanen sanoo, että jos korjattavaa on, se korjausliike on tehtävä.

Käytännössä
 hallituksen hyvätuloisiin kohdistuvat toimet ovat solidaarisuusveron, eli tuloverotuksen ylimmän veroluokan, ja hyvätuloisten eläkeläisten raippaveron jatkaminen."Verotuksen puitteissa on mietittävä, voisiko siihen kohdistaa oikeudenmukaisuutta." Hän lisäisi "pikkuisen progressiivisuutta" tuloverotukseen, jotta maksukykyinen porukka osallistuisi talkoisiin nykyistä enemmän.
Pakkanen yhtyy hallitusohjelmaan siinä, että kokonaisveroastetta ei saisi nostaa.
Kansanedustaja Aila Paloniemi on sitä mieltä, että leikkausten vaikutuksia pitäisi pystyä tasaamaan. "Ettei samoja ihmisiä, joille kiristyksiä tulee joka suunnalta, kepitetä liikaa".
"Pitää tehdä vaikutusarvio ja miettiä."
Hänen mielestään esimerkiksi elämää ylläpitävien lääkkeiden, kuten ykköstyypin diabeteslääkkeiden, pitää jatkossakin olla kokonaan korvattavia. Päivähoitomaksuihin hän suostuisi lisäämään yhden maksuluokan.
Hallitus joutuu suuntaamaan säästöt sinne, missä rahaa kuluu ja sosiaalietuuksissa sitä kuluu. "En ymmärrä miten näitä leikkauksia pystytään välttämään", Paloniemi sanoo.
Verotuksen korottaminenkin tuntuu hänestä vaikealta, kun tarkoitus on tukea yrittäjyyttä.
Keskustanaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Elsi Katainen edellyttää perusteellisempaa arviointia leikkausten kohdentumisesta.
Elsi Katainen
Elsi Katainen
Valtiovarainministeriön arvio keskittyy rahallisiin vaikutuksiin, mutta Katainen haluaisi, että esimerkiksi kotipalveluihin liittyvät parannukset otettaisiin vaikutusarvioon mukaan.
Elsi Katainen asettaa toivonsa yhteiskuntasopimuksen syntymiseen, jolloin hallitus verotuksella korjaisi säästöjen kohdentumisen epäoikeudenmukaisuutta.
Keskustan puoluepiireistä ympäri maata kerrotaan, että tilanteen vakavuus ymmärretään, eivätkä leikkauslistat kuumenna tunteita. Asenne kentällä on nyt, että jotain pitää tehdä, eräs puolueen piirijohtaja sanoo.
Pohjoisestakaan ei kajahda säröääniä. "Parempia vaihtoehtoja ei ole, tähän on tyytyminen. On pakko säästää ja verotusta ei voi kiristää, jotta saadaan kasvua aikaan", tiivistää lappilainen kansanedustaja Eeva-Maria Maijala.
Keskustanuorten puheenjohtaja Teppo Säkkinen sanoo, että valtaosa keskustanuorista pystyy elämään hallitusohjelman päälinjojen kanssa. Biotalous, kestävä kehitys ja perustulokokeilu vastaavat hyvin nuorten tavoitteita. "Se auttaa nielemään leikkaukset", Säkkinen sanoo.
Teppo Säkkinen
Teppo Säkkinen
Keskustanuorten viesti on, että sosiaalinen omatunto pysyy mielessä kun päätöksiä tehdään.
"Odotamme yhteiskuntasopimukselta paljon."
Sen sijaan keskustanuorten varapuheenjohtaja Katja Asikainen kirjoitti hiljan Helsingin Sanomissa, että puolueelta puuttuu oikeudenmukaisuuden tunto.
"Koskaan ennen en ole ollut yhtä pettynyt ja ahdistunut puolueeni toiminnan vuoksi."
"Hallituspolitiikkaa olisi voitu rakentaa maltillisemmille leikkauksille esimerkiksi luopumalla verovähennyksistä tai jättämällä tuloveron kevennys tekemättä", hän kirjoitti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti