tiistai 2. kesäkuuta 2015

Sepp Blatter Fifa - silmukka kiristyy...

EVVK = ei voi vähääkään kiinnostaa, saattaa moni lukija todeta. Minua asia kiinnostaa, koska kyseessä on periaatteellisesti erittäin suuresta asiasta kysymys.

Kysymys on oikeastaan maailman ykkösurheilulajin - jalkapallon - uskottavuudesta ja tulevaisuudesta.

Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter eroaa. Kukaties maailmanjalkapallo vielä pelastuu. Sen lähitulevaisuus näyttää...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

New York Times: Korruptiotukimukset lähempänä Sepp Blatteria kuin koskaan aiemmin

URHEILU  
MICHAEL BUHOLZER / AFP
Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter sai onnittelut pääsihteeri Jerome Valckelta (oik) Fifan kongressissa viime viikolla.
Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter sai onnittelut pääsihteeri Jerome Valckelta (oik) Fifan kongressissa viime viikolla.
Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan lahjusskandaali lähenee liiton pitkäaikaista puheenjohtajaa Sepp Blatteria.
Yhdysvaltain syyttäjäviranomaiset epäilevät, että Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan pääsihteeri Jerome Valcke on siirtänyt kymmenen miljoonaa dollaria Fifan entisen varapuheenjohtajan Jack Warnerin hallinnoimalle tilille.

Warner on yksi Fifan lahjusskandaalissa epäiltyinä olevista korkeista jalkapallovaikuttajista. Lajustutkimuksen viimeisimmästä kääneestä uutisoi New York Times.

Valckea ei epäillä rikoksesta eikä häntä ole nimetty syytekirjelmässä.
New York Timesin tietojen mukaan vuonna 2008 tehty tilisiirto on kuitenkin yksi Yhdysvaltain viranomaisten tutkiman lahjusskandaalin keskeisistä elementeistä.
Valcke on toiminut Fifan pääsihteerinä vuodesta 2007 ja hän on puheenjohtaja Sepp Blatterin läheisin alainen.
Jos Walcke teki tilisiirrot, herää kysymys, tiesikö niistä myös Blatter. New York Timesin mukaan viimeisin käänne tuo Fifan korruptiotutkimukset lähemmäksi Sepp Blatteria kuin koskaan aiemmin.
Lahjusepäily liittyy Etelä-Afrikan vuoden 2010 MM-kisojen hakuprosessiin.
Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Warner olisi ottanut Etelä-Afrikalta kymmenen miljoonan dollarin lahjuksen.

Etelä-Afrikan jalkapalloliitto on kiistänyt lahjonnan
Valcke kiistää vahvistaneensa tilisiirtoja. New York Timesille lähettämässään viestissä hän kirjoitti, että hänellä ei olisi edes ollut siihen oikeutta.
Fifan tiedottajan mukaan tilisiirrot olisi vahvistanut Fifan talouskomitean silloinen puheenjohtaja Julio Grondona, joka kuoli vuosi sitten.
Skandaalin myötä Valcke jättäytyy pois Kanadassa pidettävien jalkapallon MM-kisojen lauantain avajaisista. Fifan tiedotteen mukaan Valckella on nyt tärkeää olla liito päämajassa.
Lauantaina viidennelle kaudelle Fifan puheenjohtajana valittua Sepp Blatter ei ole epäiltynä korruptiotutkimuksissa.
Viime keskiviikkona pidätetty trinidadilainen Jack Warner on kuitenkin ihmetellyt, miksi myös Blatterin toimia ei tutkita.
"Kukaan yksittäinen henkilö ei ole tuonut Fifalle niin paljon häpeää ja epäkunnioitusta kuin Blatter", Warner sanoi saksalaisen Stern-lehden haastattelussa.

Monet eurooppalaiset jalkapallovaikuttajat ovat vaatineet Blatteria jättämään tehtävänsä ja uhanneet jopa Euroopan jalkapalloliiton Uefan erolla Fifasta.
Viimeksi Blatter sai tukea Fifan uudelta hallituksen jäseneltä, japanilaiselta Kozo Tashimalta.
"On totta, että Fifaan liittyvistä korruptioepäilyistä on ollut puhetta pitkään", Tashima sanoi japanilaisen daily Mainichi Shimbun haastattelussa.
"Olisi eri juttu, jos hän olisi itse epäilty ja tutkimusten kohteena, mutta hän ei ole. Siten uskon, että hänen eroamistaan on vaikea ajatella."
Blatter, 79, on kiistänyt tienneensä liittonsa korruptiosta, ja on sanonut, että ei ole voinut valvoa kaikkea.
Blatterin mielestä häntä vastaan on masinoitu vihakampanja, jolla yritettiin estää hänen uudelleenvalintansa. 
Blatterin mukaan englantilaismedia ja yhdysvaltalaiset yrittivät saada hänet ulos Fifasta, koska maat eivät saaneet hakemiansa MM-turnauksia.
FBI ja Sveitsin poliisi pidättivät viime viikon keskiviikkona kaikkiaan yhdeksän Fifan korkea-arvoista virkamiestä korruptiosta epäiltynä.
Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät pidätettyjä lahjonnasta ja väärinkäytöksistä Fifassa. Epäilyt ajoittuvat kahdelle vuosikymmenelle.
Syytekohtiin kuuluu muun muassa rahanpesua, petoksia ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Tutkimuksia johtaa FBI, koska ne liittyvät Miamissa päämajaansa pitävään Concacafiin eli Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian maiden keskusliittoon.
Sveitsissä syyttäjä tutkii Venäjän vuoden 2018 ja Qatarin vuoden 2022 kisojen myöntämistä, joihin epäillään liittyvän epäselvyyksiä.
Lähteet: AFP, Reuters, The New York Times.

Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter eroaa

URHEILU 
RUBEN SPRICH / REUTERS
Sepp Blatter ilmoitti erostaan tiistaina.
Sepp Blatter ilmoitti erostaan tiistaina.
Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtaja Sepp Blatter eroaa.
Hän ilmoitti asiasta hetki sitten tiedotustilaisuudessa, joka on parhaillaan käynnissä Zürichissä. Blatter on ollut viime päivinä valtavan kritiikin kohteena Fifaa järisyttävän korruptioskandaalin vuoksi.
Blatter on johtanut Fifaa vuodesta 1998. Hänet valittiin viidennelle puheenjohtajakaudelle perjantaina, kun hän voitti vaalissa Jordanian prinssin Ali bin al-Husseinin 133–73.
Blatter kertoi tiedotustilaisuudessa, että uusi puheenjohtajavaali järjestetään mahdollisimman nopeasti.

Upotetun kuvan pysyvä linkki



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti