torstai 4. kesäkuuta 2015

Suomen Vihreät - mopo keulii ettei peräti karkaa käsistä...

Kun millään ei tunnu olevan enää väliä. Mitäpä tuohon muuta sanoo...

No sen verran, että eipä olisi osattu huonompaa ajankohtaa valita "kaapista ulostuloon lippuasissa", sillä tänään on Puolustusvoiman lippujuhlan päivä...



Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Aloite vihreiden puoluekokoukselle: Suomen lipun häpäisy sallittava


Suomen lipun häpäisyn sallimisesra on tehty puoluekokousaloite.
Vihreiden puoluekokousaloitteessa esitetään, että Suomen lipun häpäisemisestä ei pitäisi enää rangaista. Puoluesihteeri Lasse Miettisen mukaan rangaistavuuden poistaminen liittyy sananvapauteen.
Asiasta on tehty aloite perjantaina Oulussa kokoustaan aloittavalle vihreiden puoluekokoukselle.
Puoluehallituksen laatiman aloitevastauksen mukaan rangaistavuuden poistamista olisi harkittava lipun turmelemisen tai epäkunnioittavan käytön osalta.
- Sivistyneessä yhteiskunnassa on pyrittävä kunnioittavaan keskusteluun, mutta sananvapauden idea on se, että sallitaan myös loukkaavien ilmaisujen käyttö, Miettinen toteaa.
Aloitteen Suomen lipun häpäisemisen dekriminalisoinnista on tehnyt Pohjois-Karjalan vihreisiin nuoriin ja opiskelijoihin kuuluva henkilö.
Miettisen mukaan linjaus ei herättänyt puoluehallituksessa erityisesti keskustelua, vaan lähtökohtana oli sananvapaus.
Aloitteessa myönnetään, että lipun häpäiseminen on hyvän maun vastaista ja herättää pahennusta, mutta ”voi siitä huolimatta olla vahva ja tarpeellinen ilmaisukeino taiteessa ja politiikassa”.
Perusteluissa mainitaan, että kyseessä on uhriton rikos, josta ei tulisi rangaista. Laissa Suomen lipusta lipun häpäiseminen on kielletty sakon uhalla.
Miettisen mukaan taiteessa ja politiikassa on voitava sallia kansallisten symbolien monenlainen käyttö, vaikka esimerkiksi omaan lippuun kohdistuu voimakkaita tunteita.
Vihreät pääsevät pohtimaan Suomen lipun häpäisemisen sallimista heti sen jälkeen, kun Oulussa on torstaina vietetty puolustusvoimien lippujuhla ja seurattu paraatia.
Suomen lipun häpäisyn sallimisen ohella aloitteessa esitetään uskonrauhan rikkomisen, uskonnonharjoituksen estämisen ja hautarauhan rikkomisen kieltojen kumoamista.
Puoluehallituksen mielestä jumalanpilkkapykälän poistaminen on ajankohtaista, mutta ihmisten oikeus harjoittaa uskonnollista vakaumustaan tarvitsee edelleen yhteiskunnan suojaa.

______________________________________________________

"Vihreiden puoluekokouspäätöksiä":

Laissa Suomen lipusta (8 pykälän 1 momentti) on puolestaan sakon uhalla kielletty Suomen lipun häpäiseminen. Kuten aloitteessa todetaan, lipun häpäiseminen on hyvän maun vastaista, mutta voi siitä huolimatta olla vahva ilmaisukeino taiteessa tai politiikassa, minkä kieltäminen on sananvapauden näkökulmasta ongelmallista - varsinkin kun rikoksella ei ole varsinaista asianomistajaa.
Tältä pohjalta voisi olla mielekästä luopua lipun turmelemisen tai epäkunnioittavan käytön rangaistavuudesta. 

Toisaalta lipun häpäiseminen ilman taiteellisen ilmaisun perustetta voi olla tarpeettoman provosoivaa. Lipun luvattomasti paikaltaan ottaminen sen sijaan ei kuulune sananvapauden piiriin, joten sen kielto puoltanee edelleen paikkaansa laissa.

Päätösesitys: Puoluekokous toteaa, että sivistyneessä yhteiskunnassa tulee pyrkiä kaikkia maailmankatsomuksia kunnioittavaan dialogiin, eikä ihmisten uskonnollisia tai lippuun liittyviä tunteita kannata tieten tahtoen loukata
Vapaan yhteiskunnan tulisi kuitenkin mahdollistaa myös sellaisten mielipiteiden esittäminen, jotka voivat olla ristiriitoja ja tunteita herättäviä. 

Asioiden avoin julkinen käsittely voi edistää yhteiskunnan vakautta tunteita herättävien ilmaisujen kieltämisen sijaan. Sananvapaus on yksi demokratian kulmakiviä. Siksi puoluekokous katsoo, että rikoslaista tulisi poistaa sananvapauden kannalta ongelmallinen rikoslain 17 luvun 10 pykälän 1 momentti. Samalla olisi harkittava rangaistavuuden poistamista lipun turmelemisen tai epäkunnioittavan käytön johdosta laista Suomen lipusta 8 pykälän 1 momentista. 1

1 kommentti:

  1. Lehdet tuosta lähtivät revittelemään, ei Vihreät...

    VastaaPoista