maanantai 8. kesäkuuta 2015

Haaparanta/ Barents Center - toivottavasti hanke etenee myönteisesti...

Luettuani aikanaan otsikon hankkeesta Pohjolan Sanomista innostustuin ihan onnittelemaan haaparantalaisia asiasta. Koko hanke tuntui lähes uskomattomalta näillä leveysasteilla. Tontilla on tällä hetkellä pelottavan hiljaista. Toivottavasti puun takaa ei Haaparannalle tule lisää yllätyksiä...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Avalanchen ja kunnan sopimuksen siirto toiselle yhtiölle ei ole riskitön

Kunta haluaa Avalanchen korvaavan sopimuksen siirrosta mahdollisesti koituvat kustannukset. Sopimusta käsitellään maanantaina valtuustossa.

EMMA TAIPALE
Barents Centerin työmaalla on vielä hiljaista, mutta keskukseen sijoittuvan lukion ja areenan tilojen vuokrasopimuksissa riitti Haaparannan kunnanhallituksella maanantaina työsarkaa.
Haaparannan kunnanhallitus käsitteli maanantaina Avalanche Capitalin kanssa tehtyä sopimusta lukion ja areenan tilojen vuokraamisesta. Kunnanhallitus halusi selvittää, miten uusi tilanne eli se, että sopimus on siirtynyt Avalanche -konsernin sisällä toiselle yhtiölle Östermyra Brukille, vaikuttaa käytännössä, ja sisältyykö siihen mitään riskejä.
- Ehdotuksemme kunnanhallitukselle on, että Avalanche Capital ottaa itselleen kaikki mahdolliset kulut, mitä sopimusosapuolen vaihdosta saattaisi koitua, kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanneuvos Peter Waara sanoo.
Hän haluaa tähdentää, että kunta ei ole tehnyt mitään väärää, mutta mahdollisten julkisia hankintoja koskevat riskit kannattaa uudessa tilanteessa eliminoida. Waara muistuttaa myös, ettei kunta tiennyt etukäteen mitään Avalanchen tekemistä kaupoista ja sitä kautta siirtyneestä sopimuksesta.
- Asia tuli eteen sitten, kun kaupat oli tehty.
Kunnanhallituksen päätös siitä, miten asiassa edetään valtuuston suuntaan, ei ollut yksimielinen. Oppositiopuolueet olivat kaikki esitystä vastaan ja heidän eriävä mielipide kirjattiin pöytäkirjaan.
- Olemme sitä mieltä, että Avalanchen kanssa tehty sopimus on ainoa voimassa oleva. Ja jos kunta, nyt ehdotetun tekstin kautta, pääsee riskeistä, se avaa ikkunan villin lännen kaltaiseen tilanteeseen. Mistä voimme tietää, ettei Östermyra myy taas vähän ajan kuluttua kiinteistöä jollei toiselle, keskustanpuolueen Sven Tornberg perustelee.
Avalanchen tytäryhtiö Concent AB:n palkkaamana Barents Center –hanketta vetävä David Lehto vahvistaa, että Barents Centerin kiinteistöt Patan 1 ja Patan 2 on jo tammikuussa myyty saman konsernin sisällä.
Uusi omistaja Östermyra Brukille on myynnin yhteydessä siirtynyt myös lukion ja areenan 25–vuotinen vuokrasopimus Haaparannan kunnan kanssa. Kiinteistöjen myynti toiselle yhtiölle on Lehdon mukaan yleistä tämän tyyppisissä kiinteistön kehityshankkeissa, ja sopimus seuraa aina kiinteistöä.
Tätä kautta saadaan kustannuksiin, organisaatioon, verotukseen ja sopimuksiin liittyviä etuja.
Tulevan Barents Centerin alueella on pitkään ollut hiljaista.
Seuraava vaihe on paalutus, jota ennen on pidettävä tekninen neuvonpito. Tarkkaa paalutuksen käynnistysaikaa ei ole tällä hetkellä tiedossa,
LYHYESTI:

Barents Center

Kaupalliset tilat kahdessa kerroksessa, noin 30 000 neliötä
1 100 pysäköintipaikkaa
Lukion tilat 250 oppilaalle
Monitoimiareena; noin 4 500 hengelle, mm. jääkiekkohalli
20–kerroksinen hotelli Choice Quality Hotel
Suunniteltu avaus 2016 (paitsi hotelliosa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti