maanantai 29. kesäkuuta 2015

Fortum-Gazprom - syntyykö sopimus Karjalan vesivoimasta...




Suora nettilainaus Yle Uutiset - sivuilta hiukan tuunattuna:

Ulkomaat  | 

Venäjällä paljon pelissä Fennovoiman ydinvoimahankkeessa – Fortumin osallistuminen yhä epävarmaa

Fennovoiman on määrä jättää rakennuslupahakemus Pyhäjoelle kaavailtuun ydinvoimalaan viimeistään huomenna, mutta hankkeen kotimainen omistuspohja näyttää vieläkin epävarmalta. Fortum on sitonut osallistumisensa hankkeeseen yhä avoinna oleviin yritysjärjestelyihin Venäjällä. Venäläisasiantuntija luottaa vahvasti Hanhikiven toteutumiseen.


Tietokonepiirrustus ydinvoimalan tekniikasta.
Visualisointi Pyhäjoelle suunnitellusta AES-2006 -reaktorista. Kuva: Fennovoima

Fortum on asettanut ehdoksi osallistumiselleen Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen enemmistöosuuden luoteisvenäläisestä vesivoimayhtiöstä. Neuvottelut venäläisen Gazpromin kanssa eivät ole kuitenkaan vielä tuottaneet tulosta, mikä uhkaa koko hankkeen toteutumista.
Jos Fortum jättäytyy pois 15 prosentin osuudellaan Hanhikiven ydinvoimalasta, se voi jättää Hanhikiven kotimaisen omistuspohjan alle hallituksen vaatiman 60 prosentin raja-arvon. 
Venäläisen Energiakehityssäätiön johtaja Sergei Pikin uskoo, että neuvotteluja pitkittää kaikkia osapuolia taloudellisesti tyydyttävän ratkaisun löytäminen. Energiajätti Rosatomin rooli Hanhikiven laitetoimittajana tekee hankkeesta ensisijaisen tärkeän Venäjälle, mutta Pikinin mukaan Venäjän hallitus ei ole painostanut Gazpromia sopimaan yritysjärjestelyistä Fortumin kanssa, vaan neuvotteluissa on kyse puhtaasti taloudellisista eduista.
Venäläisasiantuntija arvioi sen sijaan Fortumin odottavan Venäjän johdon puuttumista yritysjärjestelyjen vauhdittamiseen.
– Fortum painostaa toiveenaan se, että hankkeen aikarajaa lykättäisiin ja että myös Venäjän hallitus painostaisi poliittisesti Gazpromia, mutta Gazprom tekee päätökset omien taloudellisten intressien pohjalta, Pikin sanoo.
Fortum kertoi viime viikolla neuvottelujen Gazpromin kanssa jatkuvan koskien venäläisen alueellisen energiayhtiö TGC-1:n vesivoimatuotantoa. Fortumilla on uudelleenjärjestelyissä tavoitteena perustaa Rosatomin kanssa vesivoimatuotannon omistava yhteisyritys, josta se saisi nykyisen 29,45 prosentin TGC-1:n omistusosuutensa kautta enemmistöosuuden.
Venäläiset energiayhtiöt Gazprom ja Rosatom ovat kieltäytyneet kommentoimasta neuvottelujen kulkua.

Hanhikiven ydinvoimalasta Rosatomin käyntikortti

Venäjän ydinvoimayhtiö Rosatom on mukana Fennovoiman ydinvoimahankkeessa 34 prosentin osuudella. Laitetoimitusten lisäksi se vastaa myös pitkälti hankkeen rahoituksesta.
Hankkeen toteutuminen on Rosatomille äärimmäisen tärkeää sen kansainvälisen maineen kannalta. Hanhikiven avulla Venäjä pääsisi esittelemään maailmalle uutta venäläistä ydinvoimaosaamistaan länsimaahan rakennetussa voimalassa.
Rosatomin pääjohtaja Sergei Kirijenko ei peittele Hanhikiven strategista merkitystä Venäjälle.
– Myös Venäjän presidentti tukee hanketta. Siihen on ohjattu lisärahoitusta hyvinvointirahastosta. Kyse on ensisijaisesta investointihankkeesta, Kirijenko kertoi presidentti Niinistön Moskovan-vierailun yhteydessä.
Venäjä on jo antanut Hanhikiven ydinvoimahankkeeseen 920 miljoonan euron arvoisen ensimmäisen rahoituserän venäläisten eläkkeisiin tarkoitetusta rahastosta. Yhteensä hyvinvointirahastosta on luvattu Pyhäjoelle 2,4 miljardia euroa.
Venäläisen Energiakehityssäätiön johtaja Sergei Pikin luottaa Fennovoiman ydinvoimahankkeen toteutumiseen riippumatta siitä, pääsevätkö Fortum ja Gazprom huomiseen mennessä sopimukseen yritysjärjestelyistään luoteisvenäläisen TCG-1:n suhteen.
– Uskon, että ydinvoimahanke ei ole riskialtis, eikä sitä peruuteta, vaikkei sopimusta ole vielä syntynyt. Sekä Suomi että Venäjä ovat jo panostaneet hankkeeseen valtavasti, Pikin sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti