maanantai 22. kesäkuuta 2015

Kreikan taholta täydellistä vedätystä...

Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin hymy ei näytä lehtikuvien mukaan hyytyvän, vaikka maa on katastrofin partaalla, vaikuttaa kaiken lisäksi pelimieheltä...


Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Kreikka-kokouksesta tulossa floppi – uusi yritys häämöttää



"Kunnon esitystä ei ole pöydällä. Prosessi jatkuu vielä monta päivää", sanoo valtiovarainministeri Stubb.

Kreikan rahoitusneuvotteluissa ei ole odotettavissa ratkaisua tänäänkän. Eurojohtajien mukaan valmistelutyö ei ole ollut riittävää, jotta viisi kuukautta kestäneissä neuvotteluissa saataisiin vihdoin ratkaisu aikaan.
"Odotukset on asetettu aivan liian korkealle. Kreikalta saatiin esitys vasta viime yönä. Instituutiot eivät ole sitä käsitelleet. Keskustelu eurotyöryhmässä käytiin vasta äsken, ja euroryhmä alkaa muutaman minuutin kuluttua, ja mitään kunnon esitystä ei ole pöydällä. Veikkaan, että prosessi jatkuu vielä monta päivää", valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi saapuessaan kokouspaikalle Brysseliin.
Euromaiden valtiovarainministereiden odotetaan kokoontuvan uudemman kerran vielä lähipäivinä.
Aika neuvotteluissa alkaa olla vähissä, sillä euromaiden osuus Kreikan hätälainaohjelmasta päättyy kuun lopussa. Kreikka on helmikuusta saakka neuvotellut seuraavan 7,2 miljardin euron rahoituserän maksamisesta. Jos sopimusta ei saada kuun loppuun mennessä, rahoituserä sekä ohjelmassa jäljellä olevat 10,9 miljardia käyttämättömiä pankkitukirahoja menevät Kreikalta ohi suun.
Se tarkoittaisi, että Kreikka on kovaa vauhtia matkalla maksukyvyttömyyteen ja mahdollisesti ulos euroalueesta. Kuun lopussa Kreikalta erääntyy 1,6 miljardin euron IMF-lainat. Kaikkiaan kesän aikana sen on hoidettava noin 11 miljardin euron edestä erääntyviä lainoja.
Euroryhmän valmistelut saivat farssimaisia piirteitä, kun kävi ilmi, että kreikkalaiset olivat lähettäneet Brysseliin väärän version kompromissiesityksestään.
"Ensimmäinen versio taisi lähteä yhdeltä aamulla. Seuraava tuli seitsemältä, ja siinä todettiin, että ensimmäinen oli väärä, ja nyt tuolla euroryhmässä on yksi pöydällä", Stubb sanoo.

Euroryhmän jälkeen myös euromaiden päämiehet kokoontuvat tänään Kreikka-kokoukseen, eivätkä odotukset tuonkaan kokouksen suhteen ole korkealla.
"On varmaan ihan hyvä, että keskustellaan, mutta en usko minkäänlaista läpimurtoa euroryhmästä enkä eurohuippukokouksesta."
Viime viikon lopussa EU-lähteistä sanottiin, että euromaiden huippukokous on Kreikalla ratkaiseva. Käytännössä Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin on nyt tehtävä valinta, haluaako hän pitää maansa eurossa vai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti