Tuntuu siltä, että hivenen leppeämmät tuulet alkavat puhaltaa Kainuun Sotkamon Talvivaarassa - jos niin - niin hyvä niin...
Niin kuin itsekin olen monta kertaa kirjoittanut, Suomen valtion lähinnä elinkeinoministeriön rooli on ollut aivan riittämätön Talvivaara-asiassa. Valtio suurimpana omistajana olisi pitänyt puuttua aktiivisemmin tilanteeseen - jo vuosia sitten - hyvä jos herääminen edes nyt tapahtuu...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Brittisijoittaja on suopea pörssiyhtiö Talvivaaralle
VESA RANTA HS
Brittiläinen pääomasijoitusyhtiö Audley Capital Advisors suhtautuu myönteisesti siihen, että pörssiyhtiö Talvivaara osallistuisi Sotkamossa sijaitsevaa kaivoksen ostamiseen konkurssipesältä.
"Suhtaudumme avoimin mielin pörssiyhtiö Talvivaaran mahdolliseen osallistumiseen kauppaan", kirjoittaa Audley Capital Advisorsin toimitusjohtaja John MacKenzie Helsingin Sanomille lähettämässään sähköpostissa.
Maaliskuussa työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti perustavansa Audley Capital Advisorsin kanssa uuden yhtiön, joka ostaa kaivosliiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.
Uusi yhtiö sijoittaisi kaivokseen 200 miljoonaa euroa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Audley Capital Advisorsin piti alustavan suunnitelman mukaan omistaa uuden yhtiön osakkeista 85 prosenttia ja valtion sijoitusyhtiön Terrafamen 15 prosenttia. Vielä maaliskuussa MacKenzie piti epätodennäköisenä, että pörssiyhtiö osallistuisi kauppaan.
Ministeriö on pitkään kestäneiden rahoitusneuvotteluiden aikana pyrkinyt eri tavoin estämään pörssiyhtiön osallistumisen kaivoksen uudelleenrahoitukseen. Entinen elinkeinoministeriö Jan Vapaavuori (kok) ja valtion omistajaohjausyksikön päällikkö Eero Heliövaara ilmoittivat viime syksynä, että pörssiyhtiö pitäisi asettaa konkurssiin.
Kevään kuluessa ministeriön kanta on yllättäen muuttunut. Konkurssiin toivottu pörssiyhtiö onkin nyt ministeriölle mieluisa kumppani.
Pääomasijoitusyhtiö ei ole onnistunut hankkimaan tarvittavaa pääomaa kaivosliiketoiminnan ostamiseksi. Siksi ministeriö on lähestynyt pörssiyhtiö Talvivaaraa pyytääkseen sitä osallistumaan kaivosliiketoiminnan ostamiseen.
"Varainhankintamme yksityiskohdista en voi valitettavasti tässä vaiheessa keskustella", MacKenzie kirjoittaa.
Uusi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sanoi keskiviikkona A-studiossa, että Talvivaara on "raskas perintö" uudelle hallitukselle.
Rehn ei suostunut spekuloimaan tiedoilla, joiden mukaan Audley Capital joutuisi vetäytymään hankkeesta. Hän sanoi, että nyt on saatava aikaan ratkaisu, jossa mukana on myös yksityisiä sijoittajia.
Kainuussa kaivostoiminnasta vastaava Talvivaara Sotkamon meni konkurssiin viime marraskuussa.
Pörssiyhtiön mukaan konkurssi johtui siitä, että valtio oli haluton antamaan alle 10 miljoonaa euron tilapäistä rahoitusta kaivostoiminnan turvaamiseksi.
Jos valtio olisi rahoituksen antanut, Talvivaara olisi arvionsa mukaan saanut järjestettyä 200 miljoonan euron rahoituksen kaivostoiminnan jatkamiseksi ja tytäryhtiönsä konkurssin välttämiseksi.
Joulukuun alussa Talvivaara Sotkamo määrättiin julkisselvitykseen, jossa konkurssipesän liiketoimintaa rahoitetaan julkisin varoin. Julkisselvitykseen on kulunut valtion varoja yli 78 miljoonaa euroa.
Voiko vielä joku uskoa Talvivaaran satuun? Taas valehdellaan lisää ja ympäristörikollisia ei tuomita. Pekka Perä on edelleen vapaana, eikä hänen omaisuutta ole asetettu hukkamiskieltoon. Valtio laittaa ainakin parisataa miljoonaa lisää veronmaksajien varoja Talvivaaraan kunnes jossain vaiheessa on pakko kohdata totuus ja alkaa ajamaan Talvivaaraa alas.
VastaaPoista