tiistai 16. kesäkuuta 2015

Venäjän reaktiot Naton itävarustautumiseen...

Mielenkiintoista tekstiä asiantuntijoiden toteamana...


Suora nettilainaus Iltalehdestä hiukan tuunattuna:


Asiantuntija: Venäjän painajainen toteutumassa

Tiistai 16.6.2015 klo 09.01

Venäjän pahin pelko on toteutumassa Naton itävarustautumisen myötä, Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith katsoo.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut aiemmin, että Yhdysvaltojen toimet uhkaavat koko maailman turvallisuutta, koska ne saattavat järkyttää strategista voimatasapainoa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut aiemmin, että Yhdysvaltojen toimet uhkaavat koko maailman turvallisuutta, koska ne saattavat järkyttää strategista voimatasapainoa.
Suomalainen Uudenmaan prikaatin rannikkojääkäri yhdessä yhdessä Ison-Britannian kuninkaallisen merijalkaväen ja yhdysvaltojen armeijan taistelijoiden kanssa Baltops 2015 -sotaharjoituksessa Ruotsissa lauantaina.
Suomalainen Uudenmaan prikaatin rannikkojääkäri yhdessä yhdessä Ison-Britannian kuninkaallisen merijalkaväen ja yhdysvaltojen armeijan taistelijoiden kanssa Baltops 2015 -sotaharjoituksessa Ruotsissa lauantaina.
– Nyt ei ole kylmä sota, mutta hyvin kylmä rauha. Suhteet ovat erittäin kalseat eikä mitään lientymisen merkkejä ole ilmassa, Gustav Hägglund sanoo.
– Nyt ei ole kylmä sota, mutta hyvin kylmä rauha. Suhteet ovat erittäin kalseat eikä mitään lientymisen merkkejä ole ilmassa, Gustav Hägglund sanoo. (TOMI VUOKOLA)
Nato ja Venäjä sopivat Pariisissa 1997, että he eivät ole toistensa vihollisia. Venäjällä on kysytty jo, rikkooko Nato sopimusta. Hanna Smithin mukaan kysymys ei ole isossa kuvassa oleellinen, sillä osapuolet ovat syytelleet toisiaan sopimusrikkomuksista jo vuosikausia.
Nato ja Venäjä sopivat Pariisissa 1997, että he eivät ole toistensa vihollisia. Venäjällä on kysytty jo, rikkooko Nato sopimusta. Hanna Smithin mukaan kysymys ei ole isossa kuvassa oleellinen, sillä osapuolet ovat syytelleet toisiaan sopimusrikkomuksista jo vuosikausia.(JOHN PALMÈN)
- Venäjä on hyväksynyt hampaita kiristellen sen, että jotkut sen naapurimaat ovat liittyneet Naton jäseniksi, mutta ei sitä, että Venäjän rajoille liikutellaan joukkoja ja aseita. Tähän Venäjä vetää jyrkän rajan, Smith sanoo Iltalehdelle.
The New York Times uutisoi lauantaina, että Pentagon aikoo varastoida panssarivaunuja, jalkaväen taisteluvälineitä sekä muuta raskasta aseistusta Itä-Euroopan Nato-maihin Viroon, Latviaan, Liettuaan, Puolaan, Romaniaan, Bulgariaan ja mahdollisesti Unkariin.
Miten Venäjä reagoi Naton toimenpiteisiin?
- Venäjän läntinen raja eli meidän itäinen rajamme on jo yksi parhaiten varusteltuja sotilaspiirejä. Venäjä ei voi vastata kokonaisuuteen oikein muuten kuin lisäämällä sotilaallista aktiivisuutta, koneita ja laivoja. Sillä tavalla aiheutetaan vipinää, Smith kuvailee.
Eläkkeellä oleva kenraali, puolustusvoimien entinen komentajaGustav Hägglund näkee Naton kalustosiirrot "paluuna kylmään sotaan".
- Silloin muun muassa Norjassa oli ennakkovarastointia, Hägglund muistaa.
Sotilaskalustoa on tarkoitus varastoida 3 000-5 000 sotilaan tarpeisiin. Hägglundin mukaan oleellista ei ole, mikä on Naton sotilaallisen panostuksen kokoluokka.
- Villakoiran ydin ei ole se, onko siellä yksi, kaksi vai viisi sotilasta, vaan se, että USA on koko potentiaalillaan sodassa, jos sen sotilaat joutuvat hyökkäyksen kohteeksi.
Suomi osa länttä
Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin hätkähdytti maanantaina Kultarannassa Nato-puheillaan. Kudrin ehdotti sopimusta, jolla taattaisiin se, ettei Nato laajenisi Venäjään rajoittuville alueille, mukaan lukien Suomeen.
Kudrin tarkensi, että Ukraina on Venäjälle erikoistapaus, josta Venäjä tuntee "amputoidun jalan tuskaa".

- Välillä tulee sellainen olo, että Venäjä on kategorisoinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäseniksi. Tilanne ei ole yhtään huono Suomen kannalta, Venäjä näkee Suomen kuuluvan hyvin vahvasti länteen, vaikka se sitä ärsyttäisikin, Smith sanoo.Smithin mukaan Venäjä sisällyttää intressipiiriinsä rajanaapureistaan Ukrainan lisäksi Georgian, mahdollisesti myös Moldovan.
- Eivät he Suomea komenna näissä asioissa, mutta onhan heillä oikeus omaan mielipiteeseensä, Hägglund kuittaa Kudrinin puheen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti