Näkökulma: Kuinka vakavissaan valtio on emo-Talvivaaran suhteen?
Talvivaaran osakkaat hyväksyivät velkojen muuttamisen yhtiön osakkeiksi. Se on hyvä uutinen omistajille. Kysymys kuitenkin kuuluu, onko valtion kelkka oikeasti kääntynyt emo-Talvivaaran suhteen, kirjoittaa toimittaja Hanna Säntti.
Kyllä, sanoivat Talvivaaran osakkeenomistajat tänään yksimielisesti yhtiön velkojen muuttamiselle yhtiön osakkeiksi. 80 000 omistajasta ja runsaasta kolmesta sadasta velkojasta yhtiökokoukseen oli tosin vaivautunut vain 106 edustajaa.
Yrityssaneerauksessa olevan emo-Talvivaaran omistajien kannalta uutinen on hyvä, koska velkojen saneeraaminen on välttämätön ehto yrityssaneerauksen jatkumiselle. Mutta riittävä ehto se ei ole.
Jotta saneeraus voi jatkua, yhtiön pitää pystyä esittämään myös uskottava liiketoimintasuunnitelma ja löytää jatkorahoitusta. Jos emo aikoo päästä myös kaivostoimintaa Talvivaarassa jatkavan uuden yhtiön osakkaaksi, uusien ja vanhojen sijoittajien pitäisi kaivaa kupeistaan vielä kymmeniä miljoonia euroja. Kyse ei siis ole ihan pienistä haasteista.
Eivätkä haasteet edes lopu tähän. Talvivaaran pitää löytää sopu myös sinkin tuotevirtasopimuksesta, jonka se on aikoinaan tehnyt metalli- ja kaivosyhtiö Nyrstarin kanssa. 203 miljoonan euron sopimus on niin mutkikas, ettei sen paremmin yrityssaneeraaja, yhtiön tilintarkastaja kuin muutkaan lainoppineet ole pystyneet pitävästi arvioimaan, velvoittaako sopimus vielä Talvivaaraa. Jos velvoittaa, Talvivaaran taru taitaa olla lopussa.
Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä oli lukuisista haasteista huolimatta kuitenkin varovaisen toiveikas.
– Yhtiön tulevaisuuteen liittyy erittäin paljon epävarmuutta, mutta ihan viime aikoina tilanne on näyttänyt pikkaisen positiivisemmalta kuin on näyttänyt moniin aikoihin, sanoi Perä osakkeenomistajille.
Toiveet ovat virinneet sen jälkeen, kun kävi ilmi, ettei kaivostoiminnan jatkajaksi kaavailtu pääomasijoitusyhtiö Audley Capital Advisors ole saanut kaivoksen ostamiseen tarvittavaa rahoitusta kokoon.
Rahoitusvaikeuksien vuoksi valtio ilmoittikin viime viikolla ottavansa päävastuun kaivostoiminnan käynnistämisestä Talvivaarassa, kunhan tietyt reunaehdot saadaan kesän aikana sovittua.
Samalla kun päävastuu kaivostoiminnan jatkamisesta Talvivaarassa on kaatunut valtion niskaan, valtiotakin on alkanut taas kiinnostaa, josko myös vanhat omistajat voisivat rahoittaa uutta yhtiötä, viestivät Perä ja muut yhtiön miehet. Mutta viestiikö valtio samalla tavalla?
Totta on, että valtio vaikuttaa hiukan pyöristäneen kantaansa vanhan emoyhtiön mahdolliseen osakkuuteen uudessa yhtiössä. Aiemmin suhtautuminen oli selkeästi torjuva, nyt ovi jätetään ainakin hiukan raolleen. Voi silti kysyä, onko kyse todellisesta neuvotteluagendan muuttumisesta vai vain aiempaa pehmeämmästä viestinnästä?
Elinkeinoministeri Olli Rehn määritteli vielä viime viikolla, että valtio neuvottelee emo-Talvivaaran kanssa ensisijaisesti sen omistaman kalkkilaitoksen ja henkilöstön siirtymisestä uuteen yhtiöön. Jatkolauseessa hän ei täysin tyrmännyt emon osakkuuspyrkimyksiä, mutta eipä toisaalta ruokkinut ylimääräisiä toiveitakaan. Sitä, mistä kulissien takana lopulta neuvotellaan, ei tosin voi tietää.
Jos emo-Talvivaara aikoo vielä kammeta itsensä mukaan uuteen yhtiöön, sen pitää ratkoa kaikki edellä luetellut haasteet. Ja vieläpä nopeasti, sillä päätös kaivostoiminnan aloittamisesta Talvivaarassa pitää tehdä kesään loppuun mennessä. Silloin pitäisi myös kalkkilaitoksen kaupan ja siihen mahdollisesti liittyvän osakkuusoption olla selvillä. Selvitysmies Jaatisella ja Pekka Perällä on edessään kiireinen kesä.
Lopullisen ratkaisun lähestymisestä kertoo sekin, että emo-Talvivaaran suurin omistaja, valtion omistajayhtiö Solidium kertoi eilen haluavansa oman miehensä Talvivaaran hallitukseen. Näin myös kävi, kun yhtiökokous heittämällä siunasi Solidiumin toimitusjohtajan Kari Järvisen hallitusjäsenyyden.
Lain mukaan hallitusjäsenten pitää valvoa hallituksessa kaikkien osakkeenomistajien etua. Näin Kari Järvinen vakuutti yhtiökokouksen edessä myös tekevänsä, vaikka valtion omistajaohjausyksikön päällikkö Eero Heliövaara on aiemmin julkisesti toivonut Talvivaaran konkurssia.
Selvää silti on, että kaikkien osakkeenomistajien etua valvoessaan Järvinen pystyy samalla pitämään valtio-omistajan täysin ajan tasalla emon tilanteesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti