sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Grexit ja Fixit...

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen alla olevaan artikkelin mukaan haikailee Pohjoismaiden nykyistä vahvemman yhtenäisyyden/itsenäisyyden suuntaan. Ei kai tuo kummoinen asia ole kiihkottomasti/puoluettomasti tutkia mahdollinen Suomen irtauntuminen eurosta. Siihenkin saattaisi tunnettu SWOT-analyysi antavan riittävän luotettavan vastauksen. Mahdollinen päätös on sitten asia erikseen...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomist hiukan tuunattuna:

Väyrynen haluaa Suomen irtautuvan eurosta Kreikan kanssa – "Jos Grexit toteutuu, tarvitaan myös Fixit"

TALOUS 
Helsingin Sanomat


Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen katsoo, että jos Kreikka poistuu euroalueesta, Suomen tulisi tehdä samoin.
"Jos Grexit toteutuu, tarvitaan myös Fixit", Väyrynen kirjoittaa blogissaan.
Grexit on termi, jolla tarkoitetaan Kreikan irtautumista euroalueesta. "Fixit" on Väyrysen väännös hänen vaatimastaan Suomen euroerosta. "Olemme kärsineet jäsenyydestämme euroalueessa."
Yhtenäisvaluuttaan siirtyminen oli Väyrysen mielestä paha virhe.
"Kun virhe on tehty, se pitää korjata, jos mahdollisuus tähän tarjoutuu. Kreikan euroeron yhteydessä se näyttää olevan avautumassa."
Väyrysen mukaan euroalueessa pysyttäytymisen kokonaistaloudellinen hinta olisi kova.
"Suomi voisi ehkä esimerkillään johtaa kehitystä siihen, että euroalueen tulevaisuutta pohdittaisiin laajemminkin. Jos Suomi eroaisi euroalueesta, olisimme rahapolitiikan suhteen samassa asemassa kuin Ruotsi ja kaikki muutkin Pohjoismaat. Tämä avaisi uusia mahdollisuuksia pohjoismaisen yhteistyön kehittämiselle", Väyrynen kirjoittaa.
Väyrynen huomauttaa, että jos Kreikka ajautuu vararikkoon, sen velat järjestellään uudelleen.
"Se ottaa euron rinnalla käyttöön oman valuutan, jonka devalvoituminen palauttaa kertaheitolla maan kilpailukyvyn. Talous alkaa kasvaa, työllisyys paranee ja sopeuttamistoimet helpottuvat."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti