torstai 11. kesäkuuta 2015

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö - EU:n ja Venäjän "välikäsi"...



Ulkomaat  | 

Presidentti Niinistö: Keskustelin Venäjän-matkasta EU-johtajien kanssa

Presidentti Sauli Niinistö tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa ensi viikon tiistaina. Presidenttien on tarkoitus keskustella Ukrainan kriisistä, maiden kahdenvälisistä suhteista sekä EU:n ja Venäjän suhteista.


Sauli Niinistö.
Presidentti Sauli Niinistö kertoi lyhyesti ensi viikon ohjelmastaan medialle torstai-iltapäivänä. Kuva: Yle

Presidentti Sauli Niinistö tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa 16. kesäkuuta. Presidenttien on määrä keskustella Ukrainan kriisistä, maiden kahdenvälisistä suhteista sekä EU:n ja Venäjän suhteista.
– Unionissa ja lännessä on pidetty hyvänä, että keskusteluyhteys (Venäjälle) säilyisi, ja sitä on tarkoitus jatkaa, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa torstai-iltapäivänä.

Niinistön mukaan hän on keskustellut Venäjän-matkastaan ennalta EU-johtajien kanssa, ja matka on saanut kannustusta. Hän sanoo, että ei kuitenkaan ole viemässä yhteistä viestiä EU:lta Venäjälle.

Niinistö sanoi, että Ukrainassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin vetämä keskusteluyhteys on onnahdellut ja Minskin rauhanprosessi näyttää jämähtäneen paikalleen.
– Yksikään kohta ei taida olla vielä kokonaan täytetty, Niinistö sanoi Minskin sopimuksesta.
Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, kumman aloitteesta tapaamisesta sovittiin.
– Minulla on ollut moniakin kutsuja Venäjälle, Voitonpäivää myöten, hän vastasi.
Niinistön mukaan tapaamisen ajankohtaan vaikutti Ukrainan tilanne ja toisaalta se, että hän on keskustellut kriisistä äskettäin myös muiden tahojen kanssa.
Niinistö kertoi, että hän ei ole asettanut tapaamiselle suuria tavoitteita, mutta on hyvä kuulla suoraan Putinilta, mikä on hänen näkemyksensä Ukrainan viimeaikaisista tapahtumista.
– Olen jo viime vuonna selvästi sanonut, että en kuvittele itseäni suureksi rauhanvälittäjäksi.

"Niinistö on ollut hyvin aktiivinen Ukrainan rauhanpyrkimyksissä"

Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen sanoi, että yksi syy Niinistön Venäjän-vierailuun on varmasti se, että tulitauko Ukrainassa on viime aikoina repeillyt pahasti.
– Niinistö itsekin sanoi, että Minskin sopimuksen täytäntöönpano ei etene ja Etyjin johtamat neuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä takkuavat pahasti, Mikkonen sanoi.
Aiemmin tällä viikolla Niinistö on keskustellut Ukrainan kriisistä Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin ja YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin kanssa Kazakstanin Astanassa. Lisäksi Niinistö keskusteli maanantaina puhelimessa Ukrainan presidentin Petro Porošenkon kanssa. Mikkonen toteaakin, että Niinistö on ollut viime aikoina siis hyvinkin aktiivinen asiassa.
Mikkonen oli vuosi sitten elokuussa seuraamassa Sotšissa, kun Niinistö tapasi Putinin Venäjällä ensimmäisenä länsijohtajana Krimin Venäjään liittämisen jälkeen.
– Silloin Venäjällä korostettiin voimakkaasti, että vierailun pääsyy olisi ollut Suomeen kohdistettujen elintarvikepakotteiden purkaminen, vaikka Niinistö itse muuta sanoikin, Mikkonen totesi.
– Saa nähdä, nousevatko Niinistön ponnistelut Ukrainan rauhan puolesta tällä kertaa myös täällä Venäjällä hänen vierailunsa päätavoitteeksi vai nähdäänkö vierailu jälleen Suomen pyrkimyksenä hakea erityissuhdetta Venäjään, Mikkonen sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti