tiistai 16. kesäkuuta 2015

Lähes liikuttavan yksimielistä - hyvä niin...

Maan nykyhallitus sai merkittävän, positiivisen signaalin: Alla olevat tahot ovat mukana Suomen kuntoonsaattamistalkoissa ainakin tässä vaiheessa. Toki jaettavaa ei ollut paljon, tuskin ollenkaan...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


SAK, Akava, STTK, EK ja Kuntatyönantajat hyväksyivät palkkasopimuksen

POLITIIKKA  
SEPPO SAMULI / STR
Jyri Häkämies
Jyri Häkämies
Kaikki keskeiset työntekijä- ja työnantajajärjestöt hyväksyivät maanantaina palkkaratkaisun, josta sovittiin viime yönä työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa.
Työntekijöiden SAK, STTK ja Akava sekä työnantajien EK ja Kuntatyönantajat hyväksyivät ratkaisun kokouksissaan.
HS:n uutinen palkkaratkaisusta löytyy täältä.
SAK:n hallitus hyväksyi sovun maanantaina päivällä. SAK:n jäsenliitoista Auto- ja kuljetusalan AKT ja Merimiesunioni äänestivät sopimuksen hyväksymistä vastaan.
SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan euromääräinen palkkaratkaisu painottaa pieni- ja keskituloisten ostovoimaa.
"Sipilän hallitus on jo ilmoittanut alentavansa pieni- ja keskituloisten verotusta, kun työmarkkinajärjestöt neuvottelivat sopimuksen kolmannen vuoden. Palkankorotus ja hallituksen toivottavasti toteuttamat veroratkaisut turvaavat yhdessä pieni- ja keskituloisten ostovoimaa", Lyly kertoo tiedotteessa.
Myös korkeasti koulutettujen Akava hyväksyi ratkaisun. Järjestön hallituksen mukaan nyt ei ole oikea aika koville palkankorotuksille.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder korostaa, että tärkeintä on lisätä työllisyyttä ja ennustettavuutta työpaikoilla.
"Näin alhainen palkankorotuslinja on kaikilta työntekijöiltä peräänkuulutettu luottamuksenosoitus työnantajia sekä maan hallitusta kohtaan", Fjäder kertoo tiedotteessa.
Työntekijöiden keskusjärjestöistä viimeisenä sovun hyväksyi STTK.
"Sopimus turvaa pieni- ja keskituloisten ostovoimaa vaikeana jatkuvassa taloustilanteessa ja edistää palkkatasa-arvoa. Sopimus tuo työmarkkinoille vakautta ja ennustettavuutta sekä tukee talouskasvua ja työllisyyttä", kertoo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tiedotteessa.

Kokouksessa käytiin keskustelua siitä, että sopimus ei ollut sellainen kuin EK oli halunnut. EK halusi määritellä vain palkankorotusten kustannusvaikutuksen, jonka perusteella eri alat olisivat määritelleet palkat. Näin luki myös sopimuksessa, jonka perusteella neuvotteluja käytiin.
Elinkeinoelämän keskusliiton
hallitus ehti käsitellä sopimuksen sisällön maanantaina ensimmäisenä.
SAK:n ja STTK:n vaatimuksesta sopimuksessa on kuitenkin mainittu euromääräiset palkankorotukset. Sopimuksen mukaan palkat nousevat 16 euroa tai vähintään 0,43 prosenttia. Eurot tuovat enemmän rahaa pienipalkkaisille ja prosentit puolestaan suurempipalkkaisille. Matalapalkka-alojen työnantajille, kuten myös julkiselle sektorille, eurokorotukset tulevat kalliimmiksi kuin prosenttikorotukset. 
"Hallituksessa katsottiin, että tämän sopimus on tärkeää suomalaisten edun nimissä. Se tuo työrauhan ja sillä on positiivinen vaikutus työllisyyteen, miten se sitten tulekaan realisoitumaan", EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.
Häkämiehen mukaan tämä ei kuitenkaan riitä.
"Tämän lisäksi tarvitaan yhteiskuntasopimusta ja paikallista sopimusta lisää."
Kuntatyönantajat (KT) hyväksyi niin ikään palkkaratkaisun.
KT:n mukaan ratkaisu on olosuhteisiin nähden siedettävä kuntatalouden kannalta.
Yrittäjiä edustava Suomen yrittäjät on hieman pettynyt ratkaisuun. Järjestön mukaan neuvottelutulos olisi saanut olla maltillisempi.
Yrittäjät laskee, että ratkaisu nostaa työnantajien kustannuksia liki prosentilla, kun lasketaan yhteen palkankorotus ja työttömyysvakuutusmaksun korotus.
"Vaikeassa taloustilanteessa oleville yrityksille ratkaisu on kallis", sanoo johtaja Rauno Vanhanen tiedotteessa.
Yrittäjien mukaan sovun hyvä puoli on sen tuoma vakaus.
Opetusalan työntekijöitä edustavan OAJ:n mukaan palkkaratkaisu vaatii tuekseen hallituksen veroratkaisun. Hallitus on luvannut keventää palkkojen verotusta erityisesti työtulovähennyksen avulla.
"Palkansaajien ostovoiman turvaaminen jää pitkälti valtiovallan veroratkaisujen varaan. Maan hallitus on luvannut sen kaikille palkansaajille", kertoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.
Luukkainen kiittelee ratkaisua siitä, että se on sama kaikille palkansaajille.
"Se on tärkeintä solidaarisuutta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti