sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Suomen Kultaranta-keskustelut - ei pöllömpi idea!

Toimin taas tiedonantajana/tiedonvälittäjänä/välikätenä... 


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Sauli Niinistö avasi Kultaranta-keskustelut – katso puhe kokonaisuudessaan HSTV:ssä

Presidentti Niinistö viittasi Kekkoseen: Onko maallamme kanttia uudistua?

POLITIIKKA  
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan suomalaisten "havahtuminen ja herätys on alkanut".
"Niin uskon ja toivon", Niinistö sanoi Kultarannassa sunnuntaina ja viittasi Suomen talousongelmiin, jotka ovat jatkuneet vuoden 2008 finanssikriisistä näihin päiviin asti. Presidentti Niinistö puhui niin sanotuissa Kultaranta-keskusteluissa, joissa hän piti avajaispuheen.
"Presidentti Kekkonen kysyi aikanaan, onko maallamme malttia vaurastua", Niinistö sanoi ja väänsi kysymyksen nykyaikaan: "Onko maallamme kanttia uudistua?"
VESA-MATTI VÄÄRÄ
"Siitä on nyt kysymys", Niinistö sanoi.
"Talouden kehitys on myös ulkoisen aseman kivijalkoja. Mitä vahvempi sisäisesti, sitä vahvempi ulkoisesti", Niinistö sanoi ja perusteli, miksi ulko- ja turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa on erillinen työryhmä taloudelle.

Presidentti Niinistön mukaan on sitä parempi, mitä enemmän ulkopolitiikasta keskustellaan.
Niinistö aloitti puheensa mainitsemalla presidentti Juho Kusti Paasikiven ja hänen kuuluisan lauseensa tosiasioiden tunnustamisesta ja kaiken viisauden alusta.
Niinistön mukaan kansainvälinen järjestelmä on nyt suurten muutosten kourissa, ja "entisiä oletuksia joudutaan kaikkialla maailmassa tarkastamaan, ehkä eniten täällä Euroopassa".
"Eurooppaa ei ympäröikään vakauden, vaan epävakauden ja konfliktin kaari. Kysyntä meidän arvoillemme on pikemminkin tyrehtymään päin", Niinistö sanoi.
Niinistön mukaan maantiede, historia ja kulttuuri ovat tulleet takaisin sellaisina, kuin kukin niitä itse haluaa kansallisesti korostaa.
"Kaupan ja keskinäisriippuvuuden sijaan puhutaan etupiiristä, jopa imperiumista."
Niinistön mielestä läntisten arvojen voittokulku "ei ole mikään itsestäänselvyys, arviot ja tapahtumat viittaavat pikemminkin päinvastaiseen".
"Mitä me eurooppalaiset olemme valmiita tekemään turvallisuutemme eteen?" Niinistö kysyi, ja toivoi hyviä vastauksia maanantain keskusteluista.
Niinistö myös muistutti, että hän tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiistaina.
"Pidän suoraa vuoropuhelua ensisijaisen tärkeänä nyt, kun tilanne on mikä on. –– Kaikki evästys on hyvään tarpeeseen."
Myös verkkotiedustelu mainittiin Niinistön avauspuheessa. Niinistön mukaan verkkotiedustelu on tullut jäädäkseen.
"Tiedustelu on kansainvälisen politiikan yksi keskeinen sektori, joka on läsnä kaikkialla. Taaskaan ei riitä, että nähdään asiat sellaisina kuin ne halutaan nähdä", Niinistö sanoi ja perusteli jälleen, miksi myös tiedustelulle on maanantain keskusteluissa erillinen työryhmä.
"Ellei ole kykyä verkkotiedusteluun, ei ole kykyä suojautumiseenkaan", Niinistö sanoi.
Kultarantaan on kutsuttu noin sata ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijaa ja vaikuttajaa, muun muassa poliittisia päättäjiä, tutkijoita sekä elinkeinoelämän ja median edustajia.
Kolmannen kerran järjestettävässä ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskustelutilaisuudessa pohditaan Venäjää, Ukrainan kriisiä, terrorismin uhkaa, tiedustelua sekä Euroopan ja koko maailman demokratiakehitystä.
Ensimmäistä kertaa tilaisuuteen on kutsuttu myös ulkomaisia puhujavieraita. Paikalla on Brookings-instituutin johtaja ja Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott, Venäjän entinen finanssiministeri Aleksei Kudrin sekä Münchenin kansainvälisen turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger. He aloittavat keskustelut maanantaina.
Kultarannan keskustelut ovat nimensä mukaisesti keskustelutilaisuus, joten varsinaisia päätöksiä ei odoteta. Presidentti Niinistön mukaan "Kultarannan keskusteluja järjestetään, jos on keskusteltavaa".
"On ollut ja on taas."
Viime vuonna Kultarannassa keskusteltiin muun muassa Venäjästä, kyber- ja informaatiotoiminnasta ja kansallisesta puolustuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti