torstai 4. kesäkuuta 2015

Google: Mobiililaitteen kosketusnäyttökin kohta historiaa - vai niin...

"Kylläpä mennee mahottomaksi!" kuulen jo muutaman lukijan tuskailevan. "Ennen oli kaikki niin yksinkertaista ja helppoa. Ei muuta kuin pyöritteli kiekolta puhelinnumeroita. Siten tulivat näpyttelyt ja vielä tuo näytön hiplaaminenkin mutta nyt ... !" he toteavat.

Kyllä kieltämättä alla olevan artikkelin visio on aikamoinen. Varmaan käytännön ongelmia syntyy roppakaupalla. Rennoimmasta päästä todettakoon, että reippaan illan jälkeen kenenkään on turha yrittää "mandoliinisormin" yrittää yhteyttä - ei onnistu. Vakavammassa päässä henkilön sairauteen liittyvä vapina estää todennäköisesti yhteydenoton - sormien liikeradat ovat reippaan puoleiset, signaalit eivät osu näytölle.

Onneksi em. tilanteisiin liittyvänä kohta voi myös puhua puhelimelle yhteydenottotoiveensa ja muutkin mobiililaitetarpeensa... 


Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Google romutti kosketusnäytön: ”keksintö kuin tieteiselokuvasta”


Hakukonejätti Googlen uusin innovaatio toimii sormia ilmassa liikuttamalla. KUVA: GETTY IMAGES
Juuri kun opit hallitsemaan mobiililaitteita kosketusnäytöllä, tulossa on näytöstä vapaa sormiteknologia.
Tekniikka, jolla hallitset mobiililaitteita kosketusnäytöllä, voi olla pian yhtä vanhanaikaista kuin perinteisen puhelimen pyörivä numeronvalitsin. Jos Googlen suunnitelmat toteutuvat, näyttöä ei tarvitse enää koskea. Riittää, kun käyttäjä liikuttaa sormiaan ilmassa.
Googlen hanke on nimeltään Project Soli, ja se käyttää tutka-aaltoja lukiessaan sormien pienimpiäkin liikkeitä.
Teknologiaan tutustunut Business Insider (BI) luonnehtii sitä todellisuuteen tuoduksi tieteiselokuvaksi. Kuvia ja video aiheesta löytyy BI:n verkkosivuilta.
Googlen prototyypin tulokset ovat BI:n mukaan vaikuttavia. Google pystyi näyttämään, kuinka tarkasti hienomotoriikka järjestelmässä toimii. Esimerkiksi peukalon ja etusormen venyttämisellä tai hankaamalla niitä yhteen eri nopeuksilla voidaan ohjata kaikenlaisia laitteita koskematta niitä fyysisesti laisinkaan.
Tekniikalla esimerkiksi hallittiin näytöllä olevaa jalkapalloa ja muutettiin kellonaikaa.
Googlelta kului kymmenen kuukautta kutistaa teknologia kynnen kokoiseen siruun. Näin pieni siru voidaan integroida älykellojen tapaisiin elektronisiin minilaitteisiin. Niissä perinteinen kosketusnäyttö toimii huonosti.

Google myös uskoo, että kaikenlaiset puettavat laitteet yleistyneet ja näytöt pienentyvät. Silloin tällaiselle teknologialle löytyy uutta käyttöä.

Teknologialla voisi myös olla suuri rooli virtuaalitodellisuudessa, jossa se voisi tarjota ihmisille tavan olla vuorovaikutuksessa digitaalisten objektien kanssa virtuaalimaailmoissa.
Google ei paljasta, aikooko se valmistaa siruja itse. Yhtiö kuitenkin toivoo, että sirujen varaan alettaisiin rakentaa tuotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti