Olen vaimoni kanssa siirtynyt tänään lauantaina 27.06.2015 uuteen aikakauteen, sillä jo muutaman kuukauden kirjahyllyssä - lähes käyttämättömänä ollut - tabletti, taulutietokone siirrettiin keittiön pöydälle/viereiselle tasolle.
Miksi?
Siksi, että lopetimme paikallislehden paperiversion tilaamisen toista viikkoa sitten toistaiseksi ja kokeilemme lähitulevaisuudessa riittääkö meille tabletin informaatio aamukahvittelun yhteydessä. Toisin sanoen totummeko sitä käytännössä hiplaamaan. Käyttöä täytyy luonnollisesti harjoitella...
Onneksi tässä tablettiversiossa on myös perinteinen näppäimistö ja toisaalta siihen saa myös liitetyksi tarvittaessa niin sanotun hiiren, minikokoisen sellaisen.
Varmaan aamukahvittelun yhteydessä selailemme paikallislehtien lisäksi myös esimerkiksi Helsingin Sanomia, Yle Uutiset-nettisivuja ja Kemin kaupungin kotisivuja, jne. ...
Television kautta saamme perinteiset uutistiedot, niitähän tulee aamusella jo puolen tunnin välein...
Varmaan jossakin vaiheessa kokeilemme em. laitteen käyttöä Selkäsaaressa älypuhelimen kautta...
Tekstinpätkä Wikipediasta:
Taulutietokone
Taulutietokone eli tabletti on yksiosainen, usein kosketusnäytöllinen kannettava tietokone, jota ohjataan joko sormin tai osoitinkynällä. Taulutietokoneissa perinteinen fyysinen näppäimistö on usein korvattu virtuaalisella, tai on integroitu esimerkiksi taulutietokoneen suojukseen. Taulutietokoneita on useaa eri kokoluokkaa, mutta tavallisia kannettavia tietokoneita pienikokoisempina niihin yhdistyy myös älypuhelimen ominaisuuksia.
Näyttö
Näyttö on taulutietokoneen osa jossa kuva näkyy. Näytön pinnalla on taulutietokoneissa aina kosketukset tunnistava elektroniikka, jonka vuoksi sitä kutsutaan kosketusnäytöksi. Näytön pinta on yleensä kiiltävää lasia ja siinä on usein likaa ja sormenjälkiä hylkivä pinnoite.
Kosketuksen tunnistava elektroniikka on nykyisin yleensä toimintaperiaatteeltaan kapasitiivinen. Näytöt pystyvät lähes poikkeuksetta tunnistamaan useamman yhtäaikaisen kosketuksen. Tämä tarjoaa mahdollisuuden muunmuassa nipistyszoomaukseen.
Näyttötarkkuus kertoo kuinka monen kuvapisteen avulla näytöllä oleva kuva esitetään.
Näytön koko ilmoitetaan yleensä näytön lävistäjän pituutena ja yksikkönä käytetään tuumaa. Esimerkiksi kymmenen tuuman tabletin näytön koko ristikkäisestä nurkasta toiseen on nimellisesti kymmenen tuumaa. Tarkemmissa teknisissä tiedoissa ilmoitetaan yleensä myös näytön tarkat todelliset mitat millimetreinä.
Kuvapisteiden tiheys vaikuttaa kuvan visuaaliseen laatuun. Kun kuvapisteitä on riittävän tiheästi ihmisen silmä ei enää kykene erottamaan kuvapisteitä toisistaan, minkä ansiosta kuva näyttää miellyttävältä ja myöskin pienet yksityiskohdat erottuvat selkeästi.
Sovellukset
Tabletteja käytetään yleisesti pelaamiseen, liikkuvan kuvan katseluun, musiikin kuunteluun ja lukemiseen. Tabletteihin saa myös kartta- ja navigointisovelluksia. Myös toimistosovelluksia on tarjolla.
Tietoliikenneyhteydet
Käytännössä kaikissa tableteissa on mahdollisuus käyttää WLAN- ja Bluetooth yhteyksiä. Tämän lisäksi tietoliikenne saattaa olla mahdollista myös matkapuhelinverkon kautta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti