lauantai 13. kesäkuuta 2015

Kemi Meri-Lapin ainoa merikaupunki...

Lähetin alla olevan tekstin perjantaina 29.05.2015 Pohjolan Sanomiin ja Lounais-Lappi-lehteen toivomuksena sen julkaisemisesta. Ainakaan toistaiseksi se ei ole ylittänyt julkaisukynnystä.
Jos se vielä julkaistaan niin mikäpä siinä, mutta pistän tämän liikkeelle etten unohda tätä...

Todettakoon, että Pohjolan Sanomat eivät ole enää entisensä, kaukana siitä. Toki olemme saaneet uutuutena mm. lauantain Luppo-liitteen, jossa näemme koko Lapin kuolinilmoitukset ainakin yhden koko aukeaman leveydeltä, jos ne nyt sitten meri-lappilaisia vähääkään kiinnostavat. 


Lähettämäni teksti:

KEMI MERI-LAPIN AINOA MERIKAUPUNKI

Otsikon informaatio perustuu toteamukseen, että kaupungin keskusta on meren rannalla ja käytännössä usean kilometrin matkalla on nähtävissä edessä avautuva Perämeri. Valitettavasti meren roolia kaupungissamme eivät kaikki kemiläiset pääse nauttimaan toisinpäin eli katselemaan kotikaupunkiaan mereltä nähtynä.

Kemin kaupungin virkamiehet ja ymmärtääkseni myös suurin osa luottamustehtävissä toimivista päättäjistä pyrkivät aidosti kehittämään kaupunkia ja takaamaan kaikille kemiläisille nyt ja lähitulevaisuudessa mahdollisimman tasapainoiset viihtyvyys- ja elinolosuhteet.

Seurattuani ns. paljasjalkaisena kemiläisenä kaupunkimme kehitystä kohtalaisen aktiivisesti vuosikymmeniä olen murheellisena, välillä lievän raivon vallassa joutunut toteamaan, että joukossamme on kourallinen antikemiläisiä.
Mielestäni tuo antikemiläinen-käsite liittyy olennaisesti niihin tapahtumiin, jotka seuraavat erilaisia kaavoitushankkeita.

Viimeisin on Kemin uusi Sarius-kaava, joka on eräänlainen bulevardimallinen ratkaisu, jossa Mansikkanokan ranta-alue jää kokonaan yleiseen virkistyskaäyttöön. Nimenomaan tuo nykyisin pääosin rumana ryteikkönä oleva Mansikkanokka on herättänyt taannoin aktiivista ylisönosastokirjoittelua ja nimien keräämistä adressiin.
Mansikkanokan ranta-alue on siis uudessa kaavassa jätetty meidän kaikkien käyttöön – toivottavasti siistittynä.

Ilmeisesti Sarius-kaavasta pahimmat höyryt on puhallettu ulos ja se on valmis toteutukseen, mutta mistä alueelle rakentaja? Onko YIT enää kuvioissa aidosti mukana, riittääkö yrityksellä usko totettaa aikanaan suunnittelemiaan, upeita rakennelmia. Ikävä kyllä rakentamisprosessin käytännön käynnistäminen on myöhässä...

Katselin aluetta mereltä ajellessani tänään perjantaiaamuna kalastamaan Selkäsaaren pohjoispäätyyn.

Mereltä katsottuna Kemin sisäsatamasta vasemmalla on upea kerrostalorivistö. Toivottavasti Pohjolan Sanomien toimitalon kupeeseen alkaa nousta uusia kerros- ja rivitaloja.
Oikealle Uimahallin ja pursiseurojen tuntumaan sopii kyllä massiivisiakin rakennelmia aina Mansikkanokalle saakka, jotka mielestäni tasapainottavat ranta-aluetta.

Oikeastaan itse asiani on se, että toivon Kemin kaupungin päättäjien, Kemitiimin , Meri-Lapin Matkailun, tms. toimenpitein mahdollistavan jokaiselle kemiläiselle – edes kerran elämässään -
päästä ihailemaan upeaa merikaupunkia mereltä – ilmaiseksi.

Kuulen jo usen lukijan jupisevan: ”Ei maailmassa ole mitään ilmaista, etkö sinä edes sitä tiedä!”

Mutta siltikin...

Pohdiskeluterveisin
Aki Pyykkö
Opetusalan eläkeläinen Kemistä

Ps.
Itse olen etuoikeutetussa asemassa, koska voin käytännössä milloin tahansa sään salliessa lähteä Hahtisaaren venesatamasta liikkeelle. Näkymään mereltä kaupunkiin päin ei kyllästy...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti