keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Kiusallista julkisuutta Pietarin trollitehtaalle...

"Mitä pahaa on kirjoittaa hyvää Putinista vaikkapa 200 kirjoittajan voimin?" saattaa monikin aiheellisesti kysyä. Ei varmaan mitään, mikäli kirjoitukset olisivat totta...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Pietarin trollitehdas yrittää välttää oikeusjutun rahalla

ULKOMAAT 
VALENTIN EGORŠIN
Pietarin trollikeskus sijaitsee Savuškinin kadulla Pietarin pohjoisosissa.
Pietarin trollikeskus sijaitsee Savuškinin kadulla Pietarin pohjoisosissa.
Pietarilainen trollitehtaaksi kutsuttu Internet issledovanija -yritys yrittää välttää sitä kohtaan nostetut syytteet tarjoamalla entiselle työntekijälleen rahallista korvausta, kertoo uutistoimisto AFP.
Trollitehtaan entinen työntekijä, nettitrolliksi soluttautunut Ljudmila Savtšuk haastoi keväällä trollitehtaan oikeuteen työlainsäädännön rikkomisesta ja syytti sitä esimerkiksi alipalkkauksesta.
Nettitrolleista eli internetissä toimivista palkatuista kommentoijista on tullut yksi osa Venäjän vaikuttamistaktiikkaa. Nettitrollit muun muassa johtavat harhaan, provosoivat ja nostavat haluttujen teemojen suosiota uutisten kommenteissa, sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla.
Tiistaina järjestetyn oikeusistunnon yhteydessä trollitehdasta edustava asianajaja Yekaterina Nazarovakertoi, että tehdas on halukas "hakemaan ratkaisua" Savtšukin kanssa ja tarjoutui maksamaan Savtšukille tämän aiemmin pyytämän 10 000 ruplan eli noin 166 euron korvauksen.
Savtšuk kertoi AFP:lle olevansa tyytyväinen esitykseen, mutta huomautti, ettei tapaus ole hänen osaltaan ohi.
Savtšuk sanoi toukokuun lopulla HS:n haastattelussa, että hänen tavoitteenaan on oikeusprosessin kautta tuoda päivänvaloon yrityksen salattu toiminta.
Savtšukin asianajaja Ivan Pavlov piti oikeusistunnon tulosta odottamattomana ja sanoi epäilevänsä, että trollitehdas yrittää tarjouksellaan paeta kohtaamaansa julkisuutta.
Trollitehtaan edustaja jätti tulematta paikalle tapauksen ensimmäiseen oikeuskäsittelyyn, ja tiistain istunto oli ensimmäinen kerta, kun tehtaan edustaja on nähty julkisuudessa.
"Oletan, että syytetty katsoo paremmaksi hyväksyä syytteet ja maksaa korvauksen", Pavlov sanoi APF:lle tiistaina.
Pavlovin mukaan tapauksen seuraava vaihe olisi Savtšukin kanssa järjestetty tapaaminen trollitehdaan pääkonttorilla heinäkuussa.
Ljudmila Savtšuk aloitti nettitrollin työn Pietarin trollitehtaalla tammikuun alussa, tavoitteenaan tutkia tehtaan toimintaa.
"Tärkein päämäärä oli ohjata mielipiteitä Ukrainasta. Piti kirjoittaa hyvästä Putinista, pahasta Obamasta, haukkua Ukrainaa ja Euroopan unionia", hän kertoi toukokuussa HS:lle.
Kirjoitettuaan nettikommentteja kaksi kuukautta hän antoi keräämänsä materiaalit Moi raion -lehdelle ja oppositiohenkiselle Novaja Gazetalle. Työnantaja sai selville artikkelien lähteen, minkä jälkeen Savtšuk lopetti tehtaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti